Iran: Regizorul Jafar Panahi, Ursul de Aur în 2015, a fost arestat pentru „tulburarea ordinii publice”
Regizorul iranian și activistul de opoziție Jafar Panahi, câștigător al Ursului de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Berlin din 2015, a fost arestat luni la Teheran, potrivit unei agenții de presă iraniene, ridicând astfel la trei numărul cineaștilor arestați în această țară în mai puțin de o săptămână, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.
Panahi, în vârstă de 62 de ani, este unul dintre cei mai premiați cineaști iranieni. A câștigat Premiul pentru scenariu la Cannes în 2018 cu „Trei fețe”, la trei ani după ce a primit Ursul de Aur pentru „Taxi Teheran”.
Vineri, autoritățile iraniene au arestat deja doi cineaști, Mohammad Rasoulof și Mostafa Aleahmad, sub acuzația de „tulburare a ordinii publice”.
„Jafar Panahi a fost arestat astăzi (luni) la sosirea la biroul procurorului din Teheran pentru a urmări cazul unui alt cineast, Mohammad Rasoulof”, care este reținut de vineri, a anunțat agenția de presă Mehr.
„Nu există încă nicio informație privind motivul arestării lui Panahi, legătura sa cu cazul lui Rasoulof sau cu alte persoane arestate săptămâna trecută”, a adăugat acesta.
Panahi, un artist disident, a fost arestat în 2010 și condamnat la șase ani de închisoare și la o interdicție de 20 de ani de a face sau de a scrie filme, de a călători sau de a vorbi în mass-media. Cu toate acestea, a continuat să lucreze și să trăiască în Iran.
El fusese condamnat pentru „propagandă împotriva regimului” după ce a susținut mișcarea de protest din 2009 împotriva realegerii ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad în funcția de președinte al Republicii Islamice.
Numeroase arestări
Mohammad Rasoulof și Mostafa Aleahmad au fost arestați vineri. Aceștia sunt acuzați că au încurajat protestele după prăbușirea a unei clădiri din sud-vestul țării, în luna mai, potrivit agenției oficiale de presă Irna.
După tragedie, un grup de cineaști iranieni conduși de Rasoulof a publicat la sfârșitul lunii mai o scrisoare deschisă în care cerea forțelor de securitate „să depună armele” în fața furiei față de „corupția” și „incompetența” oficialilor.
La jumătatea lunii mai, Panahi și Rasoulof au denunțat, de asemenea, alături de alți regizori și actori iranieni, arestarea mai multor colegi de-ai lor în Iran.
Represiunea și cenzura constituie „o încălcare a libertății de exprimare” și „reduc la minimum siguranța cineaștilor”, au denunțat ei într-o scrisoare deschisă.
Festivalul de la Cannes le-a acordat sprijinul său. Conducerea festivalului „condamnă cu fermitate aceste arestări, precum și valul de represiune vizibil în curs de desfășurare în Iran împotriva artiștilor săi, și solicită eliberarea imediată a lui Mohammad Rasoulof, Mostafa Aleahmad și Jafar Panahi”.
Organizatorii Berlinalei, care i-a acordat lui Rasoulof premiul cel mare în 2020, au protestat săptămâna trecută împotriva arestării cineastului și a colegului său, cerând eliberarea celor doi artiști.
Mohammad Rasoulof, în vârstă de 50 de ani, a câștigat Ursul de Aur la Berlin în 2020 pentru filmul său „The Devil Doesn’t Exist”, dar nu a putut călători în Germania. Pașaportul său a fost confiscat după precedentul său lungmetraj din 2017, „A Man of Integrity”, care a fost prezentat la Cannes, unde a câștigat premiul la categoria „Un Certain Regard”.
În ultima vreme, autoritățile iraniene au efectuat numeroase arestări, printre care o figură a mișcării reformiste, Mostafa Tajzadeh, care a fost arestat vineri sub acuzația de „activități împotriva securității statului”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu