G4Media.ro

Iohannis: Termenele de preaviz în cazul demisiei în domeniile Sănătate, Apărare, Ordine…

Foto: Pexels

Iohannis: Termenele de preaviz în cazul demisiei în domeniile Sănătate, Apărare, Ordine publică se suspendă

Termenele de preaviz în cazul demisiei în domeniile Sănătate, Ordine publică şi Apărare se suspendă, pe durata stării de urgenţă, care a fost prelungită, marţi, cu o lună, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

„Am menţinut măsura ca pe durata stării de urgenţă, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, să se poată lua măsuri de urgenţă, până la demitere, împotriva celor care ocupă funcţii de conducere în unităţi sanitare, Direcţii de sănătate publică, case de asigurări de sănătate, servicii de ambulanţă, precum şi autorităţi şi instituţii publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniul asistenţei, protecţiei sociale, indiferent de statutul lor”, a informat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că decretul pe care l-a semnat menţionează „explicit şi posibilitatea ca pe durata stării de urgenţă managementul unităţilor sanitare publice civile să poată fi asigurat de către personalul detaşat din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul Apărării şi securităţii naţionale”.

„În această perioadă critică, termenele de preaviz în cazul demisiei personalului încadrat în unităţi sanitare de asistenţă socială, de asistenţă medico-socială şi în instituţiile din domeniul Apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale se suspendă pe întrega durată a stării de urgenţă”, a explicat Iohannis.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. O idee buna.

    • Din păcate, prost exprimată.
      Nu știu cine l-a ”consiliat” pe președinte cu privire la ”suspendarea” termenului de preaviz_ acesta impune salariatului să mai presteze, în funcție de poziția sa , cel puțin 20 de zile după ce și-a înregistrat cererea de demisie_ dar suspendarea înseamnă că salariații pot pleca din ziua următoare după ce și-au depus demisia, nu că îi poți ține cât vrei tu.
      Dacă îl consilia cineva cu cap și cunoștințe juridice practice, iar nu doar ifose de cunoștințe și pagini întregi de CV, atunci ar fi trebuit să îl consilieze să prelungească termenul de preaviz , să zicem la 90 de zile sau 45 de zile lucrătoare, nu să îl….suspende.
      Căci suspendarea, desigur logic vorbind, nu înseamnă că nu se mai aplică, iar salariații pot pleca fix de a doua zi, adică ceea ce presupun că președintele dorea să temporizeze.

    • @Magistrat

      Nu am citit încă decretul.

      Bănuiesc că sunt emise clarificări juridice,exprimarea Președintelui ca atare sa fie simpla si pe înțelesul tuturor românilor.
      Poate este o măsură de descurajare a demisiei in perioada de criza.
      Juridic la prima lectura ,suspendarea înlătură măsura.

      Consilierii Președintelui imi aduc aminte de Simina Tănăsescu un excelent jurist.

      Empatie sa avem totusi fata de cei mulți.

  2. Ce bine te simti acum in pielea ta iohanis, nu-i asa! Iti vine manusa! Poti dormi acum linistit! E „pohta ce-ai pohtit”! Noroc cu covidu’ asta ca altfel, mai stateai 5 ani „sa privesti cu ingrijorare” la nimic!

    • Se termină în curând cu mafia PRO-PSD, fiți fără grijă. Anul ăsta le e fatal.

    • @bad@: Cu siguranta toti sau majoritatea ne dorim asta! Insa fatal le va fi anul asta si galbenilor ca prea si-au dat arama pe fata! Finalul va fi pentru amandoua mafiile! Mafia usele!

    • Bad, cum le zici tu, nu le zice nimeni! Geniu mic ce esti! 😂

    • Ce-ai fumat, nebunaticule?!

    • ahahhahaaaa- s-a dat alarma printre trolii mafiei PRO-PSD -cum era aia,”papushe” ???/-:))))))))))))))))))) ahahahahahahaa- cât sunt de distruși- auzi ”si-au dat arama pe fata”, vai de capul lor de postaci bătuți în cap, sunt terminați, gata, s-au dus

    • Bad, I am watching you. Ti-am zis eu ca merge…

    • Era și de așteptat, organul întotdeauna supraveghează, cu ochiul maro, cum au învățat ei la școala de securiștii slujitori ai mafiei PRO-PSD.

    • Bad, la picior, baiete!

    • Asta trebuie să fie una dintre ”replicile noi asimilate” de la ”papushea” de ”angajator” – bușcul de la mafia PRO-PSD. S-a bucurat ”scumpetea” de trol atât de tare, că a vrut să le-o ”împărtășească”și tovarășilor lui postaci.

    • Bad, firoscosule, ti-as da un cub de zahar de as putea! Dar lasa, iti da angajatorul doua…

    • De unde atâta zahăr la trolii ”firoscosi” ai mafiei PRO-PSD, acolo se consumă sare iarna întreagă, se știe. D-aia sunt așa de buni cacațavencii și ”înfrâng” mereu.

  3. Trepideaza radiourile ca s-a … nustiu ce cu demisia: ca dovada ca e plin de habarnisti pe la creatorii de opinii.
    Preaviz este o perioada in care te mai poti razgandi, in anumite conditii si te intorci la postul de unde ai demisionat sau ai fost demis pentru motive legale, cum a facut – exemplu la intamplare 🙂 – madam Pintea zisa si „supertare”.
    Din sectoarele astea de importanta vitala, in starea in care ne aflam, pleci in momentul in care ti-ai dat demisia sau ai fost demis. Mai scurt: pleci ACUM nu peste 15 zile, timp in care te mai razgandesti, sau contesti decizia fiindca in perioada aia ai facut un herpes si trebuie sa te-ntorici ca sa primesti salariul nefacand nimic, fiindca raspundere, e clar, nu ma ai!

    • Le-a intrat prafu-n ochi!

    • De la fum? Se fumează la sputnik?

    • Cam dai pe-afară de prostie, dar faci per deșteptul. Preavizul se acordă de ambele părți contractuale, ca măsură de protejare a părții pasive în decizia de reziliere unilaterală a contractului de muncă. Pe românește, dacă îți dai demisia, trebuie să îi acorzi angajatorului o perioadă de preaviz, în care sa găsească un înlocuitor. Invers, dacă ești dat afară, angajatorul trebuie să îți acorde o perioadă de preaviz, în care să îți cauți alt loc de muncă. Aberația debitată de tine este scoasă din burtă…

    • @Gabi
      Nu stiu daca m-ai inteles, dar poate sunt „in campul muncii” de mai multi ani decat existi tu: am avut timp sa inteleg foarte bine care sunt drepturile si obligatiile prin preaviz.
      In alea 15 zile (sau cate se stabilesc in decizie), de exemplu, daca TU ti-a dat demisia si lipsesti 1 (una) ora de la serviciu, Angajatorul te da afara instant si pierzi drepturile aferente, pentru ca nu ti-ai indeplinit obligatiile – ai niste obligatii ca sa nu lasi postul respectiv descoperit. Daca Angajatorul ti-a cerut demisia, (adica te-a dat afara fiindca nu te mai vrea din varii motive) atunci el are obligatia sa te plateasca in timp ce tu iti cauti de lucru. Ce nu am inteles? Ca n-am intrat in amanunte?
      Acum, fiind stare de urgenta ramai cu dreptul de a demisiona si angajatorul (clar aici este Statul) cu dreptul sa te destituie, fara acest termen de gratie, in cazul in care lucrezi intr-unul din domeniile sensibile. Deci ai dreptul sa-ti dai demisia si cand ai zis sa si pleci.
      Banuiesc ca se doreste ca sa nu ne trezim si cu alte cazuri Pintea, sau cu paduchele ala de la spitalul din Suceava sau altii de teapa lui, care dupa ce au distrus cat se putea, din crasa incompetenta, se cramponeaza sa blocheze activitatea unitatii respective si dupa plecare. Eventual, sa mai suga cate ceva daca se poate
      Ca sa sari cu calificative „dai pe-afară de prostie, dar faci per deșteptul” ma asteptam sa vii si cu alte argumente. Da’, ma rog, in lipsa de argumente si insultele aruncate aiurea te ajuta sa-ti faci o impresie mai buna despre tine.

  4. Legati ca iobagii de mosie!
    Oare cine mai facea asa? ….. Grofii?
    Crede cineva ca un cadru medical, un militian, un jandarm isi face treaba bine daca este legat de glie?
    Sau mai mult strica!
    Eu nu stiu ce ,,specialist” i-a data ideea asta! Sau vine de la el?
    O fi lucrat in echipa? Sa ai in echipa unul care vrea sa plece si nu poate…..
    Doamne fereste!

  5. Deja au demisionat majoritatea care vroiau sa demisioneze, asa ca asta e frectie la picior de lemn, ca de obicei masura venita in reluare, cum vorbeste asa si ia masuri, in reluare.

    Trebuia luata masura acum o luna cand fugeau ca sobolanii de pe corabie, acum au ramas doar cei care chiar se tin de treaba, deci nu va mai avea nici un impact.

  6. Nu am citit încă decretul.

    Bănuiesc că sunt emise clarificări juridice,exprimarea Președintelui ca atare sa fie simpla si pe înțelesul tuturor românilor.
    Poate este o măsură de descurajare a demisiei in perioada de criza.
    Consilierii Președintelui imi aduc aminte de Simina Tănăsescu un excelent jurist.

    Empatie sa avem totusi fata de cei mulți.

  7. Inapasevedeinvers, vezi că dai din nou cu vata în baltă. Pentru o oră lipsă, angajatorul te poate mustra disciplinar și te poate penaliza la salariu, dar nu te poate da afară. Ăsta este un mit comunist, pe care ar fi trebuit să îl știi dacă ai fi avut atât de mulți ani în câmpul muncii precum te lauzi. Iar în ceea ce privește argumentele, cred că am fost cât se poate de clar, dar observ că te încăpățânezi să o ții per a ta. Nu mă chinui eu să te conving, că nu e treaba mea.

  8. Într-adevăr, o exprimare nefericită! Acest “suspenda” e folosit peste tot. De la suspendări din partid, ce tin locul unei demisii sănătoase, cu coaie, până la autosuspendarea fostei ministre a sănătății din spitalul din Baia Mare. Suspendă ăsta a ajuns să nu mai însemne nimic.

  9. Art. 81 alin. 8 Codul muncii. Demisia fara preaviz. De ex. daca spitalul angajator nu-și îndeplinește obligațiile față de salariat, ca de ex. nu-i pune la dispoziție materiale sanitare, ii încalcă programul de lucru, etc.