Iranul a modernizat tancurile americane M60, iar acum le trimite la luptă sub numele Soleiman-402
Agenția de Informații a Republicii Islamice Iran, IRNA, a anunțat că o versiune modernizată a tancului american M60, cunoscută sub numele de Soleiman-402, a intrat în serviciul armatei iraniene.
Ceremonia de dezvelire a tancului M60 modernizat și a noului sistem indigen de apărare antirachetă multistrat a avut loc ]n acest weekend. La eveniment a participat comandantul suprem al armatei, generalul maior Seyed Abdul Rahim Mousavi, și a avut loc la Centrul Shahid Zarharan al forțelor terestre ale armatei, potrivit IRNA.
Deși inițial nu au fost furnizate detalii specifice cu privire la modernizare, IRNA a împărtășit o multitudine de fotografii de la eveniment, oferind o privire mai atentă la noul aspect al tancului. Generalul de brigadă Heydari a indicat că toate tancurile M60 din inventarul armatei vor fi modernizate la acest nou standard.
Conform rapoartelor, îmbunătățirile includ un nou pachet de blindaj, vizoare de comandă avansate, senzori de radiații și proiectoare cu perdea, un sistem de comunicații modern și o nouă stație de arme controlată de la distanță.
Fotografiile sugerează că tancul Soleiman-402 este echipat cu sisteme similare cu „bruiajele” electro-optice ale Shtora, care sunt utilizate pe multe tancuri sovieto-ruse T-72S. Aceste bruiaje sunt renumite pentru capacitatea lor de a perturba sistemele de ghidare ale rachetelor inamice care se apropie.
Cum au ajuns tancurile americanilor în armata iraniană
Iranul deține în prezent aproximativ 150 de tancuri americane M60, achiziționate în timpul domniei șahului, înainte de Revoluția islamică din 1979. Inițial, flota iraniană cuprindea aproximativ 460 de M60, deși multe dintre acestea au fost pierdute sau retrase de-a lungul anilor.
Aceste tancuri M60 făceau parte din strategia mai largă a șahului de a moderniza armata iraniană cu echipamente occidentale avansate, care includeau și sute de tancuri britanice Chieftain. Cu toate acestea, revoluția din 1979 a stopat aceste eforturi de modernizare. Izolarea ulterioară a Iranului, determinată în special de sancțiuni, a făcut dificilă achiziționarea de tancuri occidentale noi.
Ca urmare, Iranul s-a concentrat pe modernizarea tancurilor sale mai vechi, cum ar fi M60, și pe dezvoltarea propriilor modele indigene, cum ar fi Zulfiqar și Karrar. Aceste tancuri indigene încorporează adesea elemente atât din modelele occidentale, cât și din cele sovietice, reflectând nevoia Iranului de a-și menține și îmbunătăți capacitățile blindate, în ciuda faptului că este izolat de tancurile mai moderne disponibile la nivel internațional.
Combinația dintre sancțiunile internaționale și nevoia de autonomie a împins Iranul într-o poziție unică. Aici, tancurile mai vechi, precum M60, sunt încă utilizate alături de modele mai noi, modificate la nivel național. Tancurile M60 modernizate ale Iranului, cunoscute sub numele de „Soleiman-402”, au primit îmbunătățiri notabile.
Cu toate acestea, experții se întreabă dacă acestea sunt suficiente pentru războaiele moderne. Stephen Bryen, expert în politica de apărare, afirmă că, în ciuda acestor îmbunătățiri, M60 rămâne în mod fundamental depășit. La fel ca multe tancuri mai vechi, M60 are vulnerabilități la armele antitanc contemporane – o preocupare semnificativă având în vedere designul său de epocă.
Bryen mai notează că până și tancurile puternic modernizate, precum M1 Abrams, prezintă limitări în conflictele moderne, subliniind necesitatea unei noi generații de vehicule blindate care să răspundă cu adevărat provocărilor actuale de pe câmpul de luptă.
M60 este un tanc american de a doua generație care a intrat în fabricație la sfârșitul anilor ‘50. Este o mașinărie de luptă derivată din M48Patton și este dotat cu un tun de 105mm. Ultimul tanc M60 a ieșit pe poarta fabricii în 1983.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu