G4Media.ro

Iranul vrea formarea unui guvern de uniune națională în Yemen pentru a…

sursa foto: Captură video

Iranul vrea formarea unui guvern de uniune națională în Yemen pentru a pune capăt războiului care devastează țara de șapte ani

Iranul a lansat marţi un apel „tuturor părţilor” din conflictul din Yemen să formeze un guvern de uniune naţională pentru a pune capăt războiului care devastează ţara de şapte ani, scrie AFP.

„Credem că trebuie format un guvern la care să participe toate părţile yemenite pentru a păstra unitatea naţională şi suveranitatea Yemenului”, a declarat şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, citat de agenţia oficială de de presă IRNA.

Ţară săracă din Peninsula Arabică, Yemenul este confruntat cu una dintre cele mai grave crize umanitare din lume din cauza conflictului declanşat în 2014 de cucerirea capitalei Sanaa de către rebelii Houthi, apropiaţi Iranului. În 2015, această lovitură de stat a dus la intervenţia militară a coaliţiei conduse de Arabia Saudită pentru a sprijini guvernul yemenit.

Criza din Yemen „are doar o soluţie politică”, a insistat Hossein Amir-Abdollahian. El s-a exprimat la Teheran în cursul unui omagiu adus diplomatului Hassan Eyrlou, fost ambasador al Republicii Islamice pe lângă rebelii Houthi, care a decedat săptămâna trecută de COVID-19.

Arabia Saudită acuză de mult timp Iranul că le furnizează rebelilor arme, printre care rachete balistice şi drone folosite pentru a lovi regatul. Dacă Teheranul recunoaşte sprijinul său politic pentru rebeli, neagă, însă, că le-a furnizat arme.

În mai multe rânduri, Marina Statelor Unite a anunţat confiscarea unor transporturi de arme care, potrivit acesteia, erau destinate rebelilor.

De la cucerirea capitalei Sanaa, rebelii Houthi au capturat cea mai mare parte din nordul Yemenului. Luptele s-au intensificat recent, iar Riadul a declanşat sâmbătă o operaţiune militară „la scară largă” în ţară.

Potrivit ONU, războiul din Yemen a provocat moartea a 377.000 de persoane, dintre care aproximativ 227.000 de decese din cauza consecinţelor indirecte ale conflictului, precum lipsa apei potabile, foamea şi bolile.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...