Iranul susține că a descoperit sute de agenți CIA și MI6. Cât de reale sunt afirmațiile regimului de la Teheran?
Ministrul Informațiilor și Securității de la Teheran a afirmat recent, fără să ofere detalii, că departamentul său a descoperit aproape 300 de „agenți ai CIA” și alți agenți occidentali în cursul unei operațiuni de vânătoare de spioni desfășurată în întreaga lume, eliminând, în același timp, celule teroriste violente și grupuri antirevoluționare, a relatat mass-media iraniene. Potrivit afirmațiilor lui Mahmoud Alavi, ministerul său a identificat agenți care lucrau atât pentru CIA, cât și pentru agenția britanică de informații MI6. Analiștii străini pun sub semnul îndoielii declarațiile lui Alavi, afirmând că remarcile sale au fost menite, cel mai probabil, să sporească rolul Ministerului Informațiilor în Iran, într-o perioadă în care Statele Unite și-au intensificat presiunile asupra regimului de la Teheran, iar directoarea CIA a anunțat schimbarea eforturilor de securitate ale americanilor, de la terorism la ținte mai complexe și mai dificile, precum Rusia și Iranul.
În discursul său ținut în timpul rugăciunilor tradiționale de vineri, Alavi s-a lăudat că Iranul a descoperit identitatea a 290 de „agenți ai CIA,” atât în Iran, cât și în alte țări, și a dezmembrat zeci de celule teroriste. Ministrul de la Teheran a susținut de asemenea că, în ultimul an calendaristic iranian (21 martie 2018 – 20 martie 2019), agenții iranieni din serviciile secrete au descoperit și au arestat „zeci de spioni” care au lucrat în „centrele sensibile” ale țării, cel mai probabil în centralele nucleare.
Ministrul Alavi, care este și un cleric de rang înalt, a susținut că agenții săi au descoperit și neutralizat „sute de încercări” ale „serviciilor străine de informații de a recruta localnici pentru activități de spionaj.” Oficialul a adăugat că „serviciile străine care caută să recruteze iranieni au fost prinse pe picior greșit de descoperirile noastre.”
Alavi a afirmat că, în urma „realizărilor noastre… legătura CIA cu spionii săi a fost atât de distorsionată” încât a agenția a devenit „profund confuză” și a fost forțată să stabilească un „comitet al eșecului” în Statele Unite.
Oficialul de la Teheran a susținut că informațiile obținute de agenții iranieni au fost oferite țărilor prietene, ducând la arestarea agenților CIA.
Ministrul iranian a mai declarat că serviciul MI6 din Marea Britanie a fost penetrat de agenții republicii islamice, care au reușit, de asemenea, să recruteze mai mulți membri ai cabinetului israelian, precum și să neutralizeze acțiunile unei companii care introdusese produse defecte în instalațiile nucleare din Iran.
Afirmând că ministerul său și-a schimbat recent politica de la una defensivă la una ofensivă, Alavi a mai afirmat: „În ultimul an, forțele din domeniul informațiilor au reușit să identifice și să desființeze 144 de echipe teroriste Takfiri, 116 de celule ce aveau legături cu organizația teroristă Mojahedin-e Khalq (MKO sau MEK), 44 de grupuri anti-revoluționare.”
Afirmații controversate
Declarațiile lui Alavi au fost considerate controversate de către experții occidentali, care s-au referit la mai multe aspect. Ministrul nu a prezentat niciun fel de detalii concrete despre „realizările” agenților săi, iar Yahoo News, care a citat discursul său, a precizat că funcționarii iranieni din domeniul securității și al serviciilor de informații anunță deseori arestarea de „teroriști” și „spioni” fără însă sa prezinte dovezi palpabile, să identifice vreun suspect, să ofere informații actualizate sau să organizeze vreun proces.
În al doilea rând, analiștii cred că Alavi, care a fost numit în funcție în 2013, după instalarea în fotoliul de președinte al lui Hassan Rouhani, încearcă, cel mai probabil, să sporească rolul Ministerului Informațiilor în Iran, într-o perioadă în care aparatul militar și de securitate de la Teheran traversează o perioadă dificilă.
Zilele trecute, pagina de Internet a centrului Islamic State of Iran Crime Research Center, o organizație non-guvernamentală iraniană de opoziție, cu sediul la Washington, a publicat un articol care susține că unul dintre comandanții Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), generalul de brigadă Ali Nasiri, a părăsit Iranul. Un site afiliat grupului militar libanez Hezbollah (Al-Mayadin) a fost cel care a publicat în premieră știrea despre fuga lui Nasiri, care ar fi mers la una din ambasadele SUA din Golful Persic având la el documente importante și a cerut azil politic.
Diferite informații venite din Iran vorbesc de asemenea despre o rivalitate internă din ce în ce mai accentuata între Ministerul Informației și IRGC. Potrivit surselor citate de Congressional Research Service, IRGC trebuie să raporteze activitățile sale Ministerului Informației, care este „cea mai înaltă autoritate de informații” din Iran. Dar IRGC, alături de Ministerul Informației, raportează direct liderului suprem al Iranului.
Apoi, declarațiile lui Alavi vin în contextul în care administrația președintelui american Donald Trump și-a intensificat presiunile asupra republicii islamice. Anul trecut, liderul de la Casa Albă a decis să retragă Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), semnat în 2015 în timpul lui Barack Obama. Recent, Departamentul de Stat a anunțat desemnarea Corpului Gardienilor ca grup terorist, iar Washingtonul a implementat sancțiuni suplimentare împotriva regimului de la Teheran.
Mai mult, săptămâna trecută, într-un discurs ținut la Auburn University, directoarea CIA, Gina Haspel, a confirmat intensificarea presiunilor SUA împotriva regimului de la Teheran, afirmând că agenția americană de informații își modifică strategia de la combaterea terorismului (grupuri precum Al Qaeda și ISIS) la lupta împotriva statelor rivale, precum Rusia și Iran. Schimbarea strategiei CIA urmărește o reorientare națională mai largă, dezvăluită în strategia de securitate națională a Administrației Trump din 2017. Ca să răspundă amenințărilor prezentate de Moscova și Teheran, Haspel a precizat că vrea să transforme CIA într-o agenție mai operațională, nu doar prin trimiterea mai multor agenți pe teren, dar și prin angajarea a mai multor analiști și experți în inteligența artificială.
Exagerările iraniene
În acest context, nu trebuie uitat faptul că autoritățile iraniene au deseori tendința de a prezenta informații exagerate. Anunțând recenta arestare a presupușilor spioni, ministrul Alavi a citat o investigație Yahoo News de anul trecut care relata că a fost descoperită o rețea globală de agenți recrutați de CIA. Oficialul iranian pare însă că a exagerat numărul agenților arestați, de la aproximativ 30 la aproape 300. (La începutul lunii noiembrie 2018, Yahoo News a relatat că „zeci de spioni americani au fost uciși în Iran și China, după ce un serviciu de comunicații defectuos a permis inamicilor străini să vadă ce urmăreau agenții folosind Google.” Potrivit unor foști oficiali americani, între 2009 și 2013, CIA ar fi suferit un eșec de comunicare „catastrofic” al unei pagini de internet folosite de ofițerii și agenții săi de teren din întreaga lume pentru a vorbi unul cu celălalt. Estimările vorbeau atunci de 30 de spioni americani care au fost descoperiți și nu de sute de agenți, asa cum a afirmat acum Alavi).
Experții afirmă că Iranul este cunoscut pentru prezentarea exagerată a succeselor sale din domeniul informațiilor, iar declarațiile lor sunt deseori departe de realitate. Behnam Ben Taleblu, bursier senior la Foundation for Defense of Democracies, a spus că Iranul „are o istorie îndelungată de inventare a spionilor și de amestecare a acuzațiillor penale cu cele de securitate națională.”
Presiunea din ce în ce mai mare a SUA, exercitată prin intermediul sancțiunilor, oferă Iranului o oportunitate și mai mare să „prezinte în mod greșit” capacitățile sale, a afirmat Ben Taleblu. „O privire mai atentă arată că, dincolo de retorică, Iranul trece printr-un moment greu … semnalând că poate răspunde Americii cu amenințări proprii. Chestiunile politice și juridice inventate ar putea fi exact ceea ce Ayatollahul a ordonat pentru a întări atitudinea de răspuns a iranienilor.”
Surse: Yahoo News, CIA, Washington Examiner, Radio Farda
Foto: Liderul suprem iranian Ali Khamenei impreuna cu presedintele Rouhani
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.