G4Media.ro

Iran: Actriţa Taraneh Alidoosti, starul filmului „The Salesman”, premiat cu Oscar, a…

Sursa Foto: Facebook/ SensCritique

Iran: Actriţa Taraneh Alidoosti, starul filmului „The Salesman”, premiat cu Oscar, a fost arestată / Este acuzată de răspândire a unor informaţii false cu privire la proteste

Taraneh Alidoosti, protagonista lungmetrajului „The Salesman”, premiat cu Oscar în 2017, a fost arestată, sub acuzaţia de răspândire a unor informaţii false cu privire la protestele care au loc la nivel naţional, a anunţat sâmbătă presa de stat, citată de Time, citată de News.ro

Agenţia IRNA anunţă că Taraneh Alidoosti a fost reţinută la o săptămână după ce a postat pe Instagram un mesaj în care îşi exprimă solidaritatea cu primul bărbat executat recent pentru presupuse crime comise în timpul protestelor la nivel naţional.

IRNA a mai spus că alte câteva celebrităţi iraniene „au fost convocate de organul judiciar pentru publicarea de conţinut provocator”. Nu a spus câte şi nu a oferit detalii suplimentare.

Potrivit raportului publicat pe canalul oficial Telegram al presei de stat, Alidoosti a fost arestată pentru ca nu a furnizat „niciun document in conformitate cu afirmaţiile sale”.

În postarea ei, actriţa în vârstă de 38 de ani a spus: „Numele lui era Mohsen Shekari. Fiecare organizaţie internaţională care urmăreşte această vărsare de sânge şi nu ia măsuri, este o ruşine pentru umanitate.”

Shekari a fost executat pe 9 decembrie după ce a fost acuzat de un tribunal iranian că a blocat o stradă din Teheran şi a atacat un membru al forţelor de securitate ale ţării cu o macetă.

Săptămâna trecută, Iranul a executat un al doilea prizonier, Majidreza Rahnavard, în legătură cu protestele. Trupul lui Rahnavard a fost lăsat atârnat de o macara de construcţii ca un avertisment înfiorător pentru alţii. Autorităţile iraniene au afirmat că Rahnavard a înjunghiat doi membri ai forţei sale paramilitare.

Ambii bărbaţi au fost executaţi la mai puţin de o lună după ce au fost acuzaţi, subliniind rapiditatea cu care Iranul pune acum în aplicare pedepsele cu moartea impuse pentru presupuse crime legate de demonstraţii. Activiştii spun că cel puţin zece persoane au fost condamnate la moarte după audieri cu uşile închise.

Iranul este zguduit de manifestaţii declanşate de moartea, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o iraniancă kurdă, la vârsta de 22 de ani, care a murit după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor din cauza încălcării codului vestimentar strict al republicii islamice.

Alidoosti a avut cel puţin trei postări pe contul ei de Instagram în care îşi exprima solidaritatea cu protestatarii de când au izbucnit manifestaţiile în septembrie. Contul ei, care avea aproximativ 8 milioane de urmăritori, a fost suspendat duminică.

Alidoosti a criticat anterior guvernul iranian si poliţia sa.

În iunie 2020, ea a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare cu suspendare după ce a criticat poliţia pe Twitter în 2018 pentru că a agresat o femeie care şi-a scos vălul islamic.

Hengameh Ghaziani şi Katayoun Riahi, alte două actriţe celebre din Iran, au fost arestate de autorităţi pentru că şi-au exprimat solidaritatea cu protestatarii pe reţelele de socializare. Ambele au fost eliberate.

Cel puţin 495 de persoane au fost ucise în cadrul demonstraţiilor pe fondul unei represiuni dure de securitate, potrivit Activiştilor pentru Drepturile Omului din Iran, un grup care monitorizează protestele. Peste 18.200 de persoane au fost reţinute de autorităţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. daca nu se iau masuri, o tara bogata poate ajunge doar o tabara de crescut videoceatoste si badante

    • Rusia ta e plină de resurse de tot felul, dar a ajuns o hazna dictatorială din care fuge toată lumea.

  2. pentru sosoci asta e democratie

    • Democratia e atunci cand daca vrei sa mai ai loc de munca trebuie sa te vaccinezi obligatoriu.
      Aia e chintesenta democratiei.