G4Media.ro

Proiectul noului Cod al urbanismului este criticat de arhitecţi şi primari pentru…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Proiectul noului Cod al urbanismului este criticat de arhitecţi şi primari pentru prevederile derogatorii care ar putea afecta spaţiul verde din Bucureşti / ”Ne întoarcem la o situaţie de prin 2007”

Arhitecta Irina Meliţă, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, a declarat că proiectul noului Cod al urbanismului prevede derogări care echivalează cu o revenire la situaţia din 2007, informează Agerpres.

„Arhitecţii ar trebui să fie şi ei foarte atenţi la ce se întâmplă şi ar trebui să susţină lupta împotriva acestor planuri de urbanism derogatorii care se propun prin acest nou CATUC (Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor – n.r.). Faptul că vom ajunge la situaţia în care prin PUD-uri să se poată modifica POT-ul şi CUT-ul cu 20% – deci, cumva ne întoarcem la o situaţie de prin 2007. Unde voiam să avem un Plan Urbanistic General să poată să fie foarte deştept şi să guverneze toate lucrurile fără aceste amendamente, aceste lucruri ne duc înapoi cu mulţi ani”, a precizat ea, în cadrul dezbaterii „Oraşul la scară umană”, organizată de publicaţia GreenCommunity.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a apreciat că amendamentele aduse proiectului, aflat în dezbatere la Senat, reprezintă „un atentat” la spaţiul verde din Capitală.

„Este un atentat la spaţiul verde din Bucureşti în amendamentele propuse la Codul urbanismului. Este atentat, care spune că dacă e proprietate privată, atunci el ar putea să schimbe din spaţiu verde în construibil mult mai uşor. Sigur că e proprietate privată, dar atunci când a devenit proprietate privată acel spaţiu verde, dezvoltatorii au ştiut ce cumpără. Au ştiut că cumpără spaţiu verde şi acum speră ca prin aceste amendamente să crească valoarea terenului lor cu extraordinar de mult. Şi costul îl plătim noi, pentru că vom avea mai puţini copaci, mai puţin spaţiu verde”, a spus edilul.

Conform proiectului, Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) poate modifica indicatorii urbanistici, după cum urmează: mărirea procentului de ocupare al terenului (P.O.T.) şi/sau a coeficientului de utilizare al terenului (C.U.T.) cu cel mult 20% faţă de parametrii maximi admişi, o singură dată, cu excepţia zonelor protejate, exclusiv pentru asigurarea suprafeţei construite la sol sau desfăşurate necesare acoperirii calcanelor vizibile sau pentru alinierea la cornişe existente pe parcelele adiacente celei pe care se propune investiţia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ați votat PSDNL 55%, deci nu vreți spațiu verde. Trebuie să votați corect, că doar n-o să pice din cer.