G4Media.ro

Iran: Motocicliști înarmați au ucis zece persoane, în timp ce protestele continuă

sursa foto: Captură video

Iran: Motocicliști înarmați au ucis zece persoane, în timp ce protestele continuă

Motocicliști înarmați au ucis 10 persoane în Iran, în două atacuri misterioase, în timp ce protestele declanșate de moartea lui Mahsa Amini nu dădeau semne de diminuare joi, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

De asemenea, un protestatar a fost ucis joi la Bukan, a declarat grupul pentru drepturile omului Hengaw, care a raportat 10 morți în ziua precedentă în lupte de stradă între protestatari și poliția antirevoltă în zonele populate de kurzi din vestul țării.

În ciuda unei represiuni sângeroase, autoritățile nu reușesc să stăpânească valul de proteste declanșat la 16 septembrie de moartea lui Mahsa Amini, o femeie kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, arestată de poliția morală pentru că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice.

Un apel la trei zile de mobilizare între marți și joi fusese lansat pentru a comemora „noiembrie sângeros” din 2019, când protestele declanșate de creșterea prețurilor la carburanți au dus la violențe în întreaga țară.

Inițial îndreptată împotriva obligativității femeilor de a purta vălul, mișcarea actuală vizează acum regimul religios, care se confruntă cu o provocare fără precedent de la revoluția islamică din 1979.

Atac într-o piață din Izeh

Miercuri, atacatori aflați pe motociclete au deschis focul cu arme automate și au ucis șapte persoane, inclusiv o femeie și doi copii de 9 și 13 ani, la Izeh, în provincia Khuzestan, în sud-vestul țării, au anunțat autoritățile.

„Un grup terorist a profitat de o adunare în fața pieței centrale pentru a deschide focul asupra manifestanților și a forțelor de ordine”, a relatat agenția oficială Irna.

Atacul, soldat cu opt răniți, a fost al doilea atribuit de autorități „teroriștilor” de la începutul mișcării de protest, după un atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (EI) care a ucis 13 persoane în 26 octombrie la un sanctuar musulman din Shiraz, în sudul Iranului.

Însă un membru al familiei băiatului de 9 ani ucis miercuri, identificat ca fiind Kian Pirfalak, a acuzat forțele de securitate că ar fi comis atacul de la Izeh, potrivit unui raport al Radio Farda, un post de radio în limba persană finanțat de SUA și cu sediul la Praga.

„Era în drum spre casă cu tatăl său și a fost lovit de gloanțele trase de regimul corupt al Republicii Islamice. Mașina lor a fost atacată din toate părțile”, a povestit persoana respectivă.

Președintele ultraconservator Ebrahim Raissi a ordonat autorităților „să acționeze cu promptitudine pentru a-i identifica pe autorii atacului și să-i predea justiției pentru a fi pedepsiți”, potrivit agenției de presă Fars.

Patru ore mai târziu, în Isfahan, al treilea oraș ca mărime din centrul Iranului, doi atacatori pe motociclete au tras cu arme automate, ucigând un ofițer de poliție și doi membri paramilitari ai miliției Basij și rănind șapte persoane, potrivit rapoartelor mass-media.

„Procese false”

În alte părți ale țării, forțele de securitate au fost acuzate că au ucis cel puțin 10 persoane în 24 de ore în timpul protestelor din Bukan, Kamyaran, Sanandaj, precum și în orașul natal al lui Mahsa Amini, Saghez, în Kurdistan, a raportat Hengaw miercuri seara.

Cel puțin 342 de persoane au fost ucise în timpul represiunii, inclusiv 43 de copii și 26 de femei, potrivit unui raport al Iran Human Rights (IHR), un alt ONG cu sediul la Oslo.

Potrivit IHR, cel puțin 15.000 de persoane au fost arestate, o cifră negată de Teheran.

Autoritățile raportează 2.000 de inculpați, acuzați că sunt „dușmanii” Iranului și încearcă să destabilizeze țara.

Începând de duminică, justiția iraniană a condamnat la moarte cinci persoane acuzate de implicare în proteste.

Amnesty International a denunțat miercuri „utilizarea îngrozitoare a pedepsei cu moartea” de către Iran pentru „reprimarea revoltei populare cu o brutalitate sporită”. Potrivit ONG-ului, autoritățile iraniene au cerut pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 21 de persoane în cadrul unor „procese false care au ca scop intimidarea” protestatarilor.

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce istorie, ce trecut glorioas pentru iranieni si ce prezent odios! Poate viitorul sa fie mai bun dar cu atatia dictatori care au prins glas sunt slabe sperante….