G4Media.ro

Ion Caramitru, managerul Teatrului Național: Ne aflăm în faţa unui faliment. Falimentul…

Ion Caramitru, managerul Teatrului Național: Ne aflăm în faţa unui faliment. Falimentul ţine de proasta gospodărire a întregului sistem financiar românesc

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, asemenea multor altor instituţii de cultură, este obligat să îşi limiteze, deocamdată, activităţile, din cauza drasticelor restrângeri bugetare, anunţă instituţia, printr-un comunicat transmis joi Agerpres. Managerul TNB, Ion Caramitru, afirmă că instituţia se află în faţa unui „faliment” care ţine de „proasta gospodărire a întregului sistem financiar românesc”.

„Suntem pentru prima dată în situaţia de a putea promite ferm doar o singură premieră spectatorilor de teatru care aşteaptă ca stagiunea TNB să reînceapă în forţă în septembrie! Aşadar, deschiderea stagiunii 2019 – 2020 la TNB va avea loc la Sala Studio, cu premiera spectacolului „Neguţătorul din Veneţia” de William Shakespeare, în regia şi versiunea scenică a lui Alexander Morfov, cu Ion Caramitru, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean, Ada Galeş în rolurile principale, secondaţi de o distribuţie numeroasă. Decorurile – Alexander Morfov şi Gabi Albu; costumele – Liliana Cenean; coregrafia – Inga Krasovska; light design – Chris Jaeger. Aflat la limita supravieţuirii artistice din cauza drasticelor restrângeri bugetare, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, asemenea multor altor instituţii de cultură, este obligat să îşi limiteze, deocamdată, activităţile„, precizează comunicatul citat.

„Ceea ce trăim acum, nu numai în Teatrul Naţional, ci absolut în toate instituţiile care sunt acum în subordinea Ministerului Culturii, dar şi în instituţiile din subordinea Primăriei Generale, este fără precedent”, spune Caramitru. „Noi am devenit „operaţionali” abia la mijlocul lunii mai. Până în acel moment nu am avut dreptul să cheltuim lunar decât ceea ce legea ne permite, adică a 12-a parte din bugetul anului anterior, deci o sumă infimă! Din aceste sume pe care le-am avut la dispoziţie am putut face două spectacole – „Preşul” de Ion Băieşu la Sala Studio şi „Class” la Sala Atelier. Două spectacole cu cheltuieli relativ mici. (…) Cum abia în 15 mai am avut liber la cheltuieli, vă daţi seama că într-o lună nu puteam deschide finanţarea, să facem şi decoruri, şi costume, să plătim contracte de drepturi de autor, să rezervăm sala pentru alte premiere de anvergură etc. La ora aceasta, nu pot să vă spun ce alte spectacole se vor face în acest an, pentru că nu vă pot spune care este situaţia la zi”, a precizat Ion Caramitru.

El a reamintit că până în acest an TNB a avut o producţie, în medie, de opt spectacole pe an, iar în acest an, în cel mai fericit caz, s-ar putea realiza patru premiere.

Citește și: Actorul Mihai Călin, atac dur la adresa directorului Teatrului Național București: Ion Caramitru conduce dictatorial, a folosit mare parte din resurse în interes personal / Oamenilor le este frică să vorbească pentru că se tem de el ca de cancer

Potrivit lui Caramitru, ministerul a scăzut bugetul TNB de la capitolul „Bunuri şi servicii” cu 2 milioane de lei şi a crescut obligaţiile la capitolul „Venituri proprii” cu un milion.

„Cu alte cuvinte, primim mai puţini bani pentru producţii şi ni se creşte valoarea vânzării producţiilor pe care nu le putem face de fapt sau le facem pe jumătate. (…) După calculele mele de artist „liber cugetător”, ne aflăm în faţa unui faliment. Falimentul ţine de proasta gospodărire a întregului sistem financiar românesc. Există un faliment la vedere. Deşi am fost la ministru împreună cu 20 de manageri din ţară, toate Operele Naţionale, toate Teatrele Naţionale, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul de Artă, „Antipa” etc., cu un document trimis sub semnătura mea şi a lor, pentru a discuta faţă în faţă despre acest faliment în care suntem aduşi, nu am ajuns la nicio concluzie”, precizează Caramitru.

Managerul TNB a atras atenţia că vor fi afectaţi angajaţii teatrului.

„Cel mai grav lucru este că noi avem angajaţi, acum, 54 de oameni din afara teatrului (pentru că, deşi cerem de ani de zile posturi, nu primim), dintre care 39 deservesc scena. Practic, fără aceşti oameni teatrul nu poate funcţiona. Numai că aceşti oameni, angajaţi printr-o agenţie de forţă de muncă, ne costă cu 24% mai mult fiecare. Conform legii, ei trebuie să aibă salariul pe care îl au şi angajaţii teatrului, la care se adaugă, în plus, 19% TVA şi 5% comisionul acelei agenţii. Printre ei se află oameni de o calitate excepţională, oameni care lucrează în teatru de un timp, care s-au specializat şi pe care, dacă i-am pierde, am avea numai de suferit. Nu mai găsim oameni de specialitate pentru teatru. Dacă am avea posturi, i-am angaja imediat. Am explicat domnului ministru nu o dată că, dacă am primi posturi, am face o economie”, a explicat Caramitru la întâlnirea cu întregul colectiv al TNB, conform sursei citate.

Caramitru speră ca, la rectificarea bugetară, să se poată ameliora situaţia, el menţionând că a trimis o adresă către premier şi ministrul de Finanţe.

Sursa foto: Facebook Teatrul Național „I.L. Caragiale”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Aceasta este doar vârful aisbergului!!
    Cultura? La ce trebuie cultura populimii?
    Oricum nu are sănătate, învățământ, infrastructura.
    Nu aveți decât să faceți din nou bancuri cu Bula.
    Că sa vă râdeți, fraierilor!
    Că noi ne-am bătut p.la de voi oricum.
    Sictir!

  2. Poate tine ca te-ai obisnuit cu pomeni comuniste de la stat.

  3. Caramitru, fă-te că lucrezi!

  4. Nu mai are valoare ce zic asa-zisii intelectuali – la noi si actorul e intelectual – din generatia asta veche de-acuma. La fel ca la universitate si ca in micile si de o calitate proasta publicatii romanesti, ei au monopolizat totul, ei au manageriat si tot ei se plang de management, nimic nu a crescut sub ei – niciun talent ci tot mai de slaba calitate oameni, in schimb coruptia si clientelismul a inflorit in numele culturii, anticomunismului si tot felul de sectarisme….Pe mine personal ma sperie unul ca Liiceanu, nu am citit mai mult de o carte si nu vad ce mai pot sa citesc nici Plesu, nici Liiceanu…Romania literara e mai rau ca PSD : numai reciclari comuniste si poze mai interesante ca textele desi hartia e de o calitate slaba…La 22 il anticipi pe Cornea inainte sa deschizi televizorul…ce mai e altceva?

    • Daca e adevarat ca nu ai citit mai mult de o carte, poate ar fi momentul sa scrii una.
      Acum, cat esti virgin, necontaminat de nicio literatura.
      Vad ca deja critic esti, deci ar trebui sa ai o idee despre cum ar trebui sa fie

  5. Dar cand v-ati dat legi astfel ca orice saltimbanc membru al UNITER sa aiba 50% in plus la pensie, ce fel de gestionare a fost? Si la fel taragotisii din formatiile de muzica populara, poetii de duzina sau zugravii de icoane? Va platim pensii la greu, asa ca hai mucles si fa-te ca lucrezi, fesenistule !

  6. In Romania o parte din intelectuali si jurnalisti au deveniti pur si simplu neoficial sau oficiali promotori si portavoci ai trumpismului si dreptei extreme americane in Romania fara nicio cobtributie proprie, sclavi sau un fel de coloana a 5-a : de la revista 22 la lapunkt.ro cu Ioan Stanomir si contributors.ro si altii. Nu am dovezi, dar nici Basescu nu are cand zice alte chestii, dar dupa modul de operare multe din think-tankurile astea americane care s-au creat sau gasit portavoci in Romania, in universitati, ONG-uri, politica si presa si care cred ca au creat inclusiv librarii cu carti americane de dreapta in engleza date asa cu discount, sunt un proiect CIA (poate in colaborare cu SRI ori SIE), ca pe vremea Razboiului Rece cand e documentat CIA finanta expozitij de arta si congrese de scriitori ca sa reduca apetitul pentru comunism printre intelectuali….eu nu vad alta explicatie cum de atatia indivizi sub calitate sunt transformati in exponenti ai liberalismului, feminismului, urbanismului, libertarianismului, conservatorismului sau crestinismului!

  7. Ce-i Caramitrule, probleme?!

  8. Cunosc pe cineva care lucrează la TNB ca tehnician de lumini. A ajuns acolo în urma unor aranjamente cumetrești: taică-său a fost angajat toata viața în același loc. Tovarășul ăsta al meu nu muncește mare lucru, conform propriilor mărturisiri, dar are leafă de vreo 3,000 lei/lună. I-am spus în fața că nu-și merită salariul. Pesedeul a crezut că dacă aruncă cu banii ca la petrecerile maneliștilor o să facă mare brânză. A făcut un rahat, la fel stă treaba și cu doctorii șpăgari cu salarii de mii de euro, la fel și cu studenții semianalfabeți de la particulare de care nu mai ai loc pe garniturile CFR-ului, la fel și cu toți deștepții anticorupți din ARCUB.
    Din partea mea n-au decât să le taie din salarii. Îi aștept în câmpul muncii private.

  9. Cunosc pe cineva care lucrează la TNB ca tehnician de lumini. A ajuns acolo în urma unor aranjamente cumetrești: taică-său a fost angajat toata viața în același loc. Tovarășul ăsta al meu nu muncește mare lucru, conform propriilor mărturisiri, dar are leafă de vreo 3,000 lei/lună. I-am spus în fața că nu-și merită salariul. Pesedeul a crezut că dacă aruncă cu banii ca la petrecerile maneliștilor o să facă mare brânză. A făcut un rahat, la fel stă treaba și cu doctorii șpăgari cu salarii de mii de euro, la fel și cu studenții semianalfabeți de la particulare de care nu mai ai loc pe garniturile CFR-ului, la fel și cu toți deștepții anticorupți din ARCUB.
    Din partea mea n-au decât să le taie din salarii. Îi aștept în câmpul muncii private.

    • Dan, exact asa e! Doar ca nu as spune ca „nu isi merita salariul”… Nu e vina lui. Cine nu vrea sa fie platit, garantat? Sunt banii nimanui, virati spre institutiile nimanui.

  10. Îl sfătuiesc pe d-l Caramitru să cerceteze cine chiar lucrează dintre cei angajați pe perioadă nedeterminată în instituția condusă de dumnealui. Sunt mulți angajați care n-au făcut mai nimic în ultimii ani. Acolo e problema. Restructurați instituția și angajați oameni de care e nevoie. Până atunci vă plângeți de milă degeaba. Apropos! Opt premiere la un teatru cu 7 săli, sute de angajați și colaboratori cu nemiluita? Asta înseamnă să arzi gazul de pomană. Puțină austeritate nu strică. Poate învață să respecte banul public.

  11. cine nu pupa mana partidului…
    ati protestat impotriva hotiilor partidului ?

  12. Domnule Caramitru, cu tot respectul,dar milogeala asta nu este compatibila cu doctrina de dreapta .
    Este foarte simplu , si anume pretul biletelor sa acopere cheltuielile spectacolelor , daca nu aveti public , nu aveti decat sa trageti obloanelor .
    Apare alt teatru , si cu asta basta .
    Eu sunt convins , ca voi faceti taraboi ,pentru actorasii si cantaciosii # care nu ar mai avea venituri dodoloase platite de „ciuma rosie”

  13. FAKE om/actor/regizor/manager !. FAKE machidon și patriot !…Un FAKE și…atât !…Machidon a fost și CARAGIU !. UN GIGANT !…Acest carasmitru este o imensă balegă de vacă , nici măcar de…om !…DISPARI, te-ai făcut că lucrezi DESTUL !…

    • Sugerez totuși ca repertoriul Teatrului Național să includă și piesa „Fake, Iache, Tache și Cadâr” în regia-bine-nțeles-a „ilustrului” caramitru !…:)))))))