G4Media.ro

ÎPS Teodosie vrea să transforme arhiepiscopia Tomisului în mitropolie / Întrebat dacă…

ÎPS Teodosie vrea să transforme arhiepiscopia Tomisului în mitropolie / Întrebat dacă vrea să ajungă patriarh: „Nu. Nu mi-am dorit să ajung nici ierarh, dar a fost chemarea lui Dumnezeu”

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat, vineri, că a început demersurile privind reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului, depunând săptămâna trecută o adresă în acest sens la Cancelaria Sfântului Sinod, transmite Agerpres.

Teodosie este unul dintre cei mai radicali conservatori din Biserica Ortodoxă Română, el făcându-se remarcat anul trecut prin acțiunile sale sfidătoare la adresa autorităților statului și prin ignorarea măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Potrivit lui IPS Teodosie, Patriarhul Daniel, a acceptat „în mod tacit” respectiva iniţiativă, fiind necesară urmarea anumitor paşi.

„Am început, am făcut demers, am înregistrat la Patriarhie, la Cancelaria Sfântului Sinod, o adresă, săptămâna trecută, cu această dorinţă şi cu enumerarea argumentelor şi sigur se fac paşi în care argumentele să fie puse în lumină. N-am fost contrazis de Preafericitul care a primit această sesizare şi sigur urmează nişte trepte. Noi nu facem mitropolia ca o fantomă dintr-o dată, ci să urmeze toate demersurile canonice care trebuie să pună în evidenţă acest scaun mitropolitan care este înscris şi în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice”, a declarat arhiepiscopul Tomisului, într-o conferinţă de presă.

El a spus că demersurile privind reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar putea dura două-trei luni.

Întrebat dacă de sărbătoarea Paştelui ar putea exista Mitropolia Tomisului, IPS Teodosie a afirmat „Dumnezeu ştie, ne rugăm”.

IPS Teodosie a mai declarat că pentru înfiinţarea unei mitropolii, lăcaş de cult ce „are un rang mai deplin, aşa cum este în tradiţie şi în canoane”, nu trebuie să existe un anumit număr minim de enoriaşi şi biserici în zona respectivă.

La întrebarea dacă doreşte să ajungă patriarh, înaltul prelat a răspuns: „Nu. Nu mi-am dorit să ajung nici ierarh, dar a fost chemarea lui Dumnezeu”.

Arhiepiscopul Tomisului a menţionat că iniţiativa reînfiinţării Mitropoliei Tomisului a avut-o din anul 2002, însă la vremea respectivă nu au existat la baza demersului suficiente informaţii despre trecut.

„Nu ca vreau mitropolie. Mitropolie a fost şi trebuie să fie. A fost mitropolie înainte de prima mitropolie a Ţării Româneşti, cu 1000 de ani în urmă. Şi am avut iniţiativa aceasta din 2002. Am venit în 2001 aici, în 2002 am făcut demersuri, a existat un comitet de iniţiativă aici. (…) Şi atunci s-au dezbătut, chiar până în 2005, şi s-a spus că nu sunt destule argumente. Acum fiind argumentele, argumente sunt mulţimea de izvoare recuperate chiar anul trecut pe baza căreia noi am înfiinţat Academia Tomitană. Sunt din 85 de arhive şi biblioteci, foarte multe de la Vatican, se păstrează vestigiile înaintaşilor noştri de aici, date că au existat mitropoliţi în fiecare secol, în care istoria nu consemnează, că izvoarele s-au pierdut în negura vremii. Dobrogea a intrat sub stăpânire străină şi a revenit în 1878, dar izvoarele s-au păstrat în diverse locuri”, a declarat IPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a subliniat că este o datorie sfântă repunerea în lumină a adevărului istoric.

„Să vă mai amintesc un lucru, comuniştii ştiţi bine că au desfiinţat episcopii. Singura episcopie care a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, în 1975, nu de biserică ci de statul român, datorită istoriei acestui ţinut pentru că era revendicată Dobrogea, este Arhiepiscopia Tomisului şi a Dunării de Jos, s-a primit o casă atunci prin decret prezidenţial şi casa în care locuiesc. De aceea iată, pentru istorie, chiar şi comuniştii au reactivat şi au dat titlul de arhiepiscopie. Aici a fost mitropolie din secolul V, înainte de a fi mitropolie a fost arhiepiscopie autocefală, iar în secolul V Mitropolia Tomisului avea 14 episcopii. (…) Această istorie orice popor şi-ar dori s-o pună în lumină, am simţit o datorie sfântă nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric să repun în lumina acestei realităţi, care trebuie să fie cu adevărat realităţile care ne dau nouă demnitate, atât bisericii cât şi statului român”, a afirmat IPS Teodosie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Mars, ma! Au rusii planuri mari pt. tine, HAIDUCULE!

  2. „Nu mi-am dorit să ajung nici ierarh, dar a fost chemarea lui Dumnezeu”.
    Dezaxatul asta isi imagineaza ca Dumnezeu nu are alteceva mai bun de facut, decat sa se ingrijeasca de el sa ajunga in functii cat mai mari.

  3. ”Chemarea lui Dumnezeu” zice . Pe când o audiență ?

    • Cica n-a terminat studiile inca. Dup-aia se prezinta la examen …

  4. A fost chemarea diavolului, nu a lui Dumnezeu, să manipulezi prostimea și să faci averi folosindu-te de numele Domnului. Pe unde calci tu, pietrele nasc șerpi.

  5. Ce bun e Dumnezeul imaginar, ori de câte ori faci o mizerie, ai pe cine da vina. Practic, asta e cea mai utilizată formă de credință, cum ai un conflict moral sau vrei o scuză, bagi pe Dumnezeu în față, că el te-a împins să faci prostioare. Dacă-i auzi și vocea, tabloul e complet.

  6. de ce e asa modest? sa o transforme direct in patriarhie!

  7. Plângărețul ăsta, s-a crezut papă de multă vreme; chiar dacă eu, și alții ca mine, l-am văzut drept papă-bani, cu atitudine de papă-lapte… nesigur în discurs, nesigur în mers, nesigur în virtute, dar consecvent în tupeu

  8. Se infiinteaza Mitropolia Rahovei de Jos! Acolo, la dusuri,te apleci si vei auzi o voce groasa din spatele tau care iti va arata Calea!

  9. Uite dealul: Iti dai demisia si pleci la manastire, iar Satana iti va aproba sa reinfiintezi Mitropolia.

  10. Pai omu’ e mai tare decat Statul Român si a dovedit-o!

    Daca vrea, poate sa-si faca si stat ecleziastic cu iesire la mare, nu vad cine l-ar putea opri.

  11. De-a lungul istoriei, „ierarhii astia alesi”, indiferent de religie, ne-au imbrobodit cu sloganuri de genul: ‘A fost voia Domnului!, „Este vointa lui Dumnezeu!, „Dumnezeu m-a ales!”, etc. De asta au existat si exista atatea razboaie, din cauza „specialilor” astora!
    Aratati-mi o singura fiinta pe planeta asta care cunoaste cu adevarat vointa lui Dumnezeu! Mi se pare ca ne mandrim cam mult, sa vorbim in numele unui Dumnezeu pe care nu-l cunoastem!

  12. Pieri drace de-aci! Poate voia diavolului, având în vedere apucăturile și vocea, n-aș spune sub nicio formă că tu, pui de drac, ai mare legătură cu Domnul! Dă-te cu tămâie, poate scăpăm de tine!

    • Ne facu tu cinste baxul de tămîioasa romanesca? Sau vrei sa ne arzi cu lampionul de sudura?😱

  13. Felicitări tuturor pentru comentarii! M-am distrat copios. Dar, țineți minte că nu Domnul l-a călăuzit ci „domnii” de la Securitatea Veche și Nouă. De acolo i se trage tupeul și aroganța.

  14. Transformarea din episcopie în mitropolie nu ține de competenta lui Teodosie sau a lui Daniel.
    Altcumva se realizează lucrurile astea.
    De ce vă place sa_l învinuiti fără motiv?

  15. Ce om modest! Mitropolie, auzi. De ce nu regat, imperiu galactic? La cum se poarta el și ignora cu ostentație legile ai zice ca e deja rege.

  16. Mache, cate invieri pregatesti anul asta?
    Zi repede si cat mai ceri pentru o parohie? Umbla vorba ca esti scump rau. Si nu esti decat arhiepiscop, dar sa fii ditamai mitropolitul?
    Vad ca si pe Chitac l-ai redus la tacere, jandarmii iti imbuteliaza aghiazma, la puterea ta, Mache, nu te mai incape haina de arhiepiscop.