G4Media.ro

Ion Iliescu, acuzat că a dat ordinul de reprimare a manifestanților din…

sursa foto: Agerpres/ Mihaela Tufega

Ion Iliescu, acuzat că a dat ordinul de reprimare a manifestanților din Piața Universității, audiat, miercuri, la domiciliu / Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu s-au prezentat și ei la Parchet, în dosarul Mineriadei din 1990

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat miercuri dimineaţă la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care este acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, transmite Agerpres.

Potrivit unor surse judiciare, Petre Roman a fost chemat la Parchet pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că are calitatea de inculpat.

Pentru acelaşi motiv a fost citat la Parchetul General şi Gelu-Voican Voiculescu.

„Această învinuire este profund nedreaptă. Ce interes aveam eu, mai mult, cum aş fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri, camarazi de-ai mei, ucişi de gloanţele trase la ordinul lui Ceauşescu… Deci cum aş fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? (…) Nu există nicio dovadă că aş fi fost eu angajat în aducerea minerilor. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securităţi”, a declarat Petre Roman la intrarea în sediul Parchetului General.

În acest dosar sunt urmăriţi penal fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, foştii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre.

Potrivit unor surse judiciare, și Ion Iliescu urmează să fie audiat, astăzi, în jurul prânzului, la domiciliu, în același dosar.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. vine gergica si-i gratiaza pe toti ca noi nu ne inchinam la valorile vestice !

  2. asta nu este justitie este bataie de joc pe salarii uriase ! nu poti sa faci ancheta 35de ani fara nici un rezultat! 35 de ani nenorociti cu aceiasi comunisti la butoane !

  3. Gusatii din servicii n-o sa permita ca unul de-al lor sa faca inchisoare.

  4. Cat trăiește Iliescu, dosarul nu se va finaliza.

    Nu se cuvine să deranjezi un apropiat al Rusiei tocmai acum, când N Patrusev a plasat România alături de Austria, Slovacia, Ungaria, printre prietenii Rusiei.

  5. astia s beneficiari de privilegii,pensii speciale,locuinte de lux si ni i scoate n fata ,din nou,ca pe o ciorba reincalzita de aceeasi justitie ,beneficiara de aceleasi privilegii…da le circ poporului,ca ne ia semeon fata..

  6. Largă mobilizare de a distrage atenția. Se scot de la naftalină subiecte care au mai ”prins” și altădată, doar doar vom ”pune botul” și de data asta.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.