Irlanda are cea mai mare rată de vaccinare din Uniunea Europeană, cu 93% din populație imunizată împotriva COVID-19
Irlanda are cea mai mare acoperire vaccinală și printre cele mai scăzute rate de deces cauzate de COVID-19 din Uniunea Europeană (UE), potrivit unor noi date care arată că vaccinarea reduce radical frecvența deceselor în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, relatează The Irish Times.
Irlanda este prima dintre cele 27 de țări ale UE în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19 a populației, cu o acoperire de 93%, urmată de Portugalia, Malta, Danemarca, Belgia și Spania, conform comparației datelor naționale de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Pe o perioadă de 14 zile, Irlanda a avut 15 decese cauzate de COVID-19 la un milion de locuitori. În Bulgaria, care are cea mai scăzută acoperire vaccinală din UE, doar 29%, rata deceselor a fost de peste 21 de ori mai mare decât cea a Irlandei, ajungând la 325 de decese la un milion într-o perioadă de două săptămâni.
În mod similar, în România, care are o acoperire de vaccinare de 43%, s-au înregistrat 267 de decese cauzate de COVID-19 la un milion de oameni pe o perioadă de 14 zile, de aproape 18 ori mai mare decât rata Irlandei.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că numărul total de decese cauzate de COVID-19 ar putea depăși 2 milioane până în martie în regiunea Europei acoperită de analiza OMS, care cuprinde 53 de țări, inclusiv Rusia și Caucaz.
Datele au arătat că mai puțin de jumătate dintre oameni pleacă de acasă purtând o mască și 160.000 de vieți ar putea fi salvate până în martie dacă rata de purtare a măștii de protecție ar crește la 95%.
„Ne confruntăm cu o iarnă plină de provocări”, a spus directorul regional al OMS, Hans Kluge. „Toți avem oportunitatea și responsabilitatea de a ajuta la evitarea tragediilor inutile și a pierderilor de vieți omenești și de a limita perturbarea ulterioară a societății și a întreprinderilor în acest sezon de iarnă”, a mai spus el.
Ratele de vaccinare sunt deosebit de scăzute în Europa de Est și Centrală – Cehia, Ungaria, Estonia, Letonia, Slovenia și Polonia – cu aproximativ 60% din populație imunizată, iar Croația și Slovacia cu 55, respectiv 54%.
Ratele scăzute sunt atribuite factorilor culturali și istorici, inclusiv un nivel scăzut de încredere a publicului în autorități.
Un grafic separat publicat de Comisia Europeană a arătat că persoanele nevaccinate reprezintă cea mai mare parte a celor spitalizați CU COVID-19, în ciuda faptului că sunt o minoritate a populației.
Sursa foto: Unsplash / Amanda Marie
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii