Ipoteză: La marginea sistemului solar ar exista o gaură neagră primordială, de dimensiunea unei mingi de handbal. Ce spune fizicianul Cristian Presură
Fizicianul Cristian Presură atrage atenția asupra unei noi ipoteze care vizează marginea sistemului solar, unde ar putea exista o gaură neagră de dimensiunea unei mingi de handbal.
Acesta face trimitere la un articol din astronomy.com. Potrivit publicației citate, o echipă de oameni de știință sugerează că sistemul nostru solar ar putea găzdui una dintre cele mai vechi găuri negre din univers: o gaură neagră primordială.
Existența ei este legată de anumite măsurători care până acum duceau la concluzia că în acea zonă din spațiu s-ar afla o planetă cu o masă mai mare de 5 până la 10 ori decât pământul. Se pare însă că și o gaură neagră de dimensiunea unei mingi, ar putea genera rezultate similare.
Situația este suficient de interesantă încât să atragă atenția astronomilor din întreaga lume.
Fizicianul român Cristian Presură spune că și dacă ipoteza se confirmă, gaura neagră nu pune în pericol pământul și o oferă și câteva explicații. Acesta adaugă că va realiza un video dedicat acestei ipoteze, care va fi postat pe contul său de youtube.
Postarea fizicianului Cristian Presură:
”O nouă ipoteză: ipotetica planetă 9 ar fi o gaură neagră primordială. Tocmai am terminat textul pentru video, care are următoarele idei:
– planeta 9 ar fi o planeta încă nedescoperită care orbitează la marginea sistemului solar (câteva sute de unități astronomice) și are o masă de 5-10 ori cât cea a Pământului
– existența ei este dedusă din câteva proprietăți ale orbitelor obiectelor trans-neptuniene (coincidențe în periheliu, orientarea orbitelor, etc.)
– mai nou, a apărut propunerea că ipotetica planetă 9 să fie… o gaură neagră primordială
– cu aceeași masă, ea ar avea dimensiunile unei mingi de handbal, și deci e greu de detectat.
– măsurătorile care susțin această ipoteză se bazează pe efectul de micro-lentilă gravitațională (stele care strălucesc pentru puțin timp mai puternic pentru că prin fața lor trec găuri negre sau planete orfane ce curbează spațiul din jur)
– nu există dovezi directe pentru noua ipoteză, este mai mult o speculație bazată pe un calcul probabilistic
– gaura neagră primordială, mare cât o minge, apărută la începutul universului (atunci când acesta era mai dens) ar fi fost captată de Soare la câteva sute de unități astronomice depărtare de Soare.
-desigur, dacă chiar așa e, gaura neagră nu pune în Pericol Pământul, nu atât pentru că e mica în dimensiune, cât pentru că interacționează gravitațional la distante mari exact ca o planeta de aceleași dimensiuni”.
Sursă foto: eventhorizontelescope.org
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii