Iranul şi China au semnat, sâmbătă, la Teheran, un acord de „cooperare strategică şi comercială pentru 25 de ani”. Documentul prevede investiţii reciproce în diferite domenii, în special transporturi, porturi, energie, industrie şi servicii
Este finalizarea mai multor ani de negocieri. Iranul şi China au încheiat, sâmbătă, la Teheran, un acord de cooperare strategică şi comercială pe 25 de ani.
Acest „pact de cooperare strategică pentru 25 de ani”, ale cărui detalii, ca şi liniile mari, mai trebuie dezvăluite, a fost semnat de ministrul afacerilor externe iranian, Mohammad Javad Zarif, şi omologul lui chinez, Wang Yi, aflat în vizită la Teheran, a constatat un jurnalist al AFP.
Semnarea acestui pact ilustrează prioritatea dată relaţiilor cu „Estul” – adică, pentru Iran, state precum China, cele două Corei, India, Japonia sau Rusia – conform nuanţei date de Ali Khamenei în 2018, distanţat de unul din sloganurile cele mai populare ale revoluţiei iraniene din 1979: „Nici Vest, nici Est, Republica islamică”.
În negocieri din 2016
China este primul partener comercial al Republicii islamice Iran şi era unul din principalii cumpărători de petrol iranian înainte de restabilirea, în 2018, a sancţiunilor americane contra sectorului energetic iranian, care a dus la scăderea exporturilor de petrol ale Teheranului.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe iranian, acordul semnat sâmbătă este o „foaie de parcurs completă”, care comportă „clauze politice, strategice şi economice” pentru „25 de ani de cooperare” între Iran şi China. Pentru Beijing, el se înscrie într-un vast proiect de infrastructuri lansat cu peste 130 de ţări.
Geneza pactului iraniano-chinez datează de la vizita preşedintelui chinez, Xi Jinping, la Teheran, în ianuarie 2016. Teheranul şi Beijingul se angajaseră atunci într-un comunicat comun „să poarte negocieri pentru semnarea unui acord de cooperare lărgită pe 25 de ani” şi „să coopereze şi să aibă investiţii reciproce în diferite domenii, în special transporturi, porturi, energie, industrie şi servicii”.
„Guvernul şi poporul iranian caută, aşa cum au făcut tot timpul, să-şi lărgească relaţiile cu ţări independente şi fiabile precum China”, a declarat cu acea ocazie Ali Khamenei, considerând „absolut corect şi înţelept” proiectul chino-iranian, prezentat şi ca un „parteneriat strategic global”.
Climat de neîncredere între Teheran şi Occident
Apropierea Teheranului şi Beijingului vine într-un climat de neîncredere întărit între Republica islamică şi Occident şi într-o perioadă de tensiuni între Washington de o parte şi Teheran şi Beijing de cealaltă.
Denunţarea unilaterală de către Washington în 2018 a acordului internaţional privind nuclearul iranian şi incapacitatea europenilor de a ajuta Republica islamică să ocolească sancţiunile americane restabilite în acel an au sfârşit prin a convinge autorităţile iraniene că Occidentul nu este un partener „demn de încredere”, potrivit expresiei lui Ali Khamenei.
În iulie 2020, o polemică a agitat reţelele sociale iraniene după spusele fostului preşedinte Mahmud Ahmadinejad care denunţa negocierile în desfăşurare, după părerea lui, pentru „un nou acord de 25 de ani cu o ţară străină”, fără cunoştinţa poporului.
Huiduit cu ocazia unei intervenţii în Parlament, Mohammad Javad Zarif răspunsese că nu e „nimic secret” în discuţiile în curs cu Beijingul, promiţând că naţiunea va fi informată „când acordul va fi încheiat”.
Într-un articol publicat de agenţia oficială Irna, Mohammad Kéchavarzadeh, ambasadorul Iranului în China, notează că Beijingul este „partenerul comercial al Iranului de peste zece ani”. Totuşi, constată el, „impunerea de sancţiuni severe” de către Washington şi „restricţii legate de coronavirus au redus considerabil comerţul dintre cele două ţări”.
Citat vineri de agenţia Ilna, şeful camerei de comerţ chino-iraniene la Teheran, Majid-Réza Hariri, a arătat că volumul schimburilor comerciale dintre Beijing şi Teheran a scăzut cu circa „16 miliarde de dolari” în 2020, faţă de 51,8 miliarde de dolari” în 2014.
Sursa: France 24 / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii