Iohannis, întrebat de ce România nu are nici acum centrele de mari arși: Poate promisiunile au fost prea mari
Președintele Klaus Iohannis a spus marți că ”poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor persoane care trebuiau să miște lucrurile a fost prea mic”, atunci când a fost întrebat de ziariști de ce România nu are nici acum centre de arși, în ciuda promisiunilor făcute după incendiul din clubul Colectiv.
”Am discutat această chestiune cu conducerea spitalului și ei mi-au spus că lucruri s-au făcut. Deci progrese există, însă suntem încă departe de ceea ce s-a promis la vremea respectivă. Poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor persoane care trebuiau să miște lucrurile a fost prea mic. Eu cred că mai avem destul de mult de lucru, însă, pe de altă parte, cum am spus și înainte, și aici, în Spitalul de Urgență am văzut unele lucruri senzaționale. Deci progrese s-au făcut, se fac. Mai este mult de lucru”, a spus Iohannis.
Când a fost întrebat dacă a vizitat unitatea pentru mari arși de la Spitalul de Urgență Floreasca și dacă e funcțională, Iohannis a spus că ”asta o să vă spună cu mare precizie conducerea spitalului. Dați-mi voie să nu mă exprim în chestiuni care privesc strict funcționarea spitalului”.
Context: La 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv, România nu a construit niciun centru pentru tratarea marilor arși, rezultă dintr-o analiză publicată luni de G4Media.ro. Au fost realizate, prin renovare și reabilitare, unele unități la standarde pentru tratarea pacienților cu arsuri medii, însă niciun centru pentru pacienții gravi nu a fost realizat. PSD a condus jumătate din această perioadă Ministerul Sănătății, inclusiv în prezent, când ministrul Alexandru Rafila afirmă că în România sunt 34 de paturi pentru pacienții mari arși, în timp ce un document asumat de minister în urmă cu doar trei săptămâni consemnează că există doar 6 paturi pentru marii arși.
Încă din 2014 (înainte de Colectiv), când tot PSD era la putere, Guvernul a aprobat o hotărâre pentru construirea a 4 centre de mari arși – două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș – într-un proiect cu Banca Mondială. Însă decizia politica nu a fost și pusă în practică.
După tragedia din clubul Colectiv, îngrijirea pacienților cu arsuri a revenit în atenție și în ultimii ani au fost realizate, prin renovarea și reabilitarea unor secții, mai multe unități pentru arși, cu câte 3-5 paturi (de exemplu, la spitalul Bagdasar din București, la spitalul județean din Craiova sau la spitalul „Sf Spiridon” din Iași). Însă acestea îndeplinesc standardele de tratare a pacienților cu arsuri medii, nu a celor gravi.
În cazul unor catastrofe, cum s-a întâmplat sâmbătă seara la Crevedia, pacienții cu arsuri grave sunt stabilizați în România, de medici care sunt specializați să îi trateze, însă din lipsa infrastructurii performante pentru tratarea lor, se caută locuri în străinătate pentru transferul acestora.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii