Ionuț Moșteanu, despre prezumtiva imixtiune a Rusiei în alegerile din România: Ce a făcut SRI? Nicio acțiune
Liderul deputaților USR se întreabă de ce SRI nu a făcut nimic în fața prezumtivelor încercări de influențare de către Rusia a alegerilor parlamentare din România și cum s-a ajuns la situația în care știm mai multe despre imixtiunile Kremlinului în Moldova.
“De ce știm mai multe despre imixtiunile Rusiei în Republica Moldova decât în România? De ce Moldova luptă pentru adevăr, acolo se fac publice toate informațiile, în timp ce în România e tăcere? “, s-a întrebat USR-istul, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
“În România, ce s-a întâmplat? Ce a făcut SRI? Nicio acțiune. Și nu doar că nu au acționat în timp real, dar nici astăzi nu îi cunoaștem pe toți cei care au acționat și încercat să destabilizeze România”, a continuat el, subliniind că SRI nu mai are șef civil de aproape doi ani, “de când Klaus Iohannis refuză să numească pe cineva”. În opinia sa, România a fost lăsată pradă propagandei rusești, înregistrându-se “o creștere a extremismului, finanțat de Rusia”, cu “zero acțiuni” din partea autorităților. “Nici măcar o colaborare cu META, cu TikTok, pentru a opri propaganda pe rețelele sociale nu am avut”, a acuzat Moșteanu, înainte de a adăuga:
“Avem nevoie de o reforma reala a serviciilor, avem nevoie de control civil real, ne vom lupta in continuare pentru asta”.
Mai jos, comunicatul lui Ionuț Moșteanu:
- “De ce știm mai multe despre imixtiunile Rusiei în Republica Moldova decât în România? De ce Moldova luptă pentru adevăr, acolo se fac publice toate informațiile, în timp ce în România e tăcere?
- Raportul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova arată cum Rusia a orchestrat campanii masive de manipulare, propagandă și acțiuni subversive pentru a opri parcursul european al Moldovei. Un război hibrid expus de Serviciul de Informații. Milioane de euro finanțare ilegală, rețele complexe de pagini anonime, instruire pentru destabilizare.
- Putin a creat un centru de comandă dedicat destabilizării Moldovei. Coordonarea din Rusia, execuția în Moldova. 33.000 de activiști au fost implicați în Moldova, 119 celule teritoriale și 1.900 de celule primare, cu scopul de a influența masiv votul.
- Au fost gândite și acțiuni destabilizatoare, tineri instruiți în tabere din Rusia și Bosnia pentru organizarea de proteste și acțiuni violente ori organizarea de acte de vandalism. Am mai văzut asta și în România. Am văzut cum a fost exploatat clerul, cu 500 de preoți deplasați în Rusia, implicați în propaganda mesajelor anti-UE.
- Și o rețea foarte bine pusă la punct de amplificare a mesajelor în social-media. 138.768 de euro folosiți pentru promovarea, de pe pagini false, a mesajelor Rusiei. 40 de pagini anonime, multe dintre ele șterse și dezactivate imediat după alegeri.
- Sunt și alte informații în raportul SIS. O întreagă rețea expusă. Am văzut și cum Serviciile din Moldova au intervenit constant, pentru blocarea conturilor cu care era alimentată rețeaua, o colaborare cu META pentru a opri propaganda falsă din social-media.
- În România, ce s-a întâmplat? Ce a făcut SRI? Nicio acțiune. Și nu doar că nu au acționat în timp real, dar nici astăzi nu îi cunoaștem pe toți cei care au acționat și încercat să destabilizeze România.
- SRI nu mai are șef civil de aproape doi ani, de când Klaus Iohannis refuză să numească pe cineva. Am fost lăsați pradă propagandei rusești, avem o creștere a extremismului, finanțat de Rusia, și zero acțiuni. Nici măcar o colaborare cu META, cu TikTok, pentru a opri propaganda pe rețelele sociale nu am avut.
- Avem nevoie de o reforma reala a serviciilor, avem nevoie de control civil real, ne vom lupta in continuare pentru asta.
- Nu mai putem accepta ca extremismul și propaganda rusă să fie finanțate în România.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.