G4Media.ro

Iohannis, mesaj de ziua legii fundamentale: Constituţia este cea mai importantă armă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Iohannis, mesaj de ziua legii fundamentale: Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem împotriva oricărei forme de totalitarism, intoleranţă, discriminare şi populism

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj de ziua Constituţiei, în care arată că legea fundamentală este cea mai importantă armă pe care o avem împotriva oricărei forme de totalitarism, intoleranţă, discriminare şi populism iar valorile protejate de Constituţia României implică, în acelaşi timp, şi o imensă responsabilitate, una colectivă, care aparţine instituţiilor, societăţii civile, dar şi una individuală, a fiecărui cetăţean, relatează News.ro.

„În existenţa oricărui stat, adoptarea unei noi Constituţii marchează schimbările profunde care s-au produs la nivelul societăţii. Pentru România, un astfel de moment major l-a reprezentat aprobarea prin referendum, pe 8 decembrie 1991, a Legii fundamentale, prin voinţa liber exprimată a cetăţenilor, etapă care a constituit ruptura definitivă de regimul comunist. Aşadar, 8 decembrie este cel mai potrivit prilej de a reflecta la aspiraţiile şi la valorile care au stat la baza Constituţiei şi pe care se dezvoltă societatea noastră”, spune preşedintele în mesaj.

Klaus Iohannis arată că „Legea fundamentală din 1991 a formalizat trecerea, după aproape 50 de ani de guvernare socialist-comunistă, la un regim democratic de tip occidental”.

„Adoptarea Constituţiei a însemnat renaşterea democraţiei naţionale, trasarea limitelor puterii politice şi consacrarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Într-un regim democratic, Legea fundamentală reprezintă un act de identitate naţională şi acţionează atât ca un scut împotriva autoritarismului, cât şi ca un catalizator al aspiraţiilor unui popor. Constituţia se adresează, în egală măsură, cetăţenilor săi, autorităţilor şi instituţiilor statului. Legea fundamentală a marcat o perioadă de tranziţie, prin ruperea de trecutul comunist şi prin fixarea unui punct de echilibru în momentele de cumpănă”, precizează şeful statului.

Preşedintele mai spune că, „în anul 2003, revizuirea Legii fundamentale a fost motivată de reformele care s-au produs în viaţa economică, socială şi politică a ţării, în mod special din perspectiva îndeplinirii celor două obiective majore ale politicii externe româneşti în anii postdecembrişti: aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi integrarea în Uniunea Europeană”.

„Apartenenţa ţării noastre la structurile euro-atlantice implică un efort continuu de a da sens şi greutate valorilor şi principiilor pe care Legea fundamentală le protejează. Respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului constituie fundamentul pe care clădim ţara pe care ne-o dorim. A trăi sub protecţia unei constituţii democratice este unul dintre cele mai mari privilegii pe care o societate le poate cunoaşte. Nu în ultimul rând, Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem împotriva oricărei forme de totalitarism, intoleranţă, discriminare şi populism. Valorile protejate de Constituţia României implică, în acelaşi timp, şi o imensă responsabilitate, una colectivă, care aparţine instituţiilor, societăţii civile, dar şi una individuală, a fiecărui cetăţean. Aspiraţiile societăţii noastre capătă substanţă pe măsură ce aceste valori sunt interiorizate, iar democraţia este înţeleasă şi trăită de noi toţi, în fiecare zi”, mai spune preşedintele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. E o ocazie buna sa reflectam si la ultimele decizii ale Curtii Constitutionale si pana la urma la rolul ei in „reforma” justitiei

  2. Nu, nu, ordonanțele de urgență sunt ale voastre cele mai bune arme.

  3. Constituția romanicii e cea mai pr/oasta gluma de după 89. O ultima bătaie de joc a lui Ceaușescu lăsată prin gura se c.uristului iorgovan.

  4. Constitutia este acea „arma” pe care o violeaza minunatii nostri guvernanti in frunte cu Iohannis. Conform Constitutiei presedintele numeste prim ministru pe candidatul partidului sau aliantei care intruneste o majoritate parlamentara. Constitutionalul Iohannis l-a numit pe Ciuca pentru ca asa a vrut bicepsul lui.

  5. Constituția e o vorbă goală cînd Curtea Constituțională și judecătorii sînt aserviți găștilor de hoți/infractori ai partidelor!

  6. Pacat ca dupa ce ai semnat, ca un tradator globalist ce esti, cu doua maini modificarile la legile justitiei, Constitutia a devenit doar o gluma, cel mult optio.nala pe ici pe colo.

  7. Teoretic, asa este. Dar practica ne doboara.
    Nu Constitutia, mai bine zis interpretarea ei, nu permite ca aberantele pensii nesimtite sa poata fi clintite?
    Intr-o tara dominata de coruptie, de amestecul excesiv al intereselor politice in institutiile Justitiei, Constitutia trebuie revizuita asa incat interpretarile nedemocratice sa nu mai fie posibile.

  8. După Revoluție și execuția dictatorilor a venit cea mai mare păcăleală pentru romani. Și romanii au votat Constituția. Asa am ajuns o republica prin lege, așa ne-am pricopsit cu 1 Decembrie ca ziuă națională când omul are liber prin lege dar stă doar acasă la caldurica ca e iarna. Oare 10 Mai nu ne-ar fi plăcut mai mult? Ba da, dar nu i-a plăcut lui Iliescu că era despre Rege și poporul a fost de acord cu Iliescu. Cei care au votat aceasta mizerie sunt convins ca nici n-au citit-o. Va mai amintiți de referendumul cu 300 de parlamentari? S-a votat și a trecut dar Constituția nu prevede ca un referendum validat, adică voința poporului, trebuie sa se și aplice. Și atunci pentru cine e aceasta Constituție?

  9. Constitutia este nedreapta, injusta, de tip mafiot, toata tara munceste pentru pensiile speciale ale sarlatanilor iar iohanes este un impostor.

  10. Are dreptate, asta ne mai rămâne, Constituția, dupa ce el și Predoiu au distrus legile justiției pentru mafia USL.
    Cum ziceau sovieticii: drepturile noastre sunt în siguranță, îngropate adânc în Constituție.

  11. Așa de mult iubiți și respectați Constituția României că o siluiți oriunde și oricum vă apucă … amocul.

  12. 🖕 Iuie Ioiannis! 🖕

  13. Ce zice Constitutia despre dreptul de-ti vizita locuinta pe care ai parasiit-o timp de niste ani, rupandu-ti spatele ca badanta?

    „Fac un apel către românii din Diapora, dar care mă umple de tristeţe: nu veniţi anul acesta acasă de sărbători.”

  14. Daca e asa,intrati singuri si nesiliti la puscarie!!!