G4Media.ro

Iohannis, întrebat dacă Ungaria ar putea fi exclusă din formatul Summiturilor B9:…

Sursa foto: Attila KISBENEDEK / AFP

Iohannis, întrebat dacă Ungaria ar putea fi exclusă din formatul Summiturilor B9: Nu, nu s-a discutat despre nicio excludere şi nici nu se va discuta. Este o informaţie de tip fake news

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, despre faptul că presa internaţională speculează că Ungaria ar putea fi exclusă din formatul Summiturilor B9 din cauza că nu a fost de acord cu deciziile luate de statele partenere, că este „o informaţie de tip fake news”. „Nu s-a discutat despre nicio excludere şi nici nu se va discuta”, a adăugat şeful statului şi a punctat că Ungaria şi Slovacia nu au fost reprezentate de preşedinţi la Summitul B9, marţi la Riga, ci de ambasadorii celor două ţări. „Deci nu este nicio problemă din punct de vedere diplomatic”, a mai spus președintele Iohannis, citat de News.ro.

„Nu, nu s-a discutat despre nicio excludere şi nici nu se va discuta. Este o informaţie de tip fake news. Nu a fost o temă asta şi nu este prima dată când un stat nu este reprezentat chiar de preşedinte, chit că ar fi optim ca reprezentarea să fie la cel mai înalt nivel posibil. Cele două state menţionate de dumneavoastră au fost reprezentate instituţional de ambasadorii lor. Deci nu este nicio problemă din punct de vedere diplomatic. Iar în ce priveşte concluziile Summitului, într-adevăr, un stat membru nu a putut să fie de acord cu aceste concluzii şi cutuma care a fost dezvoltată chiar în UE este că, atunci când nu se găseşte un limbaj comun, cel care conduce sau cei care conduc respectiva întrunire pot emite un comunicat în numele celor care s-au adunat, lucru care se întâmplă şi acum. Nu este nimic ieşit din comun şi în realitate nu este o problemă. Noi în B9 nu luăm decizii, noi ne consultăm, formulăm puncte de vedere cu care credem că facem NATO să funcţioneze mai bine”, a declarat Iohannis, întrebat despre absenţa la Summitul B9 de la Riga a preşedinţilor Ungariei şi Slovaciei şi despre faptul că în presa internaţională a fost speculat că s-ar putea ajunge la o excludere a Ungariei din acest format din cauză că nu a fost de acord cu deciziile partenerilor.

Chestionat dacă ar putea fi un semnal de îngrijorare pentru Summitul de la Washington şi concluziile acelui Summit, şeful statului a răspuns scurt: „Nu cred că este o problemă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Romania trebuie sa isi tina vecinii aproape. Trb sa ne avem bine si cu Ungaria, Slovacia, Turcia, Serbia, Bulgaria, Grecia etc. Romania, Polonia, Ungaria (nu includ si UK aici) sunt printre tarile preferate ale republicanilor si ale lui Trump. Mentin legaturi apropiate cu el si cu alte tari prietenoase cu Rusia, gen Azerbaijan, Georgia, China, Kazahstan, cele din caucaz etc. Romania trb sa invete sa vorbeasca cu toti dar in acelasi timp sa isi impuna respectul peste tot, daca vrem sa fim vazuti international.

    • Sigur. Asta se cheama realpolitik. Intrebare este – cat de departe mergi cu concesiile facute in numele realpolitik?!?
      De pilda, dl. Orban nu pare sa aiba vreo limita in aceasta privinta. Ce facem atunci, in numele bunei vecinatati acceptam ca vecinul X sau Y sa decida asupra propriilor noastre alegeri?

    • Prietenie maxima cu Orbanistanul. Orban vine si se plimba pe mosia republicilor separatiste Harghita si Covasna,isi bate joc de Constituitia Romaniei,blocheaza constant traficul greu la granita ca nu cumva sa se mute fabricile mari din Ungaria in Romania,dar haide sa nu il suparam totusi….Intoarcem si obrazul celalalt,ne si punem in genunchi daca ne cere…

  2. Primul mincinos al tarii si-a gasit un prieten si sustinator in Orban.