G4Media.ro

Ironia pandemiei: Oktoberfest nu se mai ține în Bavaria, ci în China

Ironia pandemiei: Oktoberfest nu se mai ține în Bavaria, ci în China

Din cauza pandemiei, tradiționalul festival al berii din Bavaria, Oktoberfest, nu se va mai organiza anul acesta. Însă Oktoberfest-ul trăiește într-o altă formă, în alte colțuri de lume.

O’zapft is… Dar nu în Bavaria! Fiindcă cep la butoiul cu bere nu se mai dă anul acesta. Cel puțin nu la München. Conform tradiției, primarul orașului inaugurează festivalul rostind formula magică pentru iubitorii berii „O’zapft is”. Astfel a început oficial, decenii la rând, cea mai mare serbare populară din lume. Până anul acesta când criza coronavirus a pus capăt distracției. Evenimentul a fost anulat.

Cu peste 6 milioane de vizitatori anual, Oktoberfest-ul este un factor economic extrem de important pentru orașul München, dar și pentru întreaga regiune. De la apariția sa, în 1810, până în prezent, festivalul a fost anulat de 24 de ori – între altele din cauza războaielor sau a epidemiei de holeră. Apoi, timp de 70 de ani, a fost organizat fără întrerupere.

Anul acesta ar fi trebuit să înceapă, ca întotdeauna, în cea de-a doua parte a lunii septembrie. Pe 21 aprilie, însă, premierul landului Bavaria, Markus Söder, anunțase deja anularea evenimentului. Pagina online a festivalului se deschide cu următorul avertisment: „Din cauza pandemiei, Oktoberfest 2020 este anulat fără posibilitate de înlocuire“. Oare, chiar nu există niciun înlocuitor?

Înlocuitorul nu este înlocuitor

În schimb, anul acesta, la München se organizează prima ediție a evenimentului „Vară în oraș“. Pe lângă multele standuri cu de toate, răspândite în capitala Bavariei, există și atracții cum ar fi cel mai mare trenuleț pe apă mobil din lume. Cine întreabă la administrația orașului dacă „Vară în oraș“ este înlocuitorul Oktoberfest-ului primește răspuns negativ. Noul eveniment este un experiment organizat în condiții de igienă și siguranță stricte.

Punctele de divertisment și standurile cu mărfuri, mâncare sau băutură sunt răspândite prin oraș pentru a nu se ajunge la îmbulzeala tipică Oktoberfest-ului. Evenimentul inaugurat pe 24 iulie va ține cel puțin până pe 6 septembrie și are rolul de a sprijini antreprenorii și liber profesioniștii afectați de pandemie. Ceea ce la târgurile obișnuite era de neimaginat până anul acesta, acum este posibil: proprietarii de standuri, carusele și alte atracții nu achită taxe pentru amplasarea acestora. În ciuda eforturilor administrației locale, însă, în oraș nu domnește atmosfera specifică Oktoberfest-ului.

Mini-Oktoberfest

Renumita sărbătoare bavareză a berii este mai puțin iubită pentru standurile cu dulciuri sau oferta de divertisment, ci mai mult pentru corturile uriașe în care se servește berea producătorilor locali. Iar aceștia s-au gândit acum la o alternativă: „Die Wirtshauswiesn“.

Evenimentul este programat să înceapă pe 19 septembrie – data la care ar fi trebuit să înceapă Oktoberfest-ul. Prin „Wirtshauswiesn“ cârciumarii din centrul orașului s-au gândit la un mini-Oktoberfest cu bere, bine-cunoscuții covrigi bavarezi, mâncăruri tradiționale și chiar muzica specifică petrecerii uriașe de pe „Wies`n“ (pajiște).

Dar mini-Oktoberfest-ul nu este un înlocuitor, ci o manifestare ceva mai apropiată de adevăratul Oktoberfest. „În 1810, când a avut loc primul Oktoberfest, nu existau corturi. Pe Theresienwiese (n.r. Locul în care se organizează în mod tradițional Oktoberfest-ul) nu exista catering. Oamenii s-au retras în oraș, la hanuri. De aici analogia cu Wirtshauswiesn“, explică Gregor Lemke, purtător de cuvânt al gastronomilor din orașul München. Desigur, noul experiment se va desfășura cu respectarea condițiilor de igienă: distanțare, mască, dezinfectanți. Senzația nu va fi cea de Oktoberfest. În schimb, există în altă parte. La 8000 de kilometri distanță.

Cel mai mare Oktoberfest din lume la Qingdao

Cine și-ar fi imaginat că, din cauza pandemiei, cel mai mare Oktoberfest de anul acesta nu se va ține în țara de origine a serbării, ci în țara de origine a coronavