Iohannis: Europa a venit în România! Discuțiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în conferința de presă comună susținută la Sibiu alături de Jean-Claude Juncker și Donald Tusck, că dinspre România pornește un mesaj pozitiv și unitar, care arată angajamentul statelor membre UE în direcția consolidării Uniunii.
Declarația integrală susținută de președintele Klaus Iohannis:
Înainte de toate, dați-mi voie să exprim satisfacția pentru faptul că ne regăsim cu toții la Sibiu, în contextul desfășurării unui eveniment atât de important pentru România și pentru Uniunea Europeană.
România, ca țară care exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene şi ca stat membru profund atașat consolidării proiectului european, a devenit astăzi centrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene. Europa a venit în România!
Este, istoric vorbind, prima reuniune a Consiliului European pe care România a avut șansa să o găzduiască.
Discuțiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene.
Ne-am dorit, și acum la sfârșit pot să spun că am reușit, să avem un Summit al unității, al determinării noastre de a continua avansarea proiectului integrării europene, ca proiect fără precedent de democrație, prosperitate și pace, un proiect al stabilității atât spre interior, cât și spre exterior, spre vecinii noștri.
Mă bucur că dinspre România pornește un mesaj pozitiv, unitar, al statelor membre şi al instituțiilor europene, deopotrivă, de a consolida Uniunea Europeană pe baza unui set clar de principii și valori.
Acest mesaj de unitate rezonează într-o coerență perfectă cu motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, gândit în jurul principiului coeziunii, ca valoare comună europeană.
La preluarea mandatului, România și-a asumat avansarea proiectului european spre o Europă mai coerentă, mai coezivă și unitară, atât pe plan intern, la nivelul statelor membre, între state membre, la nivel regional, la nivel local, cât și pe plan extern. Unitatea și coeziunea acțiunii noastre ne-au transformat în ceea ce suntem astăzi ca Uniune, un model de dezvoltare, de democrație, de prosperitate.
Am discutat astăzi la Sibiu despre cum vrem să continuăm, în ce direcție dorim să ducem construcția noastră europeană. Am adoptat o Declarație politică, Declarația de la Sibiu, care sper să rămână un reper important în istoria Uniunii Europene.
În spiritul celor convenite în urmă cu 2 ani, cu ocazia aniversării, la Roma, a 60 de ani de la semnarea Tratatelor, cel mai important mesaj al Declarației de la Sibiu – aș putea spune «spiritul de la Sibiu» – este confirmarea voinței noastre de a continua, împreună, proiectul european.
Doamnelor și domnilor,
Transmitem astfel un mesaj de voință politică, de acțiune unitară, cu ocazia Zilei de 9 Mai, Ziua Europei. Vă felicit cu ocazia Zilei Europei! Sper din tot sufletul ca acest mesaj pozitiv să ajungă la cât mai mulți europeni și să crească încrederea cetățenilor în forța Uniunii Europene, în convingerea că Uniunea Europeană lucrează pentru ei, pentru cetățeni.
Principiile și obiectivele noastre comune, enunțate în Declarație, vizează consolidarea unității Uniunii Europene și au fost reflectate și în cadrul dezbaterilor pe care le-am avut despre direcția strategică a Uniunii, pe marginea viitoarei Agende Strategice, pe care o pregătim spre adoptare cu ocazia reuniunii Consiliului European din iunie.
Într-un context european și global în continuă evoluție, în opinia României, este important ca viitoarea Agendă Strategică să ofere o înțelegere comună a obiectivelor prioritare pe care vrem să ne concentrăm, oferind în același timp Uniunii flexibilitatea, instrumentele și resursele pentru a le atinge.
Trebuie să asigurăm instrumentele necesare pentru a modela viitorul unei Uniuni mai puternice și mai eficace, bazate pe unitatea, solidaritatea și coeziunea membrilor săi, pe promovarea valorilor europene comune. Acestea ar trebui să se afle în centrul priorităților și acțiunilor viitoare.
Ne dorim o Agendă Strategică care să reflecte o viziune ambițioasă pentru viitorul Uniunii Europene, de natură să aducă beneficii concrete tuturor cetățenilor europeni.
Din această perspectivă, credem că noua Agendă Strategică trebuie să se concentreze pe promovarea unei Europe a creșterii și convergenței, consolidarea Pieței Unice, întărirea securității interne a Uniunii Europene și asigurarea unei acțiuni externe eficiente.
Poate cel mai important lucru – ne dorim o comunicare mai bună, mai transparentă, mai intensă și mai interactivă cu cetățenii europeni.
Sursa foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii