G4Media.ro

VIDEO Iohannis: E o luptă contratimp cum nu am avut niciodată /…

Foto: presidency.ro

VIDEO Iohannis: E o luptă contratimp cum nu am avut niciodată / Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută / Schimbați legea pentru ca medicii să poată face consultații la distanță

Președintele Klaus Iohannis a cerut marți managerilor de spitale să testeze urgent și cu prioritate personalul medical pentru coronavirus pentru a nu mai avea ”situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din București”.

Într-o videoconferință cu directorii de spitale, Iohannis a mai cerut asigurararea programului în ture ”pentru evitarea riscului apariției unor stări de epuizare fizică și psihică a cadrelor medicale”, precum și asigurarea necesarului de echipamente pentru personalul sanitar..

De asemenea, președintele a cerut modificarea legii astfel încât medicii să poată acorda consultații de la distanță, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiții de siguranță, acelor pacienți care nu necesită neapărat deplasarea la medic.

Discursul integral al președintelui Iohannis:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a prezidat marți, 24 martie a.c., o videoconferință cu managerii de spitale, Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela, Ministrul Sănătății, domnul Victor Costache, Ministrul Apărării Naționale, domnul Nicolae Ciucă, și Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, domnul Lucian Bode.

Domnule Prim-ministru,
Onorați membri ai Guvernului,
Stimați participanți manageri de spitale din România,
Am convocat astăzi această videoconferință fiindcă, după părerea mea, este nevoie de această discuție, pentru a transmite câteva informații și pentru a auzi de la dumneavoastră cu ce probleme vă confruntați în spitalele pe care le conduceți.
Sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde și de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean.
Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem.
Din fericire, în România sunt în continuare medici și farmaciști, cadre medicale, profesioniști care sunt 100% dedicați salvării pacienților. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienților.
Stimați manageri de spitale, știu că vă confruntați cu probleme reale în contextul acestei situații epidemiologice, iar presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare, suntem conștienți.
Cu atât mai mult, în acest context, trebuie să vă canalizați toate eforturile pentru asigurarea în timp real a tuturor condițiilor pentru garantarea serviciilor medicale către pacienți, atenție, cu protejarea în egală măsură a personalului medical.
Ca atare, vă rog să asigurați:
Protejarea medicilor și a personalului medical. Faceți tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele.
Doi – Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din București.
De asemenea, este imperativă dotarea de urgență cu echipamente de protecție și dezinfectanți necesari: achiziția unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante.
Vă rog foarte mult să identificați toate sursele de achiziție!
În contextul în care s-au stabilit spitalele care vor fi implicate în diferite etape în internarea și tratarea pacienților COVID-19, este necesar să transmiteți ordine clare către angajați privind utilizarea mijloacelor de protecție.
Să vă informați asupra substanțelor care trebuie achiziționate, asupra sumelor care v-au fost destinate de la Ministerul Sănătății și a procedurilor de achiziție. Asigurarea unui număr corespunzător de paturi de ATI și stabilirea circuitelor funcționale sunt extrem de importante.
Să realizați instruirea personalului și să informați în timp util asupra procedurilor pentru prevenirea infectării în unități spitalicești, ca și asupra protocoalelor de diagnostic și tratament pentru COVID-19. Aceste măsuri, evident, trebuie să fie asigurate nu doar de dumneavoastră, managerii, ci sub coordonarea strictă, clară a Ministerului Sănătății.
Este foarte important să asigurați programul în ture, pentru evitarea riscului apariției unor stări de epuizare fizică și psihică a cadrelor medicale.
Este nevoie să amenajați zone de triaj în toate unitățile de asistență medicală și de urgență pentru identificarea timpurie, izolarea și îngrijirea pacienților.
Trebuie să acoperiți deficitul de personal, în condițiile instituite de Decretul Prezidențial, cu posibilitatea angajării de personal medical. Puteți să apelați la voluntari, la studenți, la cadre medicale militare în rezervă.
Un lucru extrem de important este stăpânirea de sine. Evitați panica! Asigurați un climat de lucru plăcut la nivelul spitalului, cât se poate în aceste condiții de criză, care dă încredere și pacienților, dar și personalului medical.
Este esențială o bună comunicare cu autoritățile, cu toți angajații, dar și cu pacienții. Și pacienții vor să știe ce se întâmplă.
Mă bazez pe calitățile dumneavoastră manageriale și umane.
Este o luptă contra timp cum nu am avut niciodată până acum. Trebuie acționat rapid, este nevoie de adaptabilitate, de eliminarea oricăror obstacole rigide birocratice care pot bloca adoptarea unor măsuri absolut necesare.
Ca măsură preventivă, și aici mă adresez dumneavoastră, domnule ministru Costache, facilitați în primul rând medicilor de familie, dar și medicilor din alte specialități, ca aceștia să poată acorda consultații de la distanță, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiții de siguranță, acelor pacienți care nu necesită neapărat deplasarea la medic. Este foarte important în special pentru persoanele peste 65 de ani, chestiune pe care am discutat-o și acum câteva ore, și în ședința pe care am avut-o împreună.
De asemenea, domnule ministru, grăbiți procedurile care să permită reglementarea urgentă a consultației la distanță, a posibilității transmiterii rețetelor prin mijloace electronice, chiar, dacă se impune, a suspendării cardului de sănătate, măsuri care să ofere un cadrul legal medicilor să facă aceste lucruri.
Este esențial să avem elaborat un plan în scenariul în care sistemul medical va fi pus sub presiune de un număr foarte mare de persoane infectate cu coronavirus.
Este un scenariu extrem, știu, pe care nu ni-l dorim, dar pentru care trebuie să fim pregătiți. Am luat și luăm în continuare toate măsurile de prevenție, de restricționare, care se pot lua pentru a îngrădi răspândirea virusului. Dar sistemul de spitale trebuie să fie pregătit pentru absolut orice scenariu.
Am văzut ce s-a întâmplat în alte țări, unde oamenii poate nu s-au pregătit chiar din timp și au apărut probleme majore.
Deci, pe scurt – este bine să fim pregătiți pentru orice scenariu.
Am lăsat acum pentru final câteva chestiuni mai aplicate, dacă vreți, mai tehnice.
Experiența internațională, dar și situațiile înregistrate în țara noastră arată că personalul medical este cel mai expus infecției cu coronavirus, trebuie să fim conștienți de acest lucru.
Ca atare, cadrele medicale – și vorbesc de medici, asistente medicale, farmaciști, personal din laboratoare, alt personal medical -, care duc greul în această luptă cu coronavirusul, trebuie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile!
Prin redirecționarea echipamentelor și materialelor sanitare către medicii și asistentele care luptă în prima linie și asigurarea cu celeritate a unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante. Știu că în unele spitale încă lucrurile nu sunt lămurite, dar știu la fel de bine că, prin grija Guvernului, se fac achiziții în aceste ore, pentru a veni în sprijinul personalului din spitale – și în ședința pe care am avut-o cu premierul și cu miniștrii în această dimineață am discutat lucrurile și veți avea în foarte scurt timp tot materialul de care aveți nevoie!
Altă chestiune – prin amenajarea unor zone de triaj în toate unitățile de asistență medicală puteți să îmbunătățiți net fluxul.
Prin instruirea personalului medical asupra procedurilor pentru prevenirea infectării la nivelul spitalelor – repet, pentru a preveni situații inadmisibile, cum am avut în zilele acestea în unele spitale din România, din păcate. Iar prin asigurarea unui program de lucru care să protejeze personalul medical de riscul apariției unor stări de epuizare fizică și psihică, veți putea să faceți față acestei crize până când ea se termină.
Și se va termina, și va depinde de noi toți câți români vor fi feriți de această infecție. La fel cum depinde și de oamenii simpli să se izoleze, să se protejeze, să stea acasă, să evite contactul cu alții și să respecte măsurile de igienă recomandate de medici.
Atât pentru introducere. Sunt alături de dumneavoastră, sunt alături de tot personalul din unitățile dumneavoastră și vă asigur: împreună vom face față acestei crize.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Bați câmpii! Teste aveti? Echpamente de protectie aveti? Ma tem sa nu…

    • Oamenii infectati cu simptome se duc la urgenta si nu sint testati… Sint trimisi acasă bolnavi si transmit mai departe. Eu cred ca nu exista teste.

  2. taci plavane ca esti degeaba, consumi aeru degeaba in loc sa te duci langa liviu sa inveti o meserie.

  3. Radu Tudor, A3:
    „Trebuie oamenii să înţeleagă că nu e niciun fel de tragedie dacă stai 10 săptămâni în casă. Ai mâncare, ai medicamente, ai televizor.”

