Iranul aprobă o nouă lege care înăspreşte pedepsele pentru femeile care nu poartă în public voalul islamic
Iranul a aprobat o nouă lege privind „protecția familiei prin promovarea culturii castității și hijabului” care înăsprește sancțiunile pentru femeile care nu poartă voal în public, obligație în vigoare încă de la proclamarea Republicii Islamice, potrivit agenției italiene de presă ANSA, citată de Rador.
Ratificarea Consiliului Gardienilor, un organism constituțional, a venit după ce Parlamentul a făcut modificări la modul în care va fi implementată regula. Deși textul prevederii nu a fost încă dezvăluit oficial, versiunea ei cea mai recentă, publicată de mass-media în ultimele luni, prevede sancțiuni care variază de la amenzi sau restricții de utilizare a internetului până la perioade de închisoare, confiscarea vehiculului propriu și interdicții de a călători în străinătate pentru femeile care nu poartă hijabul sau o fac necorespunzător și pentru cei care promovează „nuditatea și indecența” pe rețelele de socializare.
Potrivit unui raport publicat zilele trecute de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), legea prevede pentru cei care o încalcă „amenzi exorbitante, pedepse mai lungi cu închisoarea, restricții de muncă și educație”, în timp ce regulile în vigoare le pedepsesc deja pe femeile care nu poartă voalul cu o perioadă de detenție cuprinsă între 10 zile și 2 luni. Pentru OHCHR, noua lege soseşte într-un moment în care „forțele de securitate au intensificat și mai mult tiparele preexistente de violență fizică, inclusiv lovirea și pălmuirea femeilor și fetelor considerate a nu fi în conformitate cu legile și reglementările obligatorii cu privire la hijab”.
În curând președintele Adunării Parlamentare Iraniene va anunța oficial aprobarea legii și ulterior guvernului i se va cere să le comunice autorităților competente intrarea în vigoare a prevederii de aplicare a acesteia. Proiectul de lege i-a fost trimis de mai multe ori Consiliului Gardienilor înainte de ratificare, însă propunerea fusese deja aprobată de Parlament în urmă cu aproximativ un an, în zilele primei aniversări de la moartea lui Masha Amini, tânăra kurdă de 22 de ani care și-a pierdut viața după ce a fost arestată de poliția morală pentru că nu a purtat voalul corect în timp ce se afla pe străzile capitalei iraniene. Moartea tinerei, în septembrie 2022, a provocat un val de proteste antiguvernamentale care au durat luni de zile în diverse orașe din țară, fetele arzându-și voalul în public și contestând deschis Republica Islamică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu