G4Media.ro

Iohannis va promulga într-o ceremonie publică Legea pentru înființarea Muzeului Holocaustului /…

Iohannis va promulga într-o ceremonie publică Legea pentru înființarea Muzeului Holocaustului / Instituția va funcționa pe Calea Victoriei, în clădirea Banloc-Goodrich

Președintele Klaus Iohannis va promulga într-o ceremonie publică Legea pentru înființarea Muzeului Holocaustului, care va funcționa pe Calea Victoriei 218, în clădirea Banloc-Goodrich. Muzeul are ca scop prezentarea şi promovarea istoriei culturii şi tradiţiilor comunităţii evreieşti din România, protejarea victimelor Holocaustului şi combaterea antisemitismului.

Ceremonia publică de promulgare a legii privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va avea loc marți, de la ora 17.00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni.

Proiectul de lege privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România a fost adoptat, în 11 septembrie, în plenul Camerei Deputaţilor, cu 265 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Potrivit proiectului, muzeul are sediul în Calea Victoriei nr. 218, într-un imobil, realizat între 1943-1946 de arhitectul Octav Doicescu și care a adăpostit sediul societății „Banloc-Goodrich“, care producea anvelope. În perioada comunistă, în clădire a funcționat un institut de cercetări.

Inițial au existat declarații contradictorii privind spațiul în care va funcționa muzeul, deoarece sediul nu era specificat în lege și au fost informații că urma să fie construit în grădina Muzeului Antipa.

După adoptarea legii, Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care coordonează proiectul Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR), a declarat pentru News.ro că noua adresă destinată instituţiei este o surpriză, dar că spațiul prevăzut, de 8.000 mp, este unul generos, care necesită consolidare.

„Necesită modernizare şi consolidare şi amenajări speciale. Din câte ştiu, nu este monument istoric, aşa că intervenţiile vor putea fi făcute mai uşor. Este central, aproape de un alt spaţiu cultural, Palatul Cesianu, e un spaţiu generos”, a spus Alexandru Florian.

Finanţarea muzeului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, din venituri proprii, donaţii şi sponsorizări.

Muzeul are ca scop prezentarea şi promovarea istoriei culturii şi tradiţiilor comunităţii evreieşti din România, protejarea victimelor Holocaustului şi combaterea antisemitismului.

O altă ceremonie publică de promulgare a unei legi a fost în noiembrie 2018, pentru Legea privind construcția autostrăzii Iași – Târgu Mureș.

Foto: presidency.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Minoritățile au totdeauna dreptate, nu?

  2. Johannese, e musai sa infiintezi muzee pt fiecare dintre minoritatile care traiesc in Ro. Toti au suferit traume pe aceste meleaguri nu doar cine se imbraca mai scump.

  3. Dar e musai sa mananci rahat doar pt ca esti sovin? Secolul xx nu e pentru resapati si trepănați care nu pricep rostul unor asemenea initiative.

  4. Normal ca intr-o ceremonie PUBLICA, doar e campanie moca! Sper ca doar capcaunii sa il mai voteze p-asta!

  5. E un gest potrivit pentru o ROMANIE NORMALA, care va asigura cetatenilor romani mai putin informati realitatile istoriei dramatice a poporului evreu. IOHANNIS a procedat cu celeritate si a gasit sediul adecvat,