    • Ai mâncarea pe care ti-o aduce Radu Tudor, eventual pe banii lui.
      Ai medicamentele pentru boli cronice pe care ti le aduce tot Radu Tudor, care-si va consacra timpul acestor deplasari, renuntând la emisiunile de toata jena pe care le faca.

  4. Costache si Comisia lui interministeriala au stabilit de ceva timp ordinea testarilor si a tratamentelor, facandu-i pe medici si pe asistente urgenta nr 3, dupa pacienti in varsta grav bolnavi, infectati cu Covid 19 si cu prognoza de exitus in 24 de ore si dupa pacienti in varsta bolnavi grav de Covid 19 !

    Am criticat aceasta ierarhie eronata inca de acum o saptamana aici pe g4 si pe HN, eu, un nespecialist , observand insa cazurile care deja aparusera in Romania cand medici si sectii intregi de spitale, inclusiv spitale in intregime fusesera inchise datorita lipsei de protectie a medicilor care vorbeau in pustiu !
    Pai trebuia sa vina Iohannis sa ii spuna lui Costache sa schimbe prioritatile ! Calamitatea asta de ministru al Sanatatii ce-a pazit ?

    Tot timpul suntem reactivi, ne ajung din urma evenimentele desi cretinii aia de Lolek si Bolek de la Digi 24 o tot tin cu lozinca suntem in urma Italiei cu 2 saptamani si a Spaniei cu o saptamana (asta din urma e o constatare cica proaspata a lor) !
    Prelipcene scapa-ne de idiotii astia doi, explica-le ca datorita sistemului nostru medical primitiv fata de cel Spaniol si in special fata de cel Italian, ca sa fim siguri ca nu vom ajunge in situatia lor, noi trebuia sa luam masuri anti COVID, mai inainte sa fi aparut … SARS-ul !

    PS. Deci, administratori slabi, mass media la pamant, cel putin bine ca Werner si cu Ludo sunt bine ! :))))

  5. Te doare capul! Se trezește mereu cu întârziere!

  6. Pana acum au postat 5 gunoaie umane

    • Corect ca doar tu nu ai cum sa deții nici măcar calitatea de gunoi

    • mototol ,
      ce Klasa ai in tine! Cum ii tarnosesti tu pe toti cei 5 +1 care au postat pana la momentul in care ai intervenit tu !

      PS. Sau esti doar tampit iar eu te-am laudat de pomana ?

    • @asdfg vezi dacă faci meditații cu plăvanu, folosești matematică moleculară, mai numără odată și cu ciorapii jos ca să fie mai ușor, poți să mă consideri ce vrei tu atâta timp cât acțiunile tale nu îmi controlează viața

    • mototol,
      Sorry ! Te-am confundat cu un alt user. Stai linistit !
      Cat priveste lozinca asta hipstereasca cu …”cata vreme bla-bla-bla” m-am saturat de ea ! Mai lasati tiparele si fiti creativi in exprimare… in alegerea nick-name-ului. Cum naiba sa nu incerce careva sa-ti puna pumnul in gura (nu-s eu ala!) cand vede ca are de-a face cu – scuza-ma – un „mototol”!
      In rest sa stii ca raman sensibil la modul la care mi se ia apararea, mai ales cand nu am solicitat asa ceva !
      Daca vom mai avea ocazia sa ne intalnim, o sa-ti spun o anecdota apropo de adresarile nefericite care vor sa ajute !

    • Noo, e doar o fantosă de trol, dintr-ăia mai retardați, că ăia sunt cei care primesc la punctaj ”plavanul”, tot o freacă p-asta cu ”mutul”, ”nazistul”, ”casele”, la subiectul ăsta n-au trolling foarte sofisticat.

  7. @Soring:
    Auzi, cretinel, atacuri la persoana sunt usor de facut !
    Daca as avea timp de pierdut, daca ar merita sa imi pierd timpul cu un bou ca tine, in 5 minute te-as face sa nu mai intri in viata ta pe site-ul asta , sau sa-ti schimbi nick name-ul !
    Norocul tau e ca deja am 100 ca tine la uscat in pod iar tu, prin urmare, nu mai imi faci trebuinta
    Mai vorbim atunci cand o sa ai argumente asupra ta ! Mars de-aici !

  8. faceti pariu ca se testeaza cu prioritate nomeklatura, securistii ?