
Iohannis, mesaj la 31 de ani de la Revoluție: Nu putem permite, la nesfârșit, ca Revoluția Română din Decembrie 1989 să fie umbrită de o rușinoasă neputință a statului
Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj cu ocazia marcării a 31 de ani de la începutul Revoluției în care denunță incapacitatea statului de a-i pedepsi pe autorii crimelor din Decembrie 1989.
”Nu putem permite, la nesfârșit, ca Revoluția Română din Decembrie 1989 să fie umbrită de o rușinoasă neputință a statului. Onorarea memoriei victimelor înseamnă apărarea democrației, a drepturilor și libertăților fundamentale și, cel mai important, identificarea și pedepsirea vinovaților. Părinții, frații, surorile și copiii celor care au murit pe străzile Timișoarei încă așteaptă să se facă dreptate! Avem nevoie de adevăr și dreptate pentru că identitatea noastră națională este inseparabilă de sacrificiul din Decembrie 1989!”, arată președintele.
”Să sperăm că generațiile tinere vor prețui cum se cuvine, în spiritul adevărului, sacrificiul românilor secerați de gloanțe la Timișoara și apoi în alte locuri. Tinerii trebuie să cunoască adevărul despre regimul comunist, așa cum a fost el, adevărul brut și dureros despre o dictatură odioasă, care ne-a furat 45 de ani din istorie, condusă de personaje abrutizate, care nu au dat niciodată socoteală pentru atâtea destine curmate pe nedrept. Nu vom înceta niciodată să ne amintim și să sperăm!”, a mai scris șeful statului.
Context. În 9 octombrie 2020 a fost înregistrat încă un pas înapoi în Dosarul Revoluției. Curtea Supremă a constatat ”neregularitatea” rechizitoriului realizat de Parchetul Militar și a exclus o serie de probe. Judecătorii Curții Supreme au admis excepțiile invocate de Asociația „21 Decembrie 1989”, condusă de Doru Mărieș, precum cererile depuse de inculpații Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și gl. (rtr.) Rus Iosif, dar și excepții ridicate din oficiu.
Printre probele respinse de magistrați se numără actele intitulate „declarații” ce conțin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu în fața Comisiei Senatoriale; rapoartele întocmite de Comisia Senatorială privind evenimentele din Decembrie 1989 și documentele ce au stat la baza întocmirii acestora; sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de parchetul militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989; punctul de vedere preliminar al S.R.I. privind evenimentele din decembrie 1989.
Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.
Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.
Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.
Foto: Revolutia Romana din decembrie 1989, revolutionari pe strazile Capitalei (Sursa: Agerpres / MIHAI ALEXE)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii