G4Media.ro

Iran: Proprietarii de câini nu mai au voie să-și plimbe animalele în…

sursa foto: Pixabay

Iran: Proprietarii de câini nu mai au voie să-și plimbe animalele în parcurile din Teheran / Parlamentul discută o lege care ar restricționa puternic deținerea de animale de companie

„Se uită la mine cu ochii lui inocenți și frumoși. Îmi cere să-l scot la plimbare, dar nu îndrăznesc. Vom fi arestați”. Mahsa, care are un câine, este speriată de un val de arestări în rândul proprietarilor de animale de companie și de confiscări de câini în capitala iraniană, Teheran, relatează BBC.

Poliția din capitală a anunțat recent că plimbarea câinilor în parcuri este o infracțiune. Interdicția a fost justificată ca fiind o măsură de „protejare a siguranței publice”.

În același timp, parlamentul iranian ar putea aproba în curând proiectul de lege privind protecția drepturilor publicului împotriva animalelor, care ar restricționa în mod generalizat deținerea de animale de companie.

Simboluri ale „occidentalizării”

Potrivit legislației propuse, deținerea de animale de companie ar fi supusă unui permis eliberat de un comitet special. De asemenea, ar exista o amendă minimă de aproximativ 800 de dolari pentru „importul, cumpărarea și vânzarea, transportul și păstrarea” unei serii de animale, inclusiv animale de companie obișnuite precum pisici, broaște țestoase și iepuri.

„Dezbaterile în jurul acestui proiect de lege au început cu mai bine de un deceniu în urmă, când un grup de parlamentari iranieni a încercat să promoveze o lege care să confiște toți câinii și să îi dea la grădini zoologice sau să îi lase în deșert”, a declarat pentru BBC Dr. Payam Mohebi, președintele Asociației Veterinare din Iran și un oponent al proiectului de lege.

„De-a lungul anilor, au schimbat acest lucru de câteva ori și chiar au discutat despre pedepse corporale pentru proprietarii de câini. Dar planul lor nu a ajuns nicăieri”.

Deținerea de câini a fost întotdeauna obișnuită în zonele rurale din Iran, dar animalele au devenit, de asemenea, un simbol al vieții urbane în secolul XX.

Iranul a fost una dintre primele țări din Orientul Mijlociu care a adoptat legi privind bunăstarea animalelor, în 1948, iar guvernul a finanțat prima instituție care a consolidat drepturile animalelor. Chiar și familia regală a țării a avut câini ca animale de companie.

Însă Revoluția islamică din 1979, în urma căreia șahul Mohammad Reza Pahlavi a fost răsturnat, a schimbat multe aspecte ale vieții iranienilor.

Animalele sunt considerate impure în tradiția islamică. În ochii noului regim, câinii au devenit, de asemenea, un simbol al „occidentalizării” pe care acesta încerca să o limiteze.

„Nu a existat o reglementare solidă în ceea ce privește deținerea de câini”, a declarat pentru BBC Dr. Ashkan Shemirani, un medic veterinar din Teheran.

„Forțele de poliție arestează oamenii pentru că își plimbă câinii sau chiar îi poartă în mașină, pe baza interpretării lor a ceea ce ar putea fi văzut ca simboluri ale occidentalizării.”

Dr. Shemirani a declarat că autoritățile au creat chiar o „închisoare” pentru animalele de companie confiscate.

„Am auzit o mulțime de povești de groază din acel loc”, a adăugat el.

Problemele economice ale Iranului în urma anilor de sancțiuni occidentale au jucat, de asemenea, un rol în noul proiect de lege. Autoritățile au interzis importurile de hrană pentru animale de companie timp de mai bine de trei ani, ca parte a unui efort de a păstra rezervele valutare ale țării.

Într-un peisaj dominat de mărci străine, acest lucru a însemnat o creștere a prețurilor, mai ales după apariția pieței subterane.

„Suntem foarte dependenți de oamenii care introduc în mod clandestin alimente”, a declarat pentru BBC proprietarul unei clinici veterinare din orașul Mashhad.

„Prețurile sunt acum de cinci ori mai mari decât erau în urmă cu câteva luni”.

Proprietarul a susținut că hrana pentru animale de companie produsă pe plan local nu se ridică la nivelul standardelor.

„Calitatea este foarte slabă. Fabricile folosesc carne sau pește ieftin, chiar și ingrediente expirate”, a declarat acesta.

Probleme și pentru feline

Dar noua legislație nu vizează doar câinii. Pisicile sunt, de asemenea, incluse pe o listă de animale – chiar și crocodilii sunt menționați.

Asta în ciuda faptului că Iranul este locul de naștere al pisicilor persane, una dintre cele mai cunoscute rase din lume.

„Vă vine să credeți că acum pisicile persane nu sunt în siguranță în țara lor natală?”, a declarat pentru BBC un veterinar din Teheran.

Dr. Mohebi, președintele Asociației Veterinare Iraniene, a calificat legea propusă drept „jenantă”.

„Dacă parlamentul va aproba legea, generațiile următoare își vor aminti de noi ca fiind oameni care au interzis câinii pentru că sunt câini și pisicile pentru că sunt pisici.”

Oamenii ca Masha sunt cu adevărat îngrijorați de viitorul animalelor lor de companie.

„Nu voi îndrăzni să cer permisiunea pentru „băiatul” meu”, a spus ea.

„Ce se întâmplă dacă îmi refuză cererea? Nu pot să-l las pe stradă”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Dar nu mai bine ne pupi tu în cur și pe mine și pe ciobănescul meu german? :)))))

  2. Bai șorik, esti trist ca nu poți sa mai intri în parcurile din Iran?

    Ce lesa ti-a pus sluga rusiei, Georgiana Simion? Scurta sau lunga? Vezi ca ti-a zis Georgiana aport, fugi sa-i aduci dildoul an.al în dinți!

  3. Hai sa mai terminam cu animalele de companie cel puțin la blocuri, sa fie maxim cât o găină. O aveți pe albuleasa cu găină, sa va fie exemplu de acum încolo!