G4Media.ro

Iran: În 2022 s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de execuții…

Sursa foto: Iran Human Rights

Iran: În 2022 s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de execuții pe fondul reprimării sângeroase a protestelor împotriva regimului islamist

„Iranul a înregistrat în 2022 cel mai mare număr de execuții din 2015 încoace. Execuțiile au crescut cu 75% față de 2021, iar reformele esențiale ale legislației antidrog, Legea privind narcoticele adoptate în 2017, au fost grav inversate în practică.

Minoritățile etnice au fost în mod grosolan suprareprezentate în numărul de execuții, iar cel puțin trei condamnați minori și 16 femei au fost printre cei executați. În urma începerii protestelor la nivel național declanșate de uciderea de către poliție a lui Mahsa Amini, protestatarii au fost urmăriți penal în cadrul unor procese-spectacol în cadrul tribunalelor revoluționare, în urma torturii sistematice pentru a forța mărturisiri.

Procedurile au fost caracterizate de refuzul accesului la avocați, lipsa unui proces echitabil și încălcări ale dreptului la un proces echitabil și au dus până în prezent la executarea a patru protestatari.

Prin acest raport, facem apel la comunitatea internațională să își intensifice eforturile pentru a sprijini cererile poporului iranian de respectare a drepturilor fundamentale ale omului și abolirea pedepsei cu moartea”, se spune în preambulul raportului anual al organizației Iran Human Rights.

Câteva concluzii ale raportului:

  • Cel puțin 582 de persoane au fost executate în 2022, o creștere de 75% față de 333 în 2021.
  • 71 de execuții (12%) au fost anunțate de surse oficiale, comparativ cu 16,5% în 2021 și cu o medie de 33% în perioada 2018-2020.
  • 88% din toate execuțiile incluse în raportul din 2022 (511 în total) nu au fost anunțate de autorități.
  • Cel puțin 288 de execuții (49% din totalul execuțiilor) au fost pentru omor, cel mai ridicat nivel din ultimii peste 15 ani.
  • Cel puțin 256 (44%) au fost executate pentru acuzații legate de droguri, comparativ cu 126 (38%) în 2021 și o medie de 26 pe an în 2018-2020.
  • Doar 3 din cele 256 de execuții legate de droguri (1%) au fost anunțate de către surse oficiale.
  • Cel puțin 23 de persoane au fost executate pentru acuzații de viol.
  • Cel puțin 15 persoane, printre care 2 protestatari, au fost executate pentru acuzații legate de securitate.
  • Două persoane, printre care un protestatar, au fost spânzurate în spații publice.
  • Cel puțin 3 condamnați minori s-au numărat printre persoanele executate.
  • Cel puțin 16 femei au fost executate.
  • Cel puțin 273 de execuții în 2022 și peste 4.029 de execuții începând cu 2010 au avut la bază sentințe de condamnare la moarte pronunțate de către tribunalele revoluționare.

Printre cazurile notorii publicate de Iran Human Rights se numără cel al lui Mohsen Shekari. Arestat la 25 septembrie la un protest pe strada Sattar Khan din Teheran, Mohsen Shekari, în vârstă de 23 de ani, a fost condamnat la moarte pentru acuzațiile de „moharebeh – prin scoaterea unei arme cu intenția de a ucide și de a crea teroare și de a priva publicul de libertate și securitate, de a provoca intenționat rănirea cu o armă rece a unui ofițer basij (paramilitar islamist, n.red.) aflat la datorie, de a bloca strada Sattar Khan din Teheran și de a perturba ordinea și securitatea națională”. A fost executat în 8 decembrie, la 75 de zile după arestare. Videoclipuri cu mărturisirile sale forțate, în care apărea cu fața vânătă și însângerată, au fost difuzate ulterior pentru a justifica execuția sa.

Majidreza Rahnavard a fost un protestatar de 23 de ani arestat în Mashhad în 19 noiembrie și torturat încă de la început. Brațul său a fost rupt atunci când a defilat în fața autorităților mass-media de stat, iar corpul său, mutilat de tortură. Mărturisirile influențate de tortură au fost difuzate la televiziune. A fost condamnat la moarte pentru acuzațiile de moharebeh (dușmănie împotriva lui Dumnezeu) prin uciderea a 2 și rănirea a 4 persoane cu cuțit, de către tribunalul revoluționar Mashhad prezidat de judecătorul Mansouri. Nu este clar când a fost menținută sentința de către Curtea Supremă. A fost executat în public la locul faptei presupusei crime la doar 23 de zile de la arestare, în 12 decembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. 18 execuții au avut loc in SUA in 2022.
    Pedepsele capitale sunt o barbarie.

    • @vct – Perfect de acord, pedepsele capitale sunt o barbarie, doar ca nu te-ai putut abtine sa nu bagi tu o soparlita, asta fara sa te gandesti, macar o clipa, ca nu exista comparatie intre institutia justitiei din SUA si cea din Iran.

    • @Kafka: Sunt o barbarie oriunde – si in SUA si in China si in Iran, chiar si cand sunt aplicate unor oameni dovediți ca vinovați de o justiție relativ corecta precum cea din SUA.

    • Zic relativ corecta pentru ca au fost si cazuri dovedite in SUA de sentințe capitale aplicate unor oameni nevinovați.