G4Media.ro

Ion Iliescu, la moartea lui Gorbaciov: Un om al dialogului, un social-democrat…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ion Iliescu, la moartea lui Gorbaciov: Un om al dialogului, un social-democrat / Reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietății publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, și acum și a Occidentului dezvoltat

Fostul președinte Ion Iliescu a reacționat miercuri printr-o postare pe blog la vestea morții lui Mihai Gorbaciov, pe care l-a calificat drept ”un om al dialogului” și ”un social-democrat”.

Iliescu, care a avut întâlniri oficiale cu Gorbaciov în calitate de președinte al României, respectiv lider al URSS, a aplaudat faptul că acesta a pus accentul de democratizarea societății sovietice, dar a criticat reformele economice, prin care proprietățile statului au fost privatizate.

Reamintim că în România au circulat informații despre faptul că Iliescu și Gorbaciov ar fi fost colegi de facultate în URSS, dar Ion Iliescu le-a dezmințit în repetate rânduri.

Postarea integrală a lui Ion Iliescu:

Am aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moștenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relațiilor internaționale. Și în bine, dar și în rău.

Nevoia de schimbare, în Estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov, și a fost bine receptat atât de sovietici, cât și de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietății publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, și acum și a Occidentului dezvoltat.

Mulți au spus că a început schimbarea URSS punând căruța înaintea boilor, cu referire la accentul pus pe democrație și pe libertatea cuvântului. Decizia a fost, cred eu, corectă. Din păcate nimeni nu suferă, acum, de prea multă democrație, și asta se simte în tot ceea ce facem.

A crezut că, în relațiile internaționale, URSS poate pune capăt Războiului Rece. Din păcate, Războiul Rece i-a supraviețuit. Și acum trăim partea cea mai violentă, și mai periculoasă a lui. Gorbaciov a fost, totuși, un om al dialogului. Asta ne-a ferit de multe probleme, în faza cea mai periculoasă a schimbărilor în Europa și în lume.

Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată. Moștenirea lui este judecată, în fosta URSS, prin prisma dezastrului social generat de ”terapiile de șoc”, aplicate după destrămarea Uniunii și formarea CSI. Terapii de șoc de care nu e responsabil. El a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat.

Nu pot spune că relațiile României cu URSS, înainte și după 1989, au fost bune. Dar după decembrie 1989 au fost corecte, în vârtejul acela de schimbări contradictorii greu de controlat.

Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moștenirea. Un lucru nu i se poate reproșa: că nu a avut curajul schimbării. Fie și numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX. Dumnezeu să-l odihnească!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. L-a scos pe Ceaușescu și a băgat aripa filo rusă -Iliescu, Militaru…asta din urmă a executat toți patrioții din servicii…multa căldură veșnică, tovaraseasca la toți trădătorii de la Decebal-indarat.

  2. L-a ingropat ilici si pe gorbaciov :-))) lol
    trist este ca daca s-ar putea si ar candida ilici ca presedinte, ar castiga la pas , la ce clasa politica avem acum. dar nu-i nimic, vine jorjica alias zelea codreanu sec 21 si, va fi el presedinte :-))) lol

  3. In sfarsit o parere avizata, ia sa vedem.

    • @🤔- In ce fel avizata? Cred ca trebuie sa-ti reamintesc ca toate privatizarile dezastruoase s-au facut in mandatele lui iliescu! Privatizarile erau obligatorii pentru o democratie normala, insa nu la modul in care s-au facut in Romania sub auspiciile lui nea iliescu – faci praf fabrica si pe urma o vinzi pe trei lei la privati.

    • Nu-mi reamintiti ca eu n-am stiut niciodata.
      Si daca ati fost nemultumit de el, sa stiti ca eu nu l-am votat.
      Parere avizata in sensul ca are o anumita varsta, deci a trait pe timpul lui, a fost presedinte si a si lucrat cu dansul, deci nu ne vorbeste din auzite.
      Am citit cu interes, mesajul este clar, scurt si cuprinzator.

  4. SA TRAITI NEA NELU
    SA VA TINA DUMNEZEU

    • Si pe tine sa te tina langa el si dupa ce moare, comunisti i m p u t i t i ce sunteti.

    • Voi chiar nu pricepeti glume,simtul umorului.ironie.Pe Bunicutza nici Fratele Cazut Nu o Vrea

  5. Păi, tocmai asta a făcut regimul Iliescu: transferul proprietății publice în mâini private, adesea ale nomenclaturii, securității, aventurierilor de pe tot globul și interlopimii. Plus încă ceva: distrugerea industriilor și agriculturii cu care plătise Ceaușescu datoria externă.

  6. A vorbit exact ca un spion sovietic despre tovarășul Gorbaciov! 😏

    • «Eu cred în forţa omului» În pofida vârstei, fostul comunist a rămas fidel convingerilor sale religioase şi declară că nu crede în Dumnezeu, ci “în forţa omului”. 2010
      „Iisus a facut o mare revolutie in gandire. A fost un rebel din acest punct de vedere, ca si-a permis sa spuna ca toti oamenii sunt egali”, a declarat Ion Iliescu, intr-un interviu pentru Kamikaze. 2010

  7. cand va mierli Iliescu, o sa fie sarbatoare nationala. Marea majoritate a celor care l-au votat in ani ’90 vor fi deja la 2 metri sub pamant, asteptandu-l pe tatucul lor sa fie impreuna.

  8. Va fi interesant sa vedem ce va scrie despre Putin la moartea lui.
    Sper sa apuc ziua aia.

  9. Lectie de economie de la nea nelu kgb-istul

  10. cu toate ca a negat ca se cunosteau, au fost studenti la lomonosov in acelasi timp, se intilneau la sedintele de komsomol (utc)…
    iliescu asta o sa ii ingroape si pe putin, soros…

    • am scris mai sus, nu aveau cum sa se intalneasca. gorbaciov a facut dreptul la universitatea de stat lomonosov din moscova, iliescu a studiat la institutul energetic molotov din moscova. si in ani diferiti…

      sper ca iliescu sa il ingroape si pe putin. dar cat mai curand, nu peste 2-3 ani…

  11. Bunictza nu dorea restituirea proprietatii private confiscate de comunisti proprietarilor lor de drept.

  12. G4Media, ori de cate ori „il reanimati” pe acest ipochimen, nu veti face decat sa va faceti un deserviciu voua si sa ne creati sentimente de repusie noua …

  13. Cate capatani, atatea pareri!

  14. comunistii si logica se impaca cum se impaca latrina 💩💩💩💩💩cu aeru curat🌷🌸🌹🌺🌼 …kagebistu p e r v e r s 😶🫥😶🫥😶🫥😶si gasca dă slugi moscovite urlau noi nu ne vindem tara 🤥🤥🤥🤥… au vandut si au concesionat resursele romaniei pă nimic… ca sa umfle ei si neamurile lor spagi uriase💲💵💲💷💲💴💲💶…toate dosarele concesionarilor si privatizarilor trebuie redescehise ….vinovatii bagati la inchisoare…si averile confiscate‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  15. Bate campii moshu ! Dar acum are 90 de ani ! Tragedia este ca Occidentul capitalist este condus de social-democrati ! Ni se furnizeaza fortzat un oximoron pe cat de literar pe atat de social-politic !

  16. După 1000 de victime de sub comanda sa la „revoluție” ( pe care nu-i are pe conștiință, deoarece el n-are conștiință) și mineriadele prin care Iliescu a dat cu bîta-n cap României, îndrăznește acum să ne spună cît de rea a fost privatizarea făcută de el și PRoman și cum e cu democrația, LEPRA!

  17. iliescu nu avea cum sa fie coleg cu gorbaciov la moscova, iliescu a studiat la institutul energetic molotov din moscova, gorbaciov a facut facultatea de drept la universitatea de stat din moscova.

    in privinta regretului lui iliescu ca nu mai exosta proprietatea de stat, nici nu e de mirare. comunistii regreta proprietatea de stat pentru ca atunci puteau fura oricat si orice de oriunde, acum nu mai pot sa fure de la omv petrom sau de la erste bcr sau de la dacia renault. au furat cat a fost petrom, romtelecom, dacia etc.

  18. De ce acum această tragedie este si a Occidentului?Pentru ca „transferul proprietatii publice în maini private”s-a facut foarte prost,dar mai ales foarte nedrept.Si aceasta nedreptate a început sa se vada în diferenta uriasa între modul de viata al mogulilor,al oligarhilor si ceilalti membri ai societatii.De aici frustrari si nevoia disperata a înbogatitilor de a îndeparta,de a înlatura orice forma de amenintare la adresa noului lor statut.Ori, democratia autentica este o asemenea amenintare si ea se extinde natural daca forte materiale nu o opresc.Si asta face acum puterea de la Moscova,care pare mai motivata decat puterea comunista de dinainte de Gorbaciov.