Ionuț Vulpescu critică Guvernul PNL pentru „colapsul profesiilor liberale” și lansează o platformă cu 40 de măsuri pentru redresarea sectorului cultural
Ionuț Vulpescu, președinte interimar al Consiliului Național al PSD, critică Guvernul PNL pentru „colapsul profesiilor liberale” și lansează platforma #ROMANIANCULTUREAFTERLOCKDOWN, prin care propune 40 de măsuri pentru redresarea sectorului cultural românesc postpandemie.
Potrivit unui comunicat de presă, analiza este inspirată de evaluarea atentă a guvernării domeniului, care „a traversat drumul de la noncultură la anticultură”.
Ionuș Vulpescu, fost ministru al Culturii, susține că, prin măsurile propuse, platforma are potențialul de a genera normalitatea la care domeniul culturii nu se poate întoarce în urma corona-crizei, în absența unui fond de urgență și a unei finanțări viabile și diferențiate a subdomeniilor defavorizate.
„În acest moment, sectorul cultural somatizează politic efectele crizei ideologiilor și absența polului de expertiză în administrarea Ministerului Culturii. 2000 de lei pe lună pentru lucrătorii din teatre și 1300 lei pe lună pentru tehnicieni; 75% din salariul minim pe economie pentru angajații sectorului cultural: acestea sunt cifre ale subzistenței, nu existenței”, consideră Vulpescu.
„Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Uniunea Europeană a publicat o platformă centralizată a măsurilor adoptate de statele europene pentru sprijinirea sectorului cultural. România lipsește, rușinos, din această evaluare. Relansarea sectorului cultural nu se poate face pur ceremonial”, mai afirmă acesta.
Între cele 40 de măsuri propuse de Ionuț Vulpescu se regăsesc:
- dezvoltarea fondului de urgență al culturii pentru constituirea pachetelor de sprijin financiar alocate operatorilor culturali, prin proiectarea granturilor de salvgardare, stimulentelor financiare și liniilor adiționale de finanțare în mod diferențiat;
- realizarea unui sistem de protecție și asigurare socială a artiștilor;
- dezvoltarea unui fond de pensii pentru operatorii culturali independenți;
- dezvoltarea unor axe de finanțare a proiectelor culturale competitive în baza principiilor generatoare de venituri regionale;
- creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene prin accesarea liniilor de finanțare a accesibilizării și digitalizării patrimoniului cultural;
- reconfigurarea Strategiei Naționale pentru Cultură;
- numirea de îndată a unui comisar pentru coordonarea celui mai important proiect cultural pe care România îl are în față, cu potențial turistic, economic și social, pe plan local și național, anume, Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2021.
„Sarcina prin excelență a unui guvern liberal era aceea de a salva profesiile liberale. Ceea ce trăim acum este colapsul profesiilor liberale sub o administrare liberală. În prezent, partea cea mai consistentă a finanțărilor acordate operatorilor culturali provine de pe urma unei măsuri adoptată de un guvern de stânga, în baza alocării a 2% din încasările Loteriei Române către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) printr-o Ordonanță de Urgență promovată de Guvernul PSD în martie 2015”, afirmă Ionuț Vulpescu.
Documentul poate fi consultat aici
Foto: Facebook Ionuț Vulpescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii