Iranianul care și-a decapitat soția de 17 ani, condamnat la opt ani de închisoare, după ce a fost iertat de părinții fetei
Un bărbat care și-a decapitat soția în vârstă de 17 ani a fost condamnat la opt ani de închisoare în Iran, scrie BBC.
Imaginile cu Sajjad Heydari purtând capul tăiat al Monei în Ahvaz, după așa-numita „crimă de onoare” de anul trecut, au provocat o indignare generalizată.
Un purtător de cuvânt al sistemului judiciar a declarat că clemența sentinței s-a datorat faptului că părinții Monei l-au „iertat” pentru crimă, în loc să caute răzbunare.
Tatăl ei a declarat anterior că nu și-a dat acordul pentru crimă.
Mona fusese căsătorită cu soțul ei de la vârsta de 12 ani și a dat naștere fiului lor când avea doar 14 ani.
Presa locală a relatat că aceasta a fugit în Turcia după ce ar fi fost supusă la violență domestică de către soțul ei, care i-a refuzat cererile de divorț.
Ea s-a întors în Iran cu câteva zile înainte de a fi ucisă, în februarie anul trecut, deoarece ar fi primit asigurări din partea familiei sale că va fi în siguranță.
Purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar, Massoud Setayeshi, a declarat miercuri reporterilor că Sajjad Heydari a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru crimă și încă opt luni pentru agresiune.
El a explicat că verdictul a fost în conformitate cu legislația iraniană, conform căreia crima intenționată este pedepsită cu moartea, cu excepția cazului în care familia victimei îl iartă pe ucigaș.
Cumnatul Monei a primit o pedeapsă de 45 de luni pentru complicitate la crimă, a precizat el.
Crima macabră a determinat noi cereri în Iran pentru o lege care să prevină violența domestică și să protejeze victimele.
De asemenea, au existat apeluri pentru creșterea vârstei minime de căsătorie pentru copii. În prezent, aceasta este stabilită la 13 ani pentru fete, deși fetele chiar și mai tinere decât aceasta se pot căsători în mod legal cu acordul judecătoresc și al părinților.
În 2020, a existat o indignare similară după ce Romina Ashrafi, în vârstă de 14 ani, a fost decapitată de tatăl ei după ce ar fi fugit de acasă cu prietenul ei. Tatăl, care consultase un avocat pentru a afla ce pedeapsă ar putea primi pentru această crimă înainte de a o ucide, a fost condamnat la nouă ani de închisoare – cu unul mai puțin decât maximul permis de lege.
Ulterior, guvernul a aprobat un proiect de lege care să incrimineze diferite forme de violență împotriva femeilor. Cu toate acestea, legea nu a fost încă adoptată de parlament, iar un expert independent al ONU a declarat că nu merge suficient de departe.
În prezent, Iranul este zguduit de proteste antiguvernamentale care au fost declanșate de moartea în arest a unei tinere care a fost reținută de poliția morală în septembrie pentru că ar fi purtat hijab-ul, sau vălul islamic, „în mod necorespunzător”.
Până în prezent, patru persoane au fost executate în legătură cu protestele, în timp ce alte 18 au fost condamnate la moarte. Grupurile pentru drepturile omului au declarat că acestea au fost condamnate în urma unor simulacre de procese.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii