G4Media.ro

Iohannis spune că a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Iohannis spune că a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul ”pentru că se încheiase ciclul parcurs de o lege”. Președintele avea, totuși, dreptul să returneze legea Parlamentului

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări G4media.ro, că a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul pentru că se încheiase ciclul parcurs de o lege. Președintele avea însă dreptul să returneze legea Parlamentului pentru reeaxaminare, așa cum a procedat în cazul legii care dă gratuit Camerei de Comerț cele 46 de hectare de teren unde se află Romexpo.

Președintele a amintit că legea a trecut prin Parlament și a fost sesizată Curtea Constituțională, care a spus că legea e constituțională.

În legătură cu dreptul său de a returna legea Parlamentului, mai ales că actul normativ a fost adoptat de Legislativul precedent, în care PSD deținea majoritatea, Klaus Iohannis a replicat: „Acest parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze o îmbunătățire a legii.”

Întrebat de G4Media.ro de ce totuși nu a retrimis-o Parlamentului, președintele Iohannis a răspuns: „În momentul respectiv, ciclul se încheiase”.

Totuși, președintele avea dreptul, înainte de a încheia ciclul pe care o lege îl parcurge înainte de a fi promulgată și a intra în vigoare, să retrimită legea la Parlament, cerând reexaminarea acesteia, care poate presupune inclusiv respingerea actului normativ.

Context.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 31 martie legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul.

În aceeași zi, președintele a uzat de dreptul său de a cere Parlamentului reexaminarea ca ultimă soluție pentru a respinge o lege. Astfel, președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea prin care statul român ar da gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României cele 46 de hectare unde se află Romexpo și a trimis-o Parlamentului pentru reexaminare, deși Curtea Constituțională a declarat legea constituțională.

Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit „Mitralieră”, a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.

Actul normativ prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

Potrivit înregistrării electronice a voturilor, s-au pronunțat ”pentru” deputații PSD, Pro România și ALDE și ”împotrivă” cei de la PNL și USR. Deputații UDMR s-au abținut. Totuși, deputata PNL Viorica Cherecheș, mama primarului Cătălin Cherecheș din Baia Mare a votat în favoarea inițiativei. Viorica Cherecheș nu a mai fost pusă pe lista PNL de candidați la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională.

Potrivit actului normativ, care modifică legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale:

  • La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
    • (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.
    • După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin.(1 ) – (13 ), cu următorul cuprins:
      • „(1 prim ) În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;
    • Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

Inițiativa, semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, a intrat în dezbaterea parlamentară la finalul lui 2017, pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, între timp condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Adoptată în iarna lui 2018, cu voturile PSD, ALDE și UDMR, legea a fost atacată la Curtea Constituțională de PNL, USR și PMP.

În aprilie anul trecut, CCR – cu majoritate de voturi – a declarat legea neconstituțională.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. DACA CUMVA TE PRIND 🙂 🙂 …
    DE CE SA PLATESTI PREJUDICIUL CAND POTI SA ARANJEZI CU ORGANELE…

  2. Iohannis a promulgat legea pentru ca i-au spus consilierii ca nu o mai poate trimite spre reexaminare parlamentului, dar nu stie de ce. La fel cum G4 greseste presupunind ca legea putea fi trimisa spre reexaminare parlamentului.
    pentru edificare iata legea:
    Art. 77 – Promulgarea legii
    (1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.
    (2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.
    (3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.
    Cred ca punctul 3 (caz in care ne aflam) e destul de clar.

    • practic legea poate fi ori intoarsa la parlament, ori contestata la curtea constitutionala. una din doua. si numai o data.
      a fost contestata, deci ii mai ramanea doar promulgarea.

      asa cum bine zice, parlamentarii pot foarte bine sa faca degraba o lege mai buna, daca sunt asa de tare impotriva ei. dar nu sunt impotriva ei, ca daca erau, nu mai ajungea legea la Iohannis in primul rand. poate poate totusi intr-o zi o sa avem reforma aia la care sperau cu totii in strada cand se luptau oamenii impotriva ordonantei 13. se pare ca inca nu e ziua aia. mai asteptam, mai speram.

    • Cine a atacat-o la Curte, tot el?!

  3. Acum penalii nu au ce pierde, sa vedeti jafuri talharii la drumul mare.

    • Ce bine-mi pare ca ești atât de ofticat!!!
      V-a facut-o Iohannis!!!Sa mori tu de oftica mai Ioaneee!Birrr de aici!

  4. Fix așa a procedat și cu Legea pensiilor publice din 2019! I-a fost lene să o mai retrimite Parlamentului, iar după aceea urla că nu avea precizata sursa de finantare!!! Ca la nebuni!

  5. Ce bine-mi pare ca ești atât de ofticat!!!
    V-a facut-o Iohannis!!!Sa mori tu de oftica mai Ioaneee!Birrr de aici!

  6. ATTA NU A FOST IDEEA CELUI CARE PREFERA HOTUL PROSTULUI ?

  7. nu este nici o chestie doar nu trebuie sa le trimita pe toate inapoi .

    • Mata te mai cunoaște?

  8. „Romania lucrului bine facut”

  9. Corb la corb…nu isi scoate ochii!

  10. Domnu’ Tăpălagă.
    Ne-a făcut mucii ceai! Și vouă, jurnaliști, dar mai ales populimii!
    Și-a bătut sul.., pardon, joc de ” interesul” națiunii!
    Și mă refer la toată ” conferința de presă”! O punere în scenă jalnică și jenantă pentru „Romania Eeeeduuuucaaaatăaaa”!
    Lăsați Omu in skiurile lui și nu-l mai provocați, că nu am bani de televizoare în fiecare săptămână!
    De Băsescu măcar aveam ce sa ne distram! Ne hahaiam și noi cu el.
    E pus pe linie moartă și ne descurcam cu ce avem: catu orban barna, kelemen, ciolos, toți la un loc pentru propășirea neamului! Nu se știe sigur care neam dar cam ne-am….! Luat-o!
    Apropos: a fost faina dezbaterea PNRR! De vis. Un coșmar, de fapt, pentru incompetenți!
    Fugiți baaaa! Care cât vede cu ochii!

  11. O sa fiu cinic si o sa spun ca dl. Tapalaga este un „romantic” pe tema evaziunii fiscale…

    O societate pragmatica nu are nevoie de puscarii cu nemiluita nu numai pentru ca este un cost destul de important cu intretinerea si cu personalul, iar puscaria nu prea castiga din angajarea muncii detinutilor.
    O societate pragmatica impune plata impozitului si a spezelor (penalitati, dobanzi si majorari) si impune o amenda usturatoare, suficient de mare cat sa fie descurajanta (apre exemplu, 70% din averea evazionistului, daca nu e casatorit, sau a familiei sale, daca e casatorit). Pe langa asta o societate pragmatica poate impune, pe langa sanctiunea principala a amenzii in cuantum usturator, si o sanctiune complementara constand in interzicerea desfasurarii de catre evazionist a activitatii de care s-a folosit pentru comiterea evaziunii sau/si interzicerea dreptului de a parasi tara pana in momentul platii integrale a amenzii etc.

    Zic si eu … chiar daca dl. tapalaga are un „meci cu Iohannis” pe tema promulgarii legii „care ii scapa pe evazionisti de puscarie daca platesc taxele si impozitele pe parcursul procesului”.

  12. Nu-i mai cereti lui Iohahannis ceea ce nu are! Fler „politic” si mana buna! A ajuns printr-un noroc chior presedintele Romaniei si inca se pregateste de marele proiect pe care nici el nu stie cum se numeste. Un presedinte depasit care inca-si mai asteapta „valetul” care sa-i aduca paltonul!

  13. din pacate acesta este mecanismul legislativ. ia ziceti nu era mai bine sa plateasca udrea banii nejustificati decat sa blesteme si sa planga pe la tv si inchisori? rezolvam o treaba si scapam de circ.