Iran: Activiștii fac apel la proteste în masă sâmbătă, sub sloganul „Începutul sfârșitului!”
Activiștii iranieni au lansat un apel la proteste în masă în întreaga țară sâmbătă, 15 octombrie, în contextul în care mișcarea de protest declanșată de moartea lui Mahsa Amini a intrat în a cincea săptămână, în ciuda unei represiuni sângeroase, transmite Le Figaro.
Indignarea provocată de moartea, în 16 septembrie, a tinerei de 22 de ani a declanșat cel mai mare val de demonstrații și violențe din Iran de la protestele din 2019 împotriva creșterii prețului la gaze în această țară bogată în petrol.
Mahsa Amini a fost arestată în 13 septembrie de poliția moravurilor din Teheran pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice pentru femei, care include purtarea vălului. Autoritățile iraniene susțin că tânăra a murit din cauza unei boli și nu din cauza „bătăilor”, potrivit unui raport medical respins de tatăl ei. Vărul ei a declarat că aceasta a murit după „o lovitură violentă la cap”.
De atunci, tinere femei, studente și eleve au fost vârful de lance al protestelor în care au scandat sloganuri antiguvernamentale, și-au dat foc la eșarfe și s-au ciocnit cu forțele de securitate. Cel puțin 108 persoane au fost ucise din 16 septembrie, potrivit Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo. La rândul său, Amnesty a deplâns moartea a cel puțin 23 de copii „uciși de forțele de securitate iraniene”, adăugând că aceștia aveau vârste cuprinse între 11 și 17 ani.
„Începutul sfârșitului”
Doi membri ai forțelor de securitate au fost împușcați mortal în provincia sudică Fars, în legătură cu protestele, ridicând la cel puțin 20 numărul forțelor de ordine ucise de la începutul protestelor, a anunțat vineri presa oficială. În ciuda faptului că autoritățile au blocat accesul la internet pentru aplicații populare precum Instagram și WhatsApp, activiștii au lansat sâmbătă un apel online pentru proteste în masă sub sloganul „Începutul sfârșitului!
Aceștia au încurajat tinerii și populația iraniană să manifesteze în locuri în care nu sunt prezente forțele de securitate și să scandeze „Moarte dictatorului”, referindu-se la liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Mișcarea de protest a dus la mitinguri de solidaritate în străinătate și la sancțiuni occidentale împotriva oficialilor și instituțiilor iraniene acuzate de implicare în represiune.
Analiștii spun că natura multifațetată a protestelor antiguvernamentale, inclusiv faptul că tinerii se adună în grupuri mici în anumite cartiere pentru a nu fi detectați, face dificilă încercarea de a le opri din partea forțelor de ordine. Într-o scrisoare deschisă publicată joi pe prima pagină, ziarul reformist Etemad i-a cerut principalului responsabil al securității iraniene să înceteze arestările efectuate sub „pretexte uneori false”.
În ultimele zile, ciocniri mortale între manifestanți și forțele de poliție au avut loc în special la Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan, unde s-a născut Mahsa Amini.
Orașul Zahedan (sud-est) a fost, de asemenea, afectat de violențele declanșate la 30 septembrie în timpul demonstrațiilor împotriva presupusului viol al unei tinere de către un polițist, care s-au soldat cu cel puțin 94 de morți, potrivit IHR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu