Iranul ar fi furnizat Hezbollah o armă unică: ”Este ca o pană de curent, dar în acest caz, sistemele pot arde și din interior, ca într-un scurtcircuit electric”
Rotem Mey-Tal, CEO al Asgard Systems, o companie care dezvoltă tehnologie militară pentru industria de apărare, discută despre noua tactică a Hezbollah și furnizarea de muniție electromagnetică, relatează The Jerusalem Post.
Ziarul kuweitian Al-Jarida a raportat că Iranul a furnizat Hezbollah și altor forțe iraniene proxy muniție electromagnetică, care poate dezactiva sistemele de comunicații și opri radarele.
Rotem Mey-Tal a discutat despre această problemă.
„A descrie muniția electromagnetică este ca și cum ai vorbi despre ceva ce nimeni nu a văzut vreodată, dar toată lumea înțelege că există și este prezent în realitate – în cazul nostru, pe tabla de șah geopolitică și militară a Orientului Mijlociu. În esență, imaginați-vă că fulgerul lovește clădirea în care locuiți, nu un paratrăsnet sau o antenă, ci întreaga clădire, provocând oprirea funcționării tuturor panourilor electrice, încălzitoarelor de apă, sistemelor de apă și electrice, aparatelor electrocasnice, computerelor, sistemelor de televiziune și chiar sistemelor medicale vitale. Este ca o pană de curent, dar în acest caz, sistemele pot arde și din interior, ca într-un scurtcircuit electric”, explică el.
Arma nu a fost folosită niciodată, însă daunele ar fi dezastroase, spune el.
„Bănuiesc că amenințarea se concentrează mai mult asupra bazelor, instalațiilor strategice, sistemelor de desalinizare și a rețelei electrice israeliene. Cu toate acestea, este imposibil de spus cu precizie, deoarece o astfel de armă nu a fost folosită niciodată în istorie, deci nu există surse sau referințe din care să învățăm.”
„În opinia mea personală, nu numai că aceasta este o escaladare pe harta amenințărilor potențiale, dar ar trebui, de asemenea, să fie considerată ca fiind aproape de o amenințare cu arme neconvenționale”, a mai spus el.
El a făcut o comparație între arma atomică și noua armă electromagnetică.
„Gândiți-vă la analogia din anii 1960, care descrie faptul că, într-o explozie nucleară, doar gândacii ar supraviețui. În aceeași ordine de idei, într-un atac electromagnetic, „gândacii” (un nume dat componentelor electronice din circuitele electrice) nu vor supraviețui de această dată. Acesta ne va afecta pe toți în viața noastră de zi cu zi și în pregătirea pentru situații de urgență. Ca într-un joc de poker, atunci când cineva ridică miza pe masă, toată lumea se oprește și îl privește în ochi pentru a înțelege următoarea mișcare sau dacă blufează. Cred că trebuie să îi privim în ochi”, a mai spus Rotem Mey-Tal.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu