Irlanda sărbătorește 100 de ani de la apariția romanului Ulise al lui James Joyce
Irlandezii sărbătoresc joi centenarul romanului Ulise al lui James Joyce, o operă majoră a literaturii mondiale, cu o tradițională „Bloomsday” – care celebrează viața scriitorului, relatează Le Figaro.
Romanul spune povestea lui Leopold Bloom, un irlandez obișnuit care, indirect, trăiește aceleași aventuri ca și eroul din Odiseea lui Homer la întoarcerea din Troia. Acțiunea romanului este plasată într-un Dublin controlat pe atunci de britanici, la 16 iunie 1904, o „Bloomsday” sărbătorită anual de fanii irlandezi ai scriitorului.
Romanul a fost interzis ani de zile în Marea Britanie și în Statele Unite din cauza unor pasaje considerate „obscene”.
Încă de la începutul săptămânii, fanii s-au plimbat prin capitala irlandeză în costume de epocă și au reconstituit scene din carte. Într-un fort în care a locuit Joyce, devenit muzeu și loc de pelerinaj, a avut loc marți, 14 iunie, o reprezentație a unei întâlniri imaginare între autorul irlandez și contemporanul său francez Marcel Proust.
Considerat de mulți critici ca fiind cea mai importantă operă de limbă engleză a secolului XX, Ulise este un roman dens, greu de clasificat, care desparte genurile și tehnicile narative și abordează naționalismul irlandez, dogma religioasă și aspecte legate de sexualitate. Guvernul irlandez, aflat sub influența Bisericii Catolice în vremea poetului, a refuzat să repatrieze trupul lui James Joyce după moartea acestuia, survenită în ianuarie 1941, la vârsta de 58 de ani, din cauza criticilor sale violente la adresa instituției.
Autorul cu ochelari, care și-a petrecut o mare parte din viață în Europa continentală, este în continuare înmormântat la Zurich, în Elveția, unde turiștii vin să îi aducă un omagiu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu