Iohannis: România trebuie să pregătească două planuri distincte ce vor fi aprobate de Comisia Europeană pentru a primi fondurile de 79,9 miliarde de euro
Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că România trebuie să depună la aprobare la Comisia Europeană două planuri distincte pentru a putea accesa cele 79,9 miliarde de euro distribuite din două bugete separate.
Primul plan e necesar pentru cele 46,3 miliarde euro fonduri nerambursabile din Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021- 2027, iar al doilea plan pentru 33,5 miliarde euro din NextGenerationEU (fondul pentru relansare economică).
Iohannis a spus că ambele planuri sunt deja în lucru și că până în luna octombrie trebuie trimise Comisiei Europene.
”Azi am corelat cele două planuri, pentru a folosi banii europeni în cel mai eficace mod posibil, să aibă un impact major asupra economiei și sistemelor publice”, a mai spus președintele, fără a da însă detalii despre marile direcții strategice de cheltuire a fondurilor și principalele obiective de investiții.
România va primi în total 79,9 miliarde euro prin cele două mari instrumente agreate marți dimineață de Consiliul European (Bugetul multianual pe 7 ani, plus Fondul de relansare numit Next Generation EU).
Constituirea fondului NextGenerationEU este o premieră în istoria UE, pentru că se va baza pe împrumuturi făcute de Comisia Europeană în numele întregii Uniuni, la dobânzi mult mai bune decât ar fi putut atrage majoritatea statelor membre de pe piețele financiare.
Context. Șefii de stat și de guvern din UE au bătut palma marți dimineață, după patru zile de negocieri dure, asupra pachetului financiar destinat ieșirii din criza provocată de pandemia de covid-19.
De remarcat că în textul final al Declarației Consiliului European apare și condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Mecanismul e următorul: Comisia Europeană va propune măsuri în cazul încălcării statului de drept, care vor trebui adoptate de Consiliul UE (statele membre) cu majoritate calificată (ceea ce înseamnă că trebuie aprobată de 15 dintre cele 27 de state membre, care să aibă minimum 65% din totalul populației UE). Apoi, în textul final apare și mențiunea ”Consiliul European va reveni rapid asupra chestiunii respective”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii