G4Media.ro

UPDATE Iohannis despre refuzul Ministerului Justiției de a trimite mai mult de…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UPDATE Iohannis despre refuzul Ministerului Justiției de a trimite mai mult de 10 procurori la Parchetul European: Am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispoziție 11

UPDATE 19.15

Într-o discuție informală cu jurnaliștii, după conferința de presă, președintele Klaus Iohannis a subliniat că o să aibă imediat o întrevedere cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pe tema solicitării șefei Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.

„După discuția cu voi (jurnaliștii – n.red), mă duc imediat să mă întâlnesc cu domnul Predoiu să mă lămuresc în privința solictării privind necesarul numărului de procurori”, a spus Iohannis.

Text inițial

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în conferința de presă de miercuri, răspunzând unei întrebări a reporterului G4Media.ro, că a „auzit” despre schimbul de corespondență dintre Ministerul Justiției și Parchetul European privind numărul de procurori europeni delegați din partea României și a precizat că se va lămuri în câteva zile.

Președintele Iohannis a fost întrebat despre informația publicată în exclusivitate de G4Media.ro, potrivit căreia România a acceptat să delege doar 10 procurori la Parchetul European pentru anchetarea dosarelor cu fraude din fondurile europene.

„Am auzit despre acest schimb de corespondență. Mă lămuresc în câteva zile. Dar între timp am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispoziție 11. Voi avea o discuție cu ministrul Justiție, îmi va spune cum a ajuns la acest număr”, a răspuns Klaus Iohannis.

Context:

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a trimis săptămâna trecută o scrisoare ministerului justiției în care îl anunță pe Cătălin Predoiu că respinge oferta Guvernului Român, în contextul în care România este campioană la fraudele cu fonduri europene.

În raportul OLAF pe anul 2019, (oficiul european de luptă anti-fraudă), România conduce în topul țărilor europene anchetate pentru fraude cu fonduri UE. România ocupă primul loc cu 11 investigații deschise, fiind urmată de Italia cu 9 investigații, Grecia, Polonia și Bulgaria, cu câte 7.

Potrivit surselor G4Media.ro, Parchetul European solicită un anumit număr de procurori fiecărei țări UE, dintre cele 22 care au aderat la această structură, pe baza unui set de criterii, între care cel mai important este numărul de dosare raportat anual în care sunt anchetate fraudele cu fonduri europene.

Or, și aici România conduce detașat, cu aproape 1000 de dosare penale deschise anual la nivelul țării, vizând infracțiuni comise la cheltuirea banilor europeni. O altă statistică DNA arată că în perioada 2014-2018, procurorii au trimis în judecată 938 inculpați, în 363 cauze pentru comiterea unor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE. Prejudiciul reținut în aceste cauze a fost de 494 milioane lei, din care aproximativ 90% reprezintă prejudiciu la bugetele Uniunii Europene. În aceeași perioadă, instanțele de judecată au condamnat deja 452 de inculpați și au obligat persoanele condamnate la despăgubiri către părțile civile în valoare de aproximativ 140 milioane lei.

Ministerul Justiției a confirmat miercuri printr-un comunicat de presă informația publicată în exclusivitate de G4Media.ro și justifică delegarea a doar 10 procurori prin ” temeinice și detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție”.

”Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaționalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) și extinderea capacității acestuia pe măsura progreselor înregistrate”, arată Ministerul Justiției în comunicatul citat.

Citește integral

EXCLUSIV Parchetul European a solicitat României să aprobe între 20 și 30 de procurori delegați care vor investiga fraudele cu fonduri europene / Ministerul Justiției a anunțat că acceptă doar 10, Laura Codruta Kovesi a respins oferta

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Nu sunt atatia procurori buni, cu experienta. Daca trimite 20 ramane fara niciunul sa mai combata pe aici. In plus, nu risca sa aiba atatia indivizi care sa vina sa le caute sub pres.

  2. De parca Iohannis se poate impotrivi nimicniciei lui Predoiu, sau oricaruia din gunoaiele adunate de Orban in cabinet.

  3. Sefa Parchetului European stie mai bine nevoile decat politrucii din justitia de la Bucuresti.Johannis ar trebui sa ia atitudine!

  4. Dar cu sefa Parchetului European nu e curios sa discute? Pana la urma presedintele reprezinta Romania la institutiile europene, nu parazitul Predoiu – sluga coruptilor. Nu are canale institutionale de comunicare sau i s-au terminat minutele la telefon luna asta?

  5. Crima organizata controleaza si avocatii, nu doar procurorii.

  6. Cu câtă greutate se lămurește domnul acesta! Mi-e mi se părea o chestiune destul de simplă!

    • Iti dai seama ca stie exact despre ce e vorba si ca decizia aia a fost luata cu acordul lui.

      E foarte simplu, vin bani record de la UE, urmeaza 4 ani fara alegeri si sunt pe cale sa acapareze total puterea. Singurul mod de a le strica tunul ce se preconizeaza e prin parchetu asta european.

      Niste talhari. Toti. Nu mai votez cat traiesc PNL.

