G4Media.ro

Iohannis: Propunerea Finlandei pentru bugetul Uniunii Europene face și mai dificilă ajungerea…

Iohannis: Propunerea Finlandei pentru bugetul Uniunii Europene face și mai dificilă ajungerea la un consens între statele membre

Președintele Klaus Iohannis a menționat, în întâlnirea pe care a avut joi cu ambasadorii statelor UE acreditați la București, că propunerea Finlandei pentru bugetul Uniunii Europene „face și mai dificilă ajungerea la un consens între statele membre”.

  • Finlanda, țară care deține până la finalul anului președinția rotativă a Consiliului UE, a făcut publică schița de buget a Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027. Propunerea a fost respinsă categoric de premierul portughez, în mai multe postări pe Twitter, dar și de ambasadorii celor mai multe state membre, fiind considerată ”părtinitoare” pentru că reprezintă aproape exclusiv poziția Finlandei și a altor patru state considerate radicale anti-coeziune (detalii aici).

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București. Întâlnirea  a fost organizată de Ambasada Finlandei, țară care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate teme aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 12-13 decembrie a.c., subiecte internaționale, precum și de politică internă, precizează Administrația prezidențială într-un comunicat.

Un subiect discutat în cadrul întâlnirii l-a reprezentat viitorul buget al Uniunii Europene.

„În acest context, Președintele României a accentuat că este prioritar să se ajungă la un acord privind un viitor buget echilibrat, care să răspundă atât noilor priorități ale Uniunii, cât și nevoii de finanțare corespunzătoare pentru politicile tradiționale, respectiv coeziunea și politica agricolă comună. Totodată, referindu-se la noua propunere a Președinției finlandeze a Consiliului UE cu privire la cifrele avansate pentru bugetul Uniunii, Președintele Klaus Iohannis a menționat că, în opinia sa, această propunere face și mai dificilă ajungerea la un consens între statele membre”, se arată în comunicatul Administrației prezidențiale.

În ceea ce privește politica europeană, președintele Klaus Iohannis a arătat că își dorește să contribuie la identificarea și agrearea unor soluții care să răspundă marilor provocări cu care se confruntă Uniunea, precum combaterea schimbărilor climatice, migrația, multilateralismul sau securitatea cetățenilor. În acest sens, președintele României s-a referit la importanța menținerii unității și coeziunii în Uniunea Europeană și a evidențiat că principiile majore care vor ghida acțiunile țării noastre vor fi nevoia de se a evita diviziunile între statele membre, mai multă convergență și echitate și apropierea Uniunii Europene de cetățenii săi.

Cu privire la noul cadru instituțional european, președintele Klaus Iohannis a subliniat că își dorește instituții europene solide și eficiente, capabile să genereze rezultate în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. Totodată, președintele României a menționat că noua Comisie Europeană va trebui să gestioneze cu atenție așteptările cetățenilor europeni și ale statelor membre, prin elaborarea unui program de lucru care să pună în aplicare prioritățile comune stabilite de Agenda Strategică a UE 2019-2024 și asigurarea echilibrului, unității și egalității între statele membre. De asemenea, Klaus Iohannis a menționat că rolul Președintelui Consiliului European este esențial în asigurarea unității în procesul de luare a deciziilor, pentru succesul proiectului europeanse mai arată în comunicat.

De asemenea, președintele României s-a referit la Președinția română la Consiliul UE din primul semestru al anului 2019, subliniind rezultatele foarte bune înregistrate de autoritățile române în condiții extrem de dificile.

Referitor la Brexit, Președintele Klaus Iohannis a menționat că, la reuniunea Consiliului European din decembrie, va avea loc o discuție legată de rezultatul alegerilor anticipate din 12 decembrie și a reiterat faptul că soluția cea mai bună este retragerea Marii Britanii din Uniune pe baza Acordului care a fost convenit între UE27 și Guvernul Regatului Unit.

În cadrul întâlnirii cu ambasadorii statelor UE, președintele României a făcut o evaluare a rezultatelor Summitului NATO de la Londra, subliniind că s-au obținut rezultate importante și a fost transmis un puternic mesaj de unitate.

Totodată, au fost abordate și cele mai recente evoluții privind situația din Republica Moldova.

În ceea ce privește politica internă, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța votului pro-european dat de cetățenii români la alegerile europene, la referendumul din 26 mai și la alegerile prezidențiale, în urma căruia climatul politic din România s-a îmbunătățit semnificativ. Românii au transmis, astfel, un puternic mesaj de atașament față de valorile europene, democrație, stat de drept, independența justiției și continuarea luptei împotriva corupției, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, președintele României și-a exprimat încrederea că noul guvern va lua cele mai bune decizii și va găsi soluțiile legislative cele mai potrivite pentru implementarea obiectivelor care să răspundă așteptărilor pe care le au cetățenii.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Nu mai merge cu pomana … Unii sa greseasca si altii sa plateasca … Si asa, cauza nr. 1 pt. care Romania-i inca saraca e ca se Fura.

  2. Iar începe lălăiala ? NU MAI VORBIM DE ”guvernul meu ” ? Nu mai prezidăm ședinte de guvern ?