
Iranul „nu este departe” de a obține bomba atomică, afirmă șeful AIEA
Iranul „nu este departe” de a avea bomba atomică, a avertizat miercuri directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, în marja discuțiilor de la Teheran, transmite boursorama.com.
Țările occidentale, în frunte cu Statele Unite, și Israelul suspectează de mult timp Iranul că dorește să se doteze cu arme nucleare. Teheranul respinge aceste acuzații și își apără dreptul la energie nucleară în scopuri civile.
„Este ca un puzzle, ei (iranienii) au piesele și într-o zi ar putea fi capabili să le pună împreună. Mai este încă un drum lung până să se întâmple asta. Dar ei nu sunt departe de asta, trebuie să recunoaștem acest lucru”, a declarat Grossi într-un interviu acordat ziarului Le Monde, publicat miercuri.
Șeful AIEA a sosit la Teheran în cursul zilei de joi, înaintea unor noi discuții între Iran și Statele Unite privind programul nuclear iranian, programate pentru sâmbătă la Roma.
AIEA, organismul ONU de supraveghere în domeniul nuclear, cu sediul la Viena, este responsabil cu verificarea naturii pașnice a programului nuclear iranian.
„Nu este suficient să spui comunității internaționale «nu avem arme nucleare» pentru ca aceasta să te creadă. Trebuie să fim capabili să verificăm acest lucru”, a adăugat Grossi în acest interviu.
Rafael Grossi s-a întâlnit la Teheran cu ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi.
El a descris reuniunea ca fiind „importantă”. „Cooperarea cu AIEA este esențială pentru a oferi garanții credibile cu privire la natura pașnică a programului nuclear iranian într-un moment în care diplomația a devenit urgent necesară”, a declarat el pe X.
La rândul său, Araghchi a salutat joi o „discuție utilă” cu Grossi. „În lunile următoare, Agenția poate juca un rol crucial în soluționarea pașnică a problemei nucleare iraniene”, a subliniat el.
„Suntem pregătiți să avem încredere în dl Grossi în misiunea sa de a ține Agenția departe de politică și politizare și de a se concentra asupra mandatului său tehnic”, a adăugat ministrul iranian, care a estimat că „se adună scandalagii pentru a deraia negocierile în curs”.
Șeful AIEA urmează să discute joi cu șeful Organizației iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami.
Discuții SUA/Iran
Discuții indirecte, mediate de Oman, au fost lansate la 12 aprilie la Muscat de către Araghchi și emisarul președintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
Acestea vor continua sâmbătă la Roma, a anunțat miercuri televiziunea de stat iraniană, informație confirmată pentru AFP de Ministerul italian de Externe.
Înaintea acestor noi discuții indirecte între două țări inamice care nu au mai avut relații diplomatice din 1980, Araghchi a declarat că problema îmbogățirii uraniului este „nenegociabilă”.
Acesta pare să reacționeze la o declarație a dlui Witkoff, care a afirmat marți că „Iranul trebuie să își oprească programul de îmbogățire nucleară și de înarmare, și să îl elimine”.
Această declarație pare să contrazică ceea ce a spus cu o zi înainte la Fox News, când s-a abținut să ceară o dezmembrare totală a programului nuclear iranian.
„În diplomație, o astfel de schimbare riscă să compromită orice deschidere”, a criticat pe X purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene, Esmaïl Baghaï.
Araghchi este așteptat joi în Rusia pentru discuții pe tema nucleară. El îi va transmite președintelui rus Vladimir Putin un mesaj scris din partea liderului suprem al Iranului.
Naveta diplomatică
Rusia este unul dintre membrii unui acord nuclear internațional încheiat cu Iranul în 2015, dar care a devenit caduc în urma deciziei Statelor Unite de a se retrage din acesta în 2018.
Franța, Regatul Unit, China și Germania fac, de asemenea, parte din pact.
Textul prevede ridicarea sancțiunilor internaționale împotriva Iranului în schimbul supravegherii programului său nuclear de către AIEA.
Potrivit AIEA, Iranul și-a respectat angajamentele până când Donald Trump s-a retras în 2018 și sancțiunile americane au fost reintroduse.
De la revenirea sa la Casa Albă, Trump a cerut Iranului să negocieze un nou acord, dar a amenințat că va bombarda țara dacă diplomația eșuează.
Președintele iranian Massoud Pezeshkian a declarat miercuri că speră să „încheie” un acord cu Statele Unite privind programul nuclear.
Marți, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, factorul de decizie suprem în chestiuni strategice, a salutat discuțiile în curs, dar și-a exprimat scepticismul cu privire la rezultatul acestora.
Iranul este singurul stat fără arme nucleare care îmbogățește uraniu la un nivel ridicat (60 %), aproape de nivelul de 90 % necesar pentru fabricarea armelor atomice, continuând în același timp să acumuleze stocuri mari de material fisionabil, potrivit AIEA.
Acordul din 2015 a plafonat această rată la 3,67 %.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.