G4Media.ro

Iranul şi China au semnat, sâmbătă, la Teheran, un acord de „cooperare…

sursa foto: Captură video BBC

Iranul şi China au semnat, sâmbătă, la Teheran, un acord de „cooperare strategică şi comercială pentru 25 de ani”. Documentul prevede investiţii reciproce în diferite domenii, în special transporturi, porturi, energie, industrie şi servicii

Este finalizarea mai multor ani de negocieri. Iranul şi China au încheiat, sâmbătă, la Teheran, un acord de cooperare strategică şi comercială pe 25 de ani.

Acest „pact de cooperare strategică pentru 25 de ani”, ale cărui detalii, ca şi liniile mari, mai trebuie dezvăluite, a fost semnat de ministrul afacerilor externe iranian, Mohammad Javad Zarif, şi omologul lui chinez, Wang Yi, aflat în vizită la Teheran, a constatat un jurnalist al AFP.

Semnarea acestui pact ilustrează prioritatea dată relaţiilor cu „Estul” – adică, pentru Iran, state precum China, cele două Corei, India, Japonia sau Rusia – conform nuanţei date de Ali Khamenei în 2018, distanţat de unul din sloganurile cele mai populare ale revoluţiei iraniene din 1979: „Nici Vest, nici Est, Republica islamică”.

În negocieri din 2016

China este primul partener comercial al Republicii islamice Iran şi era unul din principalii cumpărători de petrol iranian înainte de restabilirea, în 2018, a sancţiunilor americane contra sectorului energetic iranian, care a dus la scăderea exporturilor de petrol ale Teheranului.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe iranian, acordul semnat sâmbătă este o „foaie de parcurs completă”, care comportă „clauze politice, strategice şi economice” pentru „25 de ani de cooperare” între Iran şi China. Pentru Beijing, el se înscrie într-un vast proiect de infrastructuri lansat cu peste 130 de ţări.

Geneza pactului iraniano-chinez datează de la vizita preşedintelui chinez, Xi Jinping, la Teheran, în ianuarie 2016. Teheranul şi Beijingul se angajaseră atunci într-un comunicat comun „să poarte negocieri pentru semnarea unui acord de cooperare lărgită pe 25 de ani” şi „să coopereze şi să aibă investiţii reciproce în diferite domenii, în special transporturi, porturi, energie, industrie şi servicii”.

„Guvernul şi poporul iranian caută, aşa cum au făcut tot timpul, să-şi lărgească relaţiile cu ţări independente şi fiabile precum China”, a declarat cu acea ocazie Ali Khamenei, considerând „absolut corect şi înţelept” proiectul chino-iranian, prezentat şi ca un „parteneriat strategic global”.

Climat de neîncredere între Teheran şi Occident

Apropierea Teheranului şi Beijingului vine într-un climat de neîncredere întărit între Republica islamică şi Occident şi într-o perioadă de tensiuni între Washington de o parte şi Teheran şi Beijing de cealaltă.

Denunţarea unilaterală de către Washington în 2018 a acordului internaţional privind nuclearul iranian şi incapacitatea europenilor de a ajuta Republica islamică să ocolească sancţiunile americane restabilite în acel an au sfârşit prin a convinge autorităţile iraniene că Occidentul nu este un partener „demn de încredere”, potrivit expresiei lui Ali Khamenei.

În iulie 2020, o polemică a agitat reţelele sociale iraniene după spusele fostului preşedinte Mahmud Ahmadinejad care denunţa negocierile în desfăşurare, după părerea lui, pentru „un nou acord de 25 de ani cu o ţară străină”, fără cunoştinţa poporului.

Huiduit cu ocazia unei intervenţii în Parlament, Mohammad Javad Zarif răspunsese că nu e „nimic secret” în discuţiile în curs cu Beijingul, promiţând că naţiunea va fi informată „când acordul va fi încheiat”.

Într-un articol publicat de agenţia oficială Irna, Mohammad Kéchavarzadeh, ambasadorul Iranului în China, notează că Beijingul este „partenerul comercial al Iranului de peste zece ani”. Totuşi, constată el, „impunerea de sancţiuni severe” de către Washington şi „restricţii legate de coronavirus au redus considerabil comerţul dintre cele două ţări”.

Citat vineri de agenţia Ilna, şeful camerei de comerţ chino-iraniene la Teheran, Majid-Réza Hariri, a arătat că volumul schimburilor comerciale dintre Beijing şi Teheran a scăzut cu circa „16 miliarde de dolari” în 2020, faţă de 51,8 miliarde de dolari” în 2014.

Sursa: France 24 / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. NATO is fu**ed

  2. pana si la islam, banu conteaza, influenta, relatiile, iar omul e de fapt moneda de schimb, oaia care trebuie educata si manuita cum se doreste de prea luminatii conducator
    tinand cont de persecutiile uyhur-urilor din china, m-as fi asteptat ca ayatolahul sa fie mai artzagos cu china

  3. Să îi mulțumim din inimă lui Donald J. Trump, „cel mai bun presedinte din istoria Statelor Unite ale Americii”, care prin politica „înțeleaptă” și abordarea „subtilă” în privința relațiilor externe din zonă a reușit „realizarea măreața” de a determina coalizarea unei superputeri asiatice comuniste (care avea nevoie de petrol) cu o altă putere asiatică teocratică posesoare de resurse petroliere impresionante.

    Nu îi iese oricui o asemenea șmecherie! The bestest President evah!!!

    • Esti prost și te dai pe net la ordinul “ong”ului. N-are nicio legătura cu ramolitul de biden. Cât a fost Trump președinte Coreea de nord, Iranul și China lătrau doar pe twitter(cam ca tine așa). Acum au prins curaj, biden e pe statul de plata al lui xi, partidul democrat pe statul de plata al ayatolahului ca doar de-aia a trimis obombo paleți de bani la teheran… ue e inexistenta. Stratosferică inteligenta…

    • 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    • Pana la acordul economic China-Iran nu exista un motiv clar pentru care a rupt Trump acordul nuclear. Acum pare ca a pregatit terenul pentru Xi, trimitand Iranul in bratele Chinei.

    • Catre @Strato . Te contrazici !. Daca e asa cum zici tu de ce nu s- a semnat Acordul asta acum 1 an, acum 2 ani sau acum 3- 4 ani ?.
      E zic ca se vede altfel: Dupa plecarea lui Trump Comunistii chinezi, in frunte cu Xi Jin Ping, stiu ca in privinta negocierilor Comerciale SUA -China nu trebuie sa se mai astepte la alte dificultati din partea prietenului lor: Joe Biden. Echipa Joe Biden si Kamala Harris fiind pe ascuns prieteni ai Statului Comunist Chinez.
      Deci, cel mai bun moment pentru China pentru semnarea acestui Acord este exact acum.

    • @Rahan5: nu e absolut niciun fel de contradicție. Știu că ești fan înrăit Trump, până la a susține idei de genul „China a diseminat Sars-CoV-2 în lume doar ca să piardă Donnie Orange alegerile”. Așa că teoretic îmi obosesc degetele degeaba, dar fie:

      Acum 3-4 ani, conspiraționiste, Iranul avea un acord cu lumea civilizată care prevedea că ei nu mai îmbogățesc uraniu pentru a își face bombe atomice (teama cea mai mare a Vestului) timp de 10 ani și în schimb vesticii îi scot de sub embargo. Acord care a funcționat. Partenerul principal în cadrul acordului era SUA.

      Iranului i-a mers binișor la vremea respectivă, au cheltuit o grămadă cumpărând diverse chestii la care nu mai avuseseră acces demult. Printre altele, de exemplu, și-au comandat avioane noi pentru flota comercială, atât Boeing cât și Airbus, că ce aveau era foarte vechi.

      Când Donnie, iubirea ta, a scos SUA din acordul respectiv în 2018, Iranul a început negocierile cu China. Era de așteptat ca europenii să protesteze formal dar să nu încalce embargoul reimpus de SUA, că „aliniere geostrategică, prietenie istorică etc”.

      China e în prezent cam singura putere care își permite să se uite la Statele Unite și să zică „zău că nu mă interesează embargoul vostru, o să îl încalc și voi nu puteți face absolut nimic dacă nu vreți război”.

      Așa că după 2 ani de negocieri (timp foarte scurt, de altfel) apare acordul ăsta irano-chinez… ce surpriză! China vrea acces la mai mult petrol iar Iran vrea un furnizor de bunuri pe care să se poată baza. Cererea se întâlnește cu oferta într-un mare fel.

      Între timp, iranienii au reînceput îmbogățirea uraniului pentru armele atomice pe care le vor.

      Așa că tu personal poți vedea oricum vrei lucrurile. Dar nu înseamnă că ceea ce vezi e corect neapărat.

      Plus că ar trebui să aduci dovezi serioase că Biden e așa bun prieten cu chinezii, nu doar să repeți bâlbâieli de pe OAN, Fox și Newsmax.

  4. Iranul se p***sa pe minoritatea uighur muslim exterminati si tinuti in sclavie de chinezi, Europa moare de grija lor si in general moare de grija „minoritarilor” care ne colonizeaza si ataca.