G4Media.ro

Iohannis: România va fi mereu alături de Moldova / Maia Sandu: Moldova…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Iohannis: România va fi mereu alături de Moldova / Maia Sandu: Moldova e protejată astăzi de scutul eroilor ucraineni / Olaf Scholz: Rusia trebuie să retragă trupele din Ucraina pentru a se ajunge la o pace durabilă

România va fi mereu alături de Moldova și suntem uniți la nivelul UE în a-i acorda tot sprijinul necesar inclusiv pentru protejarea sa în fața acțiunilor destabilizatoare, a declarat luni președintele Klaus Iohannis, într-o conferință comună de presă cu Maia Sandu și cancelarul german Olaf Scholz.

„Moldova nu este singură. Reuniunea trilaterală en azi demonstrează în mod clar acest fapt”, a afirmat președintele Iohannis.

Klaus Iohannis:

  • Cu puține momente în urmă s-a încheiat o reuniune comună, în format trilateral, cu doamna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, și cu domnul Olaf Scholz, Cancelarul Germaniei.
  • Mulțumesc, doamnă Președinte Sandu și domnule Cancelar Scholz, pentru această discuție substanțială, pe care am găzduit-o aici, la Cotroceni.
  • Salut, în mod deosebit, implicarea solidă și deosebit de încurajatoare a domnului Cancelar federal și, în general, a Germaniei în sprijinul Moldovei.
  • Avem o viziune similară cu privire la importanța unui sprijin robust politic, financiar și tehnic, pentru asigurarea stabilității și pentru consolidarea parcursului său european.
  • Am transmis doamnei Președinte Sandu un mesaj clar: vom continua să fim ferm și neabătut alături de Chișinău! Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale.
  • Cu toate provocările, Președintele Maia Sandu, Guvernul și Parlamentul de la Chișinău au acționat responsabil, eficient și hotărât. Au făcut eforturi substanțiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilă de dependență permanentă în care a fost mult timp captivă.
  • Republica Moldova a întreprins demersuri considerabile pentru a face reformă, pentru a combate corupția și a întări justiția, cu scopul de a avansa procesul de integrare europeană.
  • Am abordat în mod prioritar tema integrării europene a Republicii Moldova, singura opțiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper și stabil pentru cetățenii săi.
  • Am avut o discuție aplicată referitoare la evoluțiile din Republica Moldova și la provocările cu care se confruntă aceasta. Autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecințele războiului, creșterea prețurilor și nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon.
  • Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate și la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecințele războiului de la granița sa și cu acțiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimțite de cetățeni.
  • România va fi mereu alături de Republica Moldova și suntem uniți la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienței sale și pentru protejarea sa în fața acțiunilor destabilizatoare.
  • Mărturie stau concluziile angajante adoptate chiar la ultimul Consiliu European. Acestea reafirmă nivelul ridicat de conștientizare la nivelul liderilor europeni a riscurilor și a necesității unei acțiuni hotărâte.
  • De asemenea, participăm activ la demersurile Uniunii Europene pentru înființarea unei misiuni civile a Politicii de securitate și apărare comună în Republica Moldova și pentru continuarea sprijinului oferit Republicii Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace.
  • Înainte să închei, subliniez, o dată în plus, că Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează în mod clar acest fapt.
  • Republica Moldova se poate baza pe prieteni sinceri, care i-au fost și îi sunt mereu alături și care acționează hotărât în sprijinul său!

Maia Sandu:

  • Proiectele pe care le realizăm împreună aduc beneficii reale pentru cetățeni și ne vor ancora puternic în spațiul european.
  • Moldova sprijină crearea unui tribunal special internațional care va investiga crimele comise de Rusia în Ucraina.
  • R Moldova e apărată de scutul eroilor ucraineni.
  • R Moldova e cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, afectat de război dar și de atacuri hibride de la Kremlin, iar sprijinul partenerilor noștri în special al Bucureștiului și Berlinului e foarte apreciat.
  • R Moldova asigură împreună cu Ucraina securitatea a peste 1.200 de km de hotar european.
  • Moldova se ține dreaptă. Cetățenii noștri nu doar au rezistat unei perioade foarte grele, dar am devenit mai puternici.
  • Moldova a arătat lumii întregi că suntem o țară europeană care contribuie la o Europă mai puternică.

Olaf Scholz:

  • În centrul discuțiilor s-a aflat situația dificilă în care se află Moldova
  • Moldova face parte din familia noastră europeană
  • Moldova nu e singură ci beneficiază de sprijin masiv internațional
  • Vom călători la Chișinău la 1 iulie la cel de-al doilea summit al comunității politice europene care va fi organizat de Moldova
  • Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei
  • Am discutat despre asaltul Rusiei asupra Ucrainei și consecințele asupra Moldovei
  • Rusia trebuie să retragă trupele din Ucraina pentru a se ajunge la o pace durabilă
  • Suveranitatea și integritatea teritorială a fiecărui stat sunt inviolabile
  • Sprijinim Moldova cu tot ce ne stă în putință pentru a se apăra de încercările de destabilizare ale Rusiei

Întrebări:

Premierul de la Chișinău a afirmat că Moldova se confruntă cu atacuri hibride fără precedent. Ce forme concrete de sprijin ați discutat azi? La propunerea României, UE pregătește o misiune pentru Moldova. Cu ce vor contribui România și Germania?

Maia Sandu: Am vorbit destul de mult despre aceste încercări, prin folosirea grupărilor corupte pentru a organiza proteste violente. Instituțiile de la Chișinău reușesc să facă față situației. Avem nevoie în continuare de sprijin, pentru a putea să luptăm mai eficient cu propaganda Kremlinului, avem nevoie de susținere pentru a putea asigura creștere economică în pofida a ceea ce se întâmplă în regiune. Atunci când au de suferit standardele de viață, e mai ușor pentru cei care vor să destabilizeze situația din Moldova.

Iohannis: La nivelul Consiliului s-a decis un pachet multisectorial de sprijin pentru Moldova, este în lucru. Noi suntem hotărâți și dispuși să ne implicăm cu experți, cu tehnică și dacă va fi nevoie și cu o finanțare suplimentară.

Doamna Sandu, Moldova a primit deja foarte mult sprijin financiar, vă doriți și în domeniul securității un sprijin mai puternic? Livrări de arme sau de echipamente militare? Ar trebui ca negocierile cu Moldova să înceapă în acest an?

Maia Sandu: Da avem nevoie de ajutor și discutăm cu parteneri pentru a reuși mai multe într-o perioadă mai scurtă. Avem nevoie de sprijin inclusiv pentru consolidarea sistemului de apărare

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vad ca s-a impamantenit sintagma „Moldova” in loc de denumirea oficiala si exacta de „Republica Moldova” creindu-se o confuzie periculoasa zic eu. Moldova, provincia istorica romaneasca, reprezinta cea mai mare suprafata si locuitori din Moldova istorica, deci ar fi cea care pe drept sa fie numita Moldova si nu cum vedem pe Wiki ca Moldova de Vest si alte aberatii. Si cand din gura personajului care este in prezent Presedintele Romaniei auzi intr-un discurs oficial sintaza „Romania si Moldova …” e foarte grav si dubios in acelasi timp. El era primul care trebuia sa accentueze diferenta intre „Republica M” si „M” in fata primului ministru german.