VIDEO Iranul a atacat cu rachete două baze SUA din Irak în ”Operațiunea martirul Soleimani”. Trump: ”Totul e ok!”
Iranul a lansat marţi noaptea mai multe rachete asupra forţelor din Irak conduse de SUA, la cinci zile după ce o dronă americană l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani. Au fost atacate bazele militare Al-Assad şi Erbil, fără a exista însă victime, potrivit unui oficial american citat de USA Today.
„Totul e bine! Rachete lansate din Iran asupra a două baze militare din Irak. Evaluarea pierderilor şi a pagubelor are loc chiar acum. Până acum, totul e bine! Avem cea mai puternică şi bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declaraţie mâine dimineaţă”, a fost reacția, pe Twitter, a președintelui american, Donald Trump.
Ulterior, premierul irakian a anunțat că a fost informat de oficiali irakieni în avans despre atac, el informând la rândul său partenerii americani, pentru a evita pierderile de vieți omenești.
Președintele Trump urmează să susțină o declarație de presă la ora 18.00 (ora României).
Vezi mai cele cele mai importante evenimente ale zilei:
Ora 11.00: Ayatollahul Khamenei: Atacurile iraniene în Irak, „o palmă peste faţa” SUA, care trebuie să plece din regiune
Ora 10.00: Nici unul dintre cei 14 militari români aflați în Irak nu a fost afectat de atacurile Iranului, au declarat oficiali români pentru G4Media.ro. Vezi aici mai multe detalii
Ora 9.50: Marile companii aeriene internaționale au început să redirecționeze aeronavele ale căror rute treceau prin Iran. Administrația Aeronatică Federală a SUA a interzis orice zbor non militar în spațiile aeriene ale Irakului, Iranului și deasupra Golfului Persic și a Golfului Oman, potrivit CNN.
Ora 8.55: Televiziunea de stat iraniană a anunţat miercuri că cel puţin 80 de „terorişti americani” au fost ucişi în atacurile ce au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra unor ţinte americane din Irak, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată, transmite Reuters.
Televiziunea de stat, citând un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei, a relevat de asemenea că Iranul are în vedere alte 100 de ţinte în regiune dacă Washingtonul recurge la orice represalii. De asemenea, a indicat că elicoptere americane şi echipament militar au fost „grav avariate”.
Ora 8.50: Armata iraniană e dotată cu șase tipuri de rachete balistice, Shahab 3 fiind generația cea mai avansată și cu cea mai mare rază de acțiune (2.000 km).
Rachetele Shahab 3 lansate de trupele iraniene pot ajunge, în teorie, în Europa, intrând în raza lor de acțiune țări precum Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Grecia ori Turcia.
Dezvoltarea rachetelor Shahab 3 e unul dintre motivele pentru care SUA au amplasat în Europa, inckusiv în România, la Deveselu, un scut anti-rachetă a cărui menire e protecția aliaților împotriva rachetelor balistice iraniene cu rază lungă de acțiune. După ce a fost construit de SUA, scutul antirachetă a intrat în operarea NATO (detalii aici).
Ora 8.41: Armata irakiană anunță că au fost lansate 22 de rachete asupra celor două baze militare americane. 17 rachete au lovit baza Al Asad, iar alte 5 au avut ca țintă comandamentele aliate de la Erbil. Două dintre rachetele lansate asupra bazei Al Asad nu au explodat.
Ora 8.30: Televiziunea de stat din Iran a afirmat miercuri că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, încearcă să minimalizeze pagubele provocate de atacurile iraniene cu rachete asupra unor obiective americane din Irak.
Ora 8.19: Soldații americani de la Baza Ain Assad, una dintre cele două atacate de Iran, execută misiuni normale de patrulare, au declarat surse militare pentru CNN. Până acum nu există nici o informație privind posibile victime ale atacurilor asupra bazelor Ain Assad și Irbil
Ora 8.15: Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, pe Twitter: ”Iranul a luat și a încheiat măsurile proporționale, de autoapărare, conform Articolului 51 al Cartei ONU, țintind baza de la care a fost lansat atacul laș împotriva cetățenilor noștri și a unor oficiali cu rang înalt. Nu căutăm o escaladare sau războiul, dar ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”.
Ora 8.10: Armata irakiană anunță că nici un militar irakian nu a murit în urma atacurilor iraniene (BBC)
Ora 7.48: Un oficial militar american a declarat pentru USA Today că trupele americane din cele două baze aveau informații în avans despre atacurile iraniene, astfel că trupele s-au putut pune la adăpost. Potrivit oficialului care a vorbit sub anonimat, estimările inițiale arată că nu există victime umane, fiind avariate facilități ale trupelor din baza Ain Assad. ”Sistemul de avertizare a funcționat”, a declarat oficialul din Pentagon
Ora 7.35: Marea Britanie anunță că nici un soldat britanic din cei peste 400 staționați în Irak nu a fost victima atacului din această noapte (BBC News)
Ora 7.30: Prețul petrolului pe piețele internaționale a crescut cu 4% în primele minute după atac, coborând apoi treptat. La ora 7 (ora României), prețurile înregistrau creșteri de 1,2% față de cotația de ieri, potrivit CNN
Ora 7.25: Ministrul canadian al Apărării a anunțat că toți militarii canadieni din Irak sunt teferi.
Ora 7.20: SUA se așteptau la o replică din partea Iranului. Secretarul american al Apărării, Mark Esper, le declarase reporterilor cu câteva ore înainte de atacul cu rachete că Washingtonul aștepta ”măsuri de retaliere” după eliminarea generalului Qasem Soleimani, potrivit BBC News.
Ora 7.10: Pentagonul anunță într-un comunicat oficial că Iranul a atacat bazele coaliției occidentale din Al-Assad și Irbil. O evaluare a pagubelor e în curs. Vezi aici comunicatul integral.
Ora 7.00: Numele de cod al atacului militar iranian a fost ”Operațiunea martirul Qassem Soleimani”, potrivit unui analist al think-tank-ului american RAND Corporation
Ora 6.50: Televiziunea de stat iraniană a făcut publice imagini video de la lansarea rachetelor asupra bazelor americane din Irak
Ora 6.45: Un avion ucrainen de pasageri cu 180 de oameni la bord s-a prăbușit în apropiere de Teheran la câteva minute după ce a decolat spre Kiev din capitala Iranului, transmite BBC. Nu există informații că prăbușirea aeronavei ar avea vreo legătură cu atacul Iranului asupra trupelor americane din Irak
Ora 6.40: Influentul senator american Lindsey Graham a declarat pentru Fox News că atacul Iranului asupra trupelor americane este ”un act de război”
Ora 6.30: Președintele Donald Trump a anunțat într-o postare pe Twitter că armata SUA evaluează efectele atacului și că va avea o reacție oficială în cursul zilei de astăzi astăzi. ”Totul e ok!”, a scris Trump pe Twitter.
UPDATE 2 Cotația aurului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 7 ani și prețul petrolului este în creștere, după atacul iranian asupra bazelor americane. Detalii aici
UPDATE 1: Iranul amenință să lovească Israelul și „aliații Statelor Unite”
Până la acest moment, nu există informații cu privire la eventuale victime ale atacului, a declarat un oficial american, citat de CNN.
Corpul Gardienilor Revoluției din Iran a confirmat că a lansat rachetele ca represalii pentru uciderea Qassem Soleimani, transmite televiziunea iraniană de stat, citată de Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, a anunțat într-o declarație că “lucrăm la evaluările inițiale ale daunelor de luptă”.
Peste 10 rachete au fost trase de Iran împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil din Irak, folosite de armata americană, a anunțat marţi seară Pentagonul, transmite Agerpres, care citează AFP şi dpa.
„La 7 ianuarie, în jurul orelor 17.30 (marţi, 22.30 GMT), Iranul a tras mai mult de zece rachete balistice contra forţelor militare americane şi ale coaliţiei din Irak„, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, Jonathan Hoffman, într-un comunicat. Acesta a adăugat că „este clar că aceste rachete au fost trase dinspre Iran şi au vizat cel puţin două baze irakiene care găzduiesc militari americani şi membri ai coaliţiei la Al-Assad şi Erbil„.
Președintele american, Donald Trump, a fost informat cu privire la atac, monitorizează situația și se consultă cu consilierii săi de securitate, a anunțat și purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Stephanie Grisham.
În cursul zilei de marți, secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat că Statele Unite se așteaptă la represalii din partea Iranului, după uciderea lui Soleimani în Irak, relatează Reuters.
Atacul lansat de Iran a avut loc la cinci zile după moartea într-o lovitură americană a puternicului general Qassem Soleimani, la Bagdad, la ordinul preşedintelui Donald Trump.
Amintim că cei 14 militari români aflați în misiune în Irak, unde instruiau trupele irakiene, vor fi retrași și relocați în altă bază NATO din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu, a anunțat în urmă cu o zi Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă (sursa și detalii).
Citește și:
-
Iran: 35 de morţi şi 48 de răniţi, într-o busculadă la funeraliile lui Soleimani
-
De ce asasinarea lui Soleimani întărește regimul iranian
-
ANALIZĂ De ce eliminarea generalului Soleimani a fost justificată și cum ar putea Iranul să se răzbune pe SUA
-
Reuters: SUA i-a refuzat viza ministrului de Externe din Iran pentru participarea la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU
-
Liderul organizației teroriste Hezbollah: Armata americană ”va plăti preţul” uciderii generalului Soleimani
-
Lavrov i-a prezentat condoleanțe omologului iranian după uciderea lui Soleimani/ Diplomația rusă: Acţiunile SUA constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional fundamental
-
Mike Pompeo: Soleimani pregătea o „acţiune de anvergură” / Să se înţeleagă că, prin ce am făcut, am salvat vieţi şi din Europa. Sincer, europenii nu au fost atât de ajutor
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii