Iranul acceptă intensificarea inspecţiilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
Iranul a fost de acord cu o monitorizare sporită din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în schimbul deciziei sale de a creşte brusc rata de producţie de uraniu puternic îmbogăţit, conform unui raport confidenţial al acestui organism al ONU consultat vineri de AFP, transmite Agerpres.
Teheranul a anunţat la începutul lunii decembrie că începe să alimenteze noi centrifuge la situl Fordo (centru), „având ca efect pe termen lung de a creşte semnificativ rata producţiei de uraniu îmbogăţit până la 60%”, reaminteşte AIEA.
Aceasta se aşteaptă să crească la peste 34 kg pe lună, comparativ cu 4,7 kg în ultima perioadă analizată.
Confruntată cu aceste „schimbări”, organizaţia cu sediul la Viena a cerut o reevaluare a inspecţiilor sale pentru a se asigura că „instalaţia nu este utilizată” pentru a „produce uraniu la un nivel de îmbogăţire mai mare decât cel declarat” şi că „nu există nicio deturnare a materialului nuclear declarat”.
„Iranul a acceptat cererea Agenţiei de a creşte frecvenţa şi intensitatea” măsurilor sale de monitorizare, scrie AIEA în raport.
Pragul de 60% este aproape de nivelul de 90% necesar pentru a construi o armă nucleară. Acordul la care s-a ajuns la Viena în 2015 între Iran şi mai multe puteri majore, acum o înţelegere goală de conţinut pe care negocierile nu au reuşit să o reînvie în 2022, limita această rată la 3,67%.
Teheranul apără dreptul la energie nucleară în scopuri civile, în special pentru energie, dar neagă că doreşte să se doteze cu o bombă atomică.
Cu toate acestea, a început să se elibereze de angajamentele sale ca răspuns la retragerea SUA în 2018 din acest acord, cunoscut sub acronimul JCPOA, şi la reintroducerea de sancţiuni dure.
Această nouă amplificare a programului nuclear al Iranului vine după ce Consiliul Guvernatorilor al AIEA a adoptat o rezoluţie în noiembrie prin care condamnă lipsa de cooperare a Teheranului în ceea ce priveşte activităţile sale nucleare.
„Acesta este un mesaj clar ca răspuns la ceea ce ei (iranienii) simt ca fiind presiune”, a declarat directorul general al organizaţiei, Rafael Grossi, săptămâna trecută pentru AFP.
Franţa, Germania şi Marea Britanie şi-au exprimat marţi profunda „îngrijorare”, îndemnând Republica Islamică „să pună capăt imediat escaladării sale nucleare”.
Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, cele trei ţări au discutat despre posibila utilizare a mecanismului pentru a reimpune sancţiuni Iranului „pentru a-l împiedica să achiziţioneze arme nucleare”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank