Irlanda va continua să facă presiuni asupra statelor membre pentru revizuirea acordului de asociere UE-Israel
Prim-ministrul Irlandei, Simon Harris, a declarat joi, la Bruxelles, că va continua să facă presiuni asupra şefilor de stat şi de guvern din UE pentru a revizui acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Israel, poziţie pe care o împărtăşeşte cu Spania, informează EFE, transmite Agerpres.
„Părerea mea este foarte clară: lumea nu face suficient pentru a crea circumstanţele necesare pentru o încetare a focului. Venim la astfel de întâlniri, bine intenţionaţi şi în mod regulat, se rostesc cuvinte frumoase, dar mecanismele care ar fi putut fi activate nu au fost activate”, a declarat premierul Simon Harris la sosirea la reuniunea Consiliului European.
Şeful guvernului irlandez a adăugat că în cadrul Consiliului European, unde ofensiva Israelului în Fâşia Gaza şi Liban este un punct pe agenda discuţiilor, va continua să facă presiuni asupra omologilor săi.
„Astăzi voi continua să apăr faptul că, potrivit avizului Curţii Internaţionale de Justiţie din iulie, statele membre au obligaţia de a acţiona prin revizuirea acordului de asociere UE-Israel”, a adăugat politicianul Fine Gael, un partid afiliat Partidului Popular European (PPE).
Premierul irlandez s-a referit la decizia instanţei cu sediul la Haga, care în urmă cu trei luni a considerat că politicile israeliene de colonizare „încalcă dreptul internaţional”, iar „prezenţa sa continuă” în Palestina este „ilegală” şi a cerut „evacuarea tuturor coloniştilor”, „demontarea” zidului de separare şi returnarea pământurilor locuitorii săi iniţiali, strămutaţi din 1967.
„Voi continua să insist în acest caz şi să explorez căi formale pentru a avansa în zilele şi săptămânile următoare, pentru că această problemă trebuie rezolvată”, a declarat Simon Harris.
Prim-ministrul irlandez împărtăşeşte aceeaşi opinie în această chestiune cu omologul spaniol, Pedro Sanchez, care, la sosirea sa la summit nu s-a adresat presei, dar s-a exprimat luni despre acordul de asociere dintre UE şi Israel şi a îndemnat Comisia Europeană să răspundă „o dată pentru totdeauna” solicitării Spaniei şi Irlandei de a revizui acordul menţionat anterior, în vigoare din 2000.
Majoritatea liderilor din statele membre UE nu au făcut declaraţii despre situaţia din Orientul Mijlociu la sosirea lor la summit, unde imigraţia a fost anunţată ca fiind cea mai relevantă problemă, fiind principalul subiect al întrebărilor adresate de reporteri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank