G4Media.ro

Iranul anunță că a construit o rachetă hipersonică

sursa foto: Facebook

Iranul anunță că a construit o rachetă hipersonică

Iranul a afirmat joi că a construit o rachetă hipersonică capabilă să „penetreze toate sistemele de apărare antirachetă”, stârnind îngrijorarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), într-un moment în care negocierile privind programul nuclear al țării sunt în impas, potrivit boursorama.com.

Racheta hipersonică se deplasează cu o viteză de peste 6.000 de kilometri pe oră, adică de cinci ori mai mare decât viteza sunetului.

„Această rachetă balistică hipersonică poate contracara scuturile de apărare aeriană”, a declarat generalul Amirali Hajizadeh, comandantul Forței Aerospațiale a Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului.

„Va fi capabil să penetreze toate sistemele de apărare antirachetă și nu cred că va exista nicio tehnologie care să-i facă față timp de zeci de ani”, a declarat el, citat de agenția Fars.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că acest anunț „întărește îngrijorările” legate de programul nuclear iranian.

„Centrul activității noastre este sectorul nuclear, dar, desigur, nimic nu poate fi luat în mod izolat. Vedem că toate aceste anunțuri întăresc îngrijorările, întăresc atenția opiniei publice cu privire la programul nuclear iranian”, a declarat Rafael Grossi într-un interviu acordat AFP în marja COP27 de la Sharm el-Sheikh, în Egipt.

El a adăugat, totuși, că anunțul „nu ar trebui să aibă nicio influență” asupra negocierilor privind programul nuclear iranian.

Spre deosebire de rachetele balistice, rachetele hipersonice zboară la joasă înălțime în atmosferă și au grad mare de manevrabilitate, ceea ce face ca traiectoria lor să fie dificil de prevăzut și interceptat.

Rusia, Coreea de Nord și Statele Unite anunțaseră teste cu rachete hipersonice în 2021, reaprinzând temerile privind o nouă cursă a înarmării. Dar Rusia a fost cea care a luat un avans, anunțând în martie că a folosit rachete hipersonice Kinjal în Ucraina, la câteva săptămâni după ce invazia a început la 24 februarie.

China are mai multe proiecte care par a fi inspirate direct din programele rusești, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare al Congresului american.

Anunțul iranian vine în contextul în care Occidentul încearcă de mai bine de un an să revigoreze acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri și Teheran.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Buna racheta. Imam-ul o sa incalece pe ea sa zboare la cer.

  2. Sa ne-o ia Ayatolahul și sa ne-o frece. Avem „rachetele” în erectie gata de lansare direct în mecla lui. Neam de teroriști și ăștia la fel ca rusii.

  3. Ce chestie, Iranul a construit o rachetă hipersonică, pai eu am construit doua cu o singura mână și asta doar in timpul liber.
    Iranul are drone care zboară cu motoare de mobra, super ieftine și bune, acum îmi spune Iranul că e maestru și pe chestii super scumpe?!?
    Ok, ok . .

  4. Asa s-a ras si de dronele lor….

  5. Ocupatia de baza a omului..sa faca arme..sa omoare!..
    Vom disparea..ADN-ul nostru ne distruge!