Iohannis, noi critici dure în presa germană, după episodul ”Ungurii vor să fure Ardealul”: Era clar că legea nu trecea, face orice pentru a slăbi PSD înainte de alegeri/ Această poveste nu ar fi fost niciodată de interes dacă nu umfla o banalitate legislativă într-o criză de stat
Jurnaliștii de la Frankfurter Allgemeine Zeitung i-au dedicat o pagină întreagă președintelui Klaus Iohannis în care aceștia se întreabă dacă el mai poate primi premiul Aachen Charlemagne, având în vedere ”agitația sa împotriva ungurilor”. Este al patrulea articol în care șeful statului este criticat din cauza episodului ”Ungurii vor să fure Ardealul”, după materialele apărute în Der Spiegel, Neue Zurcher Zeitung (cel mai important ziar elvețian de limbă germană) și Deutsche Welle.
- NOTA: Articolul apare în ediția pentru abonați și nu poate fi consultat la liber pe site-ul FAZ
Jurnaliștii germani îi trec în revistă pe François Mitterrand și Helmut Kohl, Winston Churchill, Konrad Adenauer și Angela Merkel, Emmanuel Macron, Papa Ioan Paul al II-lea și Bill Clinton, care au primit această distincție ”pentru unitatea Europei”. Joi, președintele român ar fi trebuit să intre în liga selectă a câștigătorilor premierului Charlemagne dar din cauza pandemiei de coronavirus, ceremonia a fost amânată până la o dată incertă momentan.
”Criticii președintelui știu însă în ce zi ar trebui ca această ceremonie să aibă loc: Niciodată. Pentru că nu este vrednic pentru această onoare”, este replica dură din ziarul german FAZ. Jurnaliștii descriu în câteva rânduri trecutul istoric al maghiarilor în România și regiunile în care aceștia conviețuiesc cu românii și trec în revistă proiectul legislativ referitor la autonomia Ținutului Secuiesc, depus de reprezentanții lor în Parlament.
Publicația subliniază că proiectul a trecut tacit de Camera Deputaților pentru că ”nu a fost supus votului” și notează că oricum ”legea nu avea nicio șansă reală să treacă”, drept dovadă că a doua zi a fost respins de Senat, camera decizională.
- ”Această poveste, un proces politic intern, nu ar fi fost niciodată de interes pentru restul lumii sau pentru Direcția Premiilor Charlemagne, dacă președintele Klaus Iohannis nu umfla o banalitate legislativă și nu o transforma într-o criză de stat”.
Jurnaliștii continuă critica la adresa președintelui spunând că acesta s-a folosit de o trambulină falsă pentru a lovi și mai puternic în PSD, un partid pe care publicația FAZ îl descrie ca o ”piscină pentru micii escroci și oligarhii corupți”:
- ”Era clar că legea nu avea nicio șansă după acceptarea tacită (…) După protestele în masă ale sutelor mii de români, provocate de încercarea sistematică a PSD de a submina sistemul judiciar românesc, Iohannis face acum tot posibilul pentru a slăbi și mai mult PSD înainte de următoarele alegeri parlamentare, care ar trebui să aibă loc cel târziu la începutul anului 2021. Acest lucru nu ar fi remarcabil, deoarece luptele pentru putere fac parte din viața de zi cu zi într-o democrație, dar nu atunci când ele sunt purtate pe spatele minorităților”, au mai scris jurnaliștii FAZ în articolul de o pagină dedicat ieșirii publice a președintelui Klaus Iohannis la adresa comunității maghiare din România.
Jurnaliștii detaliază apoi secvențe din ieșirea publică a lui Klaus Iohannis, în care președintele a salutat PSD și pe liderul partidului în limba maghiară, și compară episodul cu unul imaginar, în care partidul social-democraților germani ar fi acuzat de președintele Frank-Walter Steinmeier că acesta colaborează cu turcii din Germania (în federație există o comunitate foarte mare de etnici turci, n.red.) pentru a rupe o bucată din țară și a le-o da acestora:
- ”Sigur, maghiarii locuiesc de secole în țara care astăzi se numește România, iar Partidul Social Democrat German nu se compară cu clubul cleptocrat român care a îmbrăcat o haină social-democrată”, simt nevoia să precizeze jurnaliștii germani.
”Klaus Iohannis a vrut să stabilească o stare de spirit și a reușit”, mai spun aceștia, subliniind că președintele era conștient că obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc nu ar fi fost posibilă, dar că a invocat acest pretext pentru a împușca puncte înaintea alegerilor.
Jurnaliștii mai notează că, în mod ironic, tocmai Viktor Orban, premierul Ungariei, ”a îndemnat la prudență și s-a arătat foarte stăpân pe sine” în gestionarea situației.
FAZ amintește că pe numele președintelui au fost depuse mai multe plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, amintându-i pe Ionuț Câmpeanu de la organizația Active Watch și pe Péter Eckstein-Kovács, membru fondator al Partidului Maghiar, care a părăsit formațiunea după ce grupul său parlamentar a sprijinit social-democrații în subminarea sistemului judiciar.
În final, jurnaliștii pun în discuție din nou dacă președintele Iohannis mai poate primi premiul Charlemagne, având în vedere că, în momentul deciziei de acordare a distincției juriul a afirmat în mod explicit că președintele român ”este un campion major pentru protecția minorităților”:
- ”Jürgen Linden, care a fost primarul orașului Aachen din 1989 până în 2009 și a fost președinte al Consiliului de Administrație al Karlspreisgesellschaft timp de zece ani, apără candidatura. El spune că îl cunoaște de mulți ani pe Johannis și nu are nicio îndoială cu privire la meritele sale”, notează jurnaliștii FAZ.
Articolul integral poate fi citit în varianta originală pe Frankfurter Allgemeine Zeitung.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
90 comentarii