G4Media.ro

Iranul și-a plasat în stare de „alertă maximă” sistemele de apărare, pe…

Iranul și-a plasat în stare de „alertă maximă” sistemele de apărare, pe fondul temerilor privind un atac comun al Israelului și Statelor Unite asupra siturilor nucleare

Iranul și-a plasat sistemele de apărare din jurul siturilor sale nucleare în stare de alertă maximă, pe fondul temerilor privind un atac din partea Israelului și a SUA, transmite The Telegraph.

Potrivit a două surse guvernamentale de nivel înalt, Republica Islamică a consolidat, de asemenea, apărarea în jurul siturilor nucleare și de rachete cheie, care include desfășurarea de lansatoare suplimentare de sisteme de apărare aeriană.

Oficialii spun că măsurile sunt un răspuns la îngrijorările tot mai mari privind o potențială acțiune militară comună a Israelului și a Statelor Unite.

Acestea urmează avertismentelor din partea serviciilor de informații americane adresate atât administrației Biden, cât și administrației Trump, potrivit cărora Israelul ar viza probabil situri nucleare iraniene cheie în acest an.

„Ei [autoritățile iraniene] doar așteaptă atacul și îl anticipează în fiecare noapte și totul a fost plasat în stare de alertă maximă – chiar și în siturile despre care nimeni nu știe”, a declarat o sursă pentru The Telegraph.

„Lucrările de fortificare a siturilor nucleare sunt în curs de desfășurare de ani de zile, dar s-au intensificat în ultimul an, în special de când Israelul a lansat primul atac”, a adăugat acesta.

„Evoluțiile recente, inclusiv comentariile lui Donald Trump și rapoartele privind potențiale planuri ale administrației sale de a lovi Iranul, au intensificat și mai mult activitățile”.

Israelul și Iranul au fost angajate într-un lung război din umbră, în principal între Israel și proxy-urile Republicii Islamice.

În luna octombrie a anului trecut, Iranul a lansat atacuri fără precedent care au implicat 200 de rachete asupra Israelului, care a ripostat cu lovituri aeriene.

Iranul se teme acum că, cu sprijinul dlui Trump, care a pledat pentru ca Israelul să lovească instalațiile nucleare iraniene, un atac israelian este iminent.

Oficialul a recunoscut că orice lovitură importantă ar putea lăsa Iranul vulnerabil în privința sistemelor sale de apărare, care au fost puternic slăbite de loviturile Israelului de anul trecut.

„Mai multe lansatoare suplimentare [de sisteme de apărare aeriană] au fost desfășurate, dar există o înțelegere că acestea ar putea să nu fie eficiente în cazul unei lovituri la scară largă”, a declarat el.

Regimul islamic a dezvoltat pe plan intern un sistem de apărare aeriană și dispune de sisteme S-300 rusești pentru a-și proteja siturile nucleare.

Cu toate acestea, acestea nu sunt considerate suficient de robuste pentru a proteja împotriva armelor de ultimă generație ale Israelului, ceea ce a determinat Iranul să facă presiuni asupra Rusiei pentru a accelera livrarea de sisteme de rachete S-400.

Generalul Amir Ali Hajizadeh, comandantul forțelor aerospațiale ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), a anunțat săptămâna aceasta că Iranul dezvoltă, de asemenea, un sistem de apărare cu rachete balistice pentru a se apăra împotriva unui atac israelian.

El a declarat: „În ceea ce privește sistemele antibalistice, în evenimentele recente, am suferit daune în acest domeniu, ceea ce arată o deficiență în sectorul de apărare balistică al țării”.

„La fiecare întâlnire pe care eu, împreună cu comandantul [IRGC] [Hossein] Salami și cu comandantul [Mohammad] Bagheri [șeful de stat major al forțelor armate iraniene] am avut-o cu liderul suprem, prima sa întrebare a fost întotdeauna: „Ce s-a întâmplat? Unde se află?„”, a spus el.

El a spus că sistemul de apărare va fi gata în martie pentru a dota Teheranul și mai multe orașe importante cu un sistem de apărare antibalistică.

„În prezent, suntem capabili să producem rachete cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri și nu avem nicio limitare tehnică în acest sens. Dacă există o amenințare din partea Statelor Unite, putem lovi ținte din apropiere cu rachete low-cost”, a spus el.

„Presiune maximă” din partea lui Trump

Victoriile Israelului asupra rețelelor proxy ale Iranului, precum Hamas și Hezbollah, căderea lui Bashar al-Assad, președintele sirian care era principalul aliat al Teheranului, și eșecurile regionale au slăbit grav regimul iranian.

Pierderile au alimentat disidența la nivel intern și au sporit speranțele de schimbare.

Iranul a devenit vulnerabil la poziția dură a dlui Trump cu privire la țară. De la venirea sa la putere, acesta și-a reluat campania de „presiune maximă” asupra Iranului, inclusiv eforturile de a-l împiedica să obțină arme nucleare prin reducerea la zero a exporturilor sale de petrol.

Luni, Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a declarat că, cu sprijinul lui Trump, guvernul său va „termina treaba” cu Iranul.

Analiștii spun că este puțin probabil ca Israelul să poată distruge programul nuclear al Iranului fără a primi ajutor din partea Statelor Unite.

Trump și-a exprimat preferința pentru încheierea unui acord cu Teheranul, dar a precizat, de asemenea, că ia în considerare o acțiune militară a SUA în cazul în care negocierile eșuează.

Oficialul iranian care a vorbit cu The Telegraph a declarat că există acum temeri în Teheran că „SUA s-ar putea alătura și ar putea lansa un atac la scară mai mare care ar putea pune în pericol existența Republicii Islamice”.

Duminică, Michael Waltz, consilierul pentru securitate națională al SUA, a declarat: „Toate opțiunile sunt pe masă”.

„Ei [Iranul] sunt un actor irațional căruia nu îi putem permite să aibă degetul pe buton”, a adăugat el.

El a declarat că Trump este dispus „să discute cu Iranul” numai cu condiția de a renunța la „întregul program [nuclear] și de a nu juca jocuri, așa cum am văzut că a făcut Iranul în trecut”.

Jason Brodsky, directorul politic al United Against Nuclear Iran, un grup de advocacy, a declarat pentru The Telegraph că există mai multe moduri în care SUA ar putea sprijini un atac israelian asupra siturilor nucleare iraniene.

El a declarat: „SUA îl pot sprijini din punct de vedere politic, SUA îl pot sprijini în ceea ce privește recunoașterea informațiilor și capacitățile de realimentare aeriană, de asemenea, SUA îl pot sprijini în transferul de muniții avansate și vehicule de livrare pentru a putea distruge programul nuclear al Iranului”.

Una dintre provocările Israelului în ceea ce privește lovirea Iranului este că avioanele sale de război trebuie să parcurgă peste 1.500 de kilometri pentru a se afla la distanță de atac. Acest lucru necesită realimentarea în aer deasupra unui teritoriu potențial ostil, în timp ce se confruntă cu apărarea aeriană de fabricație rusă a Iranului.

Brodsky a declarat că există „întotdeauna opțiunea ca Statele Unite să participe la lovituri cu Israelul în dosarul nuclear”.

„Regimul iranian analizează foarte obosit aceste opțiuni diferite, nervozitatea lor a crescut, ceea ce este de înțeles, ca urmare a rapoartelor din mass-media americană și a evaluărilor serviciilor de informații americane, potrivit cărora Israelul este pregătit să lovească programul nuclear al Republicii Islamice în acest an”.

Iranul caută acum modalități de a relansa acordul nuclear din 2015, din care Trump s-a retras în 2018, în timp ce SUA fac presiuni pentru o dezarmare completă.

Brodsky a spus: „Atâta timp cât ambele părți vorbesc cu astfel de cerințe, este puțin probabil să existe o soluționare diplomatică durabilă a acestei probleme și acest lucru necesită ca SUA să dezvolte o arhitectură de presiune foarte robustă, pe care am văzut că administrația Trump începe să o facă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Stati bai, linistiti, ca Trump nu va va ataca niciodata, daca reusiti sa le vindeti ceva ieftin si mult…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.