G4Media.ro

Iohannis: ”O nouă lege a pensiilor ar fi utilă, foarte mulți pensionari…

Iohannis: ”O nouă lege a pensiilor ar fi utilă, foarte mulți pensionari semnalează inechități în actuala lege / Asumarea răspunderii pe legea bugetului 2020 ar fi constituțională”

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că ”o nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condițiile în care foarte mulți pensionari și conducători de instituții semnalează inechități în actuala lege. Dar e o chestiune care nu se rezolvă într-o lună-două”.

Reamintim că și premierul Ludovic Orban declarase marți că la Ministerul Muncii se va constitui o echipă care să analizeze problemele din legea pensiilor.

Actuala lege a pensiilor, promovată de PSD, prevede o creștere medie cu 40% a pensiilor din 1 septembrie 2020, o creștere cu impact uriaș în bugetul anilor 2020 și 2021 (8 miliarde lei, respectiv 24 miliarde lei).

Întrebat dacă e posibil ca guvernul să-și asume răspunderea pe legea bugetului de stat pentru 2020, Iohannis a spus că ”asumarea răspunderii pe buget e o metodă de legiferare delegată care poate funcționa în condițiile unui guvern minoritar. Dar e strict o decizie a guvernului. Nu doresc să fac afirmații despre asumare, doar că ar fi constituțional”.

Context. Iohannis a făcut declarațiile la finalul unei noi întâlniri la Cotroceni cu premierul Orban și alți miniștri. G4Media.ro a scris încă din 26 noiembrie că președintele Klaus Iohannis sună zilnic miniștri ai cabinetului Orban, în frunte cu premierul, sau îi cheamă la Cotroceni pentru a se interesa de problemele guvernării, transformându-se într-un președinte jucător.

La 3 decembrie, G4Media.ro a scris că guvernul intenționează să adopte proiectul de buget prin procedura angajării răspunderii între Crăciun și Anul nou, în cazul în care negocierile cu PSD, ALDE, Pro România și UDMR eșuează, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale. Ar fi a șaptea intenție de a trece un proiect de lege important sau o serie de măsuri ocolind Parlamentul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Până la o nouă lege a pensiilor cred că ar trebui urgent dată o lege privind angajarea pensionarilor în instituții plătite din bani publici în sensul interzicerii cumulării celor două surse de venit: pensie din bani publici și salariu din bani publici. Astfel nu am mai avea generali din structurile de forță, judecători, procurori, etc. pensionați la vârste „fragede”, pe motiv de epuizare psihică și fizică, angajați pe funcții de „experți”, cu expertiză și potențial de muncă, tot la stat, eventual pe aceleași funcții de pe care s-au pensionat. La stat ori pensia, ori salariul, vrei cumulare, te angajezi la firmă privată. Tot urgent ar trebui interzicerea ocupării a două sau mai multe funcții, toate plătite din bani publici ( am văzut în declarațiile de avere surse de venit prin „îndeplinirea” simultană, cu plată, a câte două sau mai multe funcții în sistemul public ).

  2. Foarte multi pensionari semnaleaza inechitati in actuala lege, dom’ Presedinte?!!!!!
    Eu cred mai degraba ca niste sefi de institutii semnaleaza altceva!
    Ia uite:
    „Fondul Monetar International (FMI) cere Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa intareasca politica monetara, pentru a struni inflatia in crestere, iar Guvernului sa modifice legea pensiilor, care ar putea submina stabilitatea fiscala.
    „Noua lege a pensiilor ar putea submina stabilitatea fiscala, de aceea ar trebui sa fie revizuita complet, pentru a echilibra nevoile sociale, echitatea si investitiile, conform spatiului fiscal disponibil””
    Nu confundati cumva cu inechitatea sistemului public de pensii, bazat pe contributivitate, fata de sistemul pensiilor speciale, inclusiv ale magistratilor, bazat pe furtul din bani publici?!

  3. Iohanis, absolut adevărat!
    Avem nevoie de o lege normala a pensiilor, in care fiecare să primească după cât a cotizat și, în care , excepție să facă doar militarii( pensie specială) și bolnavii cu boli cronice , care sunt diagnosticați și au cotizat peste 20 ani (să le fie micșorată perioada de cotizare la 20 ani, cel mult, astfel încât să nu fie sancționați că nu au vârsta standard de pensionare, așa cum se întâmplă în prezent; aceștia nu vor atinge aceasta vârsta dacă sunt diagnosticați cu cancer la vârsta de 39-40-45 ani, și dacă sunt obligați să muncească ptr. a se întreține , in locul celor sănătoși cărora, in legea lui Vasilescu Olguța, li s a micșorat perioada de cotizare la 20 ani.
    Sa i fie rușine acestei criminale că i obliga pe bolnavii cu cancer să muncească până la 65 ani ptr. cei sănătoși care trebuie sa muncească doar 20 ani!
    Este o criminala aceasta Vasilescu!

  4. Inclusiv acest lucru!

  5. Domnule Presedinte in legatura cu legea pensiilor am si eu o neclaritate.In anul 2021 se schimba formula de calcul.V P. R.= 100.93742 puncte×1.875 lei÷ 25 ani= 7.571 lei pensie.Eu in 2020 am pensia 8.958 lei mai mare si un punctaj pe cupon de 5.o4687 puncte.Conform legi 127/2019 voi ramane cu pensia avuta in 2020 asa scre in lege.Intrebare cum se va indexa pensia mea cu 75 lei in anul 2021.Va multumesc si astept raspuns urgent.