      Au facut praf dosarul 10 august, au pus la DNA si DIICOT niste imbecili care le-au omorat, sefii din jardarmeria care ne-a rupt oasele sunt bine mersi in functii. Politia se vede cu interlopii noaptea si asta se face ca nu vede nimic.Ah, si presedintele asta mai are tupeu sa foloseasca cuvantul „traseisti” dupa ce au furat un sfert din PSD-ul pe care il critica pana mai ieri ?! Sa nu mai zic de cazul Bode, unde presedintele nu crede ca se impune demisia.M-am lamurit, ne-am pacalit toti iarasi.

    • România nu mai scapă în veci de ghinion!

    • uniii de ghinion altii de prostie .

    • unii de ghinion altii de prostie

  7. Nu mai apuci sa te lamuresti! Pierdeti alegerile, tu si bufonul de Orban, prin absenteismul major de la alegeri. Pacat de tara asta ca ramane pe mana infractorilor, doar pt. orgoliile tale bolnave.
    Toata lumea e scarbita de prestatia ta, a mai inghitit o broasca raioasa cand te-a votat a doua oara, dar tot asa nu au avut de ales.
    Acum nimeni nu o sa mai inghita nimic pt. ca ati dovedit ca sunteti doar gasti de tradatori fara suflet si fara niciun Dumnezeu.

    • @antonia _ „Toata lumea…”

      Desigur, în preajma alegerilor, sunt de înțeles mesajele de susținere a unor candidați/formațiuni politice și ne-am obișnuit cu atacurile la contracandidați. Dar…

      Pe site-uri precum acesta, publicarea unor mesaje „cu de toate”, de la jignirea Președintelui Republicii și a altor persoane publice la încurajarea absenteismului la vot, au probabil o eficiență scăzută, întrucât cei care le accesează sunt în general oameni care știu să citească și înțeleg ceea ce citesc. Chiar dacă uneori mai și înjură…

      Dacă cei care alcătuiesc arhitectura campaniei PSD-ALDE-ProRomânia sunt tot dl Pisaroglu și cei apropiați domniei-sale, cărora PSD încă le datorează bani pentru consultanță, atunci este de înțeles modul „inabil” în care o fac.

  8. Marele Anormal se lămurește din ce în ce mai greu ,chiar foarte greu iar de multe ori niciodată .

  9. Iohannis, nu ne compara cu Germania. Ei n-au atâția hoți din bani europeni

  10. Mi-e greu sa cred ca un procuror roman va ancheta cazuri din alta tara (Germania de exemplu), el va ancheta tot cazuri din RO si prin urmare clasa politica din RO nu vrea ca acesti procurori total independenti sa le umble prin hartii, toti sunt buni de puscarie fie ei de la PSD sau PNL !

  11. probabil nr de procurori a fost cerut direct proportional cu nr de cazuri sau valoarea …
    personal eu cred ca 30 de procurori e putin pentru Romania

    dar e destul de clar ca PNL acopera hotia

  12. In momentele cheie, Ciolannis si-a dat intotdeauna pedigree-ul pe fata. Un veritabil produs, marca Grivco.
    Herr Ciolannis, alte tari nu au nevoie de atitia procurori pentru ca nu exista jaful generalizat din tara asta, nu mai fa pe prostu’ !

  13. Iohahannis face pe …”ficusul”! Nici usturoi n-a mancat, nici nu intelege intrebarea dar se informeaza, dar nici nu vrea sa faca un exercitiu de „imaginatie”!
    Normal ca ia picat greu la lingurica nimirea lui Kovesi ca procuror general UE, dupa ce-i ceruse demisia si Luluta ia spus „Pas”!
    Si nici n-a fost deranjat de toate piedicile puse de guvernul Dancila & Co, doar-doar n-o ajunge pe post!

    Normal ca acum face pe „prostul” si se face ca nu pricepe. Ca, daca intra Luluta in ei, nu mai ramane picior de pnl-ist/pzd-ist/politician-ist nescuturat. Plus ca a mai aparut si conditionarea fondurilor europene de statul de drept. Iar coruptia endemica „face parte” din statul de drept din Romania!
    De unde fonduri europene sa se mai laude alde Iohahannis si Sica Mandolina?

    Si uita-asa revenim la vechea problema a politicii romanesti: calitatea si moralitatea oanemilor pusi sa ne conduca!

  14. Dna. Kovesi , din fericire ptr. romanii cinstiti si din nefericire ptr. ceilalti , cunoaste situatia din Romania. Poate ca in Tarile care au decis sa trimita nr. redus de procurori , coruptia nu ajuns la asa nivel , incat tara sa fie devalizata si lasata pe mana coruptilor , in toate sferele politicii si administratiei centrale si locale. E dezastru ce se-ntampla la aproape toate Primariile din Romania.

  15. Dl. Predoiu are treaba , la minister , Are o consiliera ,Besli Hamid, cu o pregatire f. slaba, care are nota 4 la Drept civil si a picat la un concurs ptr. executori judecatoresti , cu 5, 17 ( conform Stirii din Comisarul.ro) Poate ca ptr. a lua aceasta decizie , privind nr de procurori ptr. EPPO , s-o fi sfatuit cu D.soara Consilier.