UPDATE Iohannis despre refuzul Ministerului Justiției de a trimite mai mult de 10 procurori la Parchetul European: Am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispoziție 11
UPDATE 19.15
Într-o discuție informală cu jurnaliștii, după conferința de presă, președintele Klaus Iohannis a subliniat că o să aibă imediat o întrevedere cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pe tema solicitării șefei Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.
„După discuția cu voi (jurnaliștii – n.red), mă duc imediat să mă întâlnesc cu domnul Predoiu să mă lămuresc în privința solictării privind necesarul numărului de procurori”, a spus Iohannis.
Text inițial
Președintele Klaus Iohannis a declarat, în conferința de presă de miercuri, răspunzând unei întrebări a reporterului G4Media.ro, că a „auzit” despre schimbul de corespondență dintre Ministerul Justiției și Parchetul European privind numărul de procurori europeni delegați din partea României și a precizat că se va lămuri în câteva zile.
Președintele Iohannis a fost întrebat despre informația publicată în exclusivitate de G4Media.ro, potrivit căreia România a acceptat să delege doar 10 procurori la Parchetul European pentru anchetarea dosarelor cu fraude din fondurile europene.
„Am auzit despre acest schimb de corespondență. Mă lămuresc în câteva zile. Dar între timp am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispoziție 11. Voi avea o discuție cu ministrul Justiție, îmi va spune cum a ajuns la acest număr”, a răspuns Klaus Iohannis.
Context:
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a trimis săptămâna trecută o scrisoare ministerului justiției în care îl anunță pe Cătălin Predoiu că respinge oferta Guvernului Român, în contextul în care România este campioană la fraudele cu fonduri europene.
În raportul OLAF pe anul 2019, (oficiul european de luptă anti-fraudă), România conduce în topul țărilor europene anchetate pentru fraude cu fonduri UE. România ocupă primul loc cu 11 investigații deschise, fiind urmată de Italia cu 9 investigații, Grecia, Polonia și Bulgaria, cu câte 7.
Potrivit surselor G4Media.ro, Parchetul European solicită un anumit număr de procurori fiecărei țări UE, dintre cele 22 care au aderat la această structură, pe baza unui set de criterii, între care cel mai important este numărul de dosare raportat anual în care sunt anchetate fraudele cu fonduri europene.
Or, și aici România conduce detașat, cu aproape 1000 de dosare penale deschise anual la nivelul țării, vizând infracțiuni comise la cheltuirea banilor europeni. O altă statistică DNA arată că în perioada 2014-2018, procurorii au trimis în judecată 938 inculpați, în 363 cauze pentru comiterea unor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE. Prejudiciul reținut în aceste cauze a fost de 494 milioane lei, din care aproximativ 90% reprezintă prejudiciu la bugetele Uniunii Europene. În aceeași perioadă, instanțele de judecată au condamnat deja 452 de inculpați și au obligat persoanele condamnate la despăgubiri către părțile civile în valoare de aproximativ 140 milioane lei.
Ministerul Justiției a confirmat miercuri printr-un comunicat de presă informația publicată în exclusivitate de G4Media.ro și justifică delegarea a doar 10 procurori prin ” temeinice și detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție”.
”Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaționalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) și extinderea capacității acestuia pe măsura progreselor înregistrate”, arată Ministerul Justiției în comunicatul citat.
Citește integral
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii