Iran: Cercetătoarea franco-iraniană Fariba Adelkhah, eliberată din închisoare la câteva zile după ce Teheranul a anunţat graţierea unui „număr important” de condamnaţi
Cercetătoarea franco-iraniană Fariba Adelkhah, arestată în Iran în iunie 2019 şi condamnată la cinci ani de închisoare pentru subminarea securităţii naţionale, a fost eliberată vineri din închisoare, la câteva zile după ce Teheranul a anunţat graţierea unui „număr important” de condamnaţi, relatează Agerpres.
„Este liberă, dar nu ştim nimic despre situaţia ei”, a declarat pentru AFP una dintre rude, sub protecţia anonimatului.
„Franţa este încântată de eliberarea din această seară” a doamnei Adelkhah, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Anne-Claire Legendre, într-un comunicat de presă.
„Este esenţial ca doamna Fariba Adelkhah să îşi poată recupera toate libertăţile, inclusiv cea de a se întoarce în Franţa, dacă doreşte”, a adăugat ea.
Specialistă în şiism şi în Iranul post-revoluţionar la Institutul de Studii Politice (IEP) din Paris, Fariba Adelkhah a fost arestată în 2019 şi apoi condamnată în 2020 la cinci ani de închisoare pentru subminarea securităţii naţionale, acuzaţie pe care rudele sale au negat-o mereu vehement.
Partenerul său, Roland Marchal, şi el cercetător, fusese reţinut împreună cu ea, dar a fost eliberat în martie 2020, după ce autorităţile franceze l-au eliberat pe inginerul iranian Jallal Rohollahnejad, a cărui extrădare era cerută de Statele Unite pentru încălcarea sancţiunilor americane împotriva Iranului.
Duminică, biroul liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a anunţat graţierea unui „număr important” de condamnaţi, inclusiv dintre cei închişi în timpul protestelor împotriva regimului iranian de la moartea, pe 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini.
Joi, presa din străinătate a raportat că şapte activiste şi jurnaliste au fost eliberate din închisoarea Evin din Teheran.
Câţiva zeci de occidentali, nevinovaţi după cum susţin apropiaţii acestora, sunt reţinuţi în Iran pentru a fi folosiţi de Teheran ca pârghie de negociere. Ţări precum Franţa, care are şapte cetăţeni reţinuţi în Iran, nu ezită să acuze regimul de la Teheran că i-a transformat pe aceştia în „ostatici de stat”.
Tot vineri a fost anunţată, de către ziarele Shargh şi Etemad, eliberarea din închisoare a activistului iranian Farhad Meysami după luni de zile petrecute în greva foamei. Iranienii din întreaga lume au fost recent şocaţi după ce imagini cu Meysami au fost distribuite online, imagini în care pierderea în greutate în urma protestului său este extrem de vizibilă.
Meysami a petrecut mai bine de patru ani în închisoare, acuzat de încălcări ale securităţii naţionale şi a început greva foamei după izbucnirea protestelor în toamna anului 2022, declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini în arest. El este ultimul dintr-o serie de activişti şi jurnalişti amnistiaţi în ultimele zile.
Protestele din Iran au scăzut oarecum în intensitate în ultimele săptămâni, notează AFP.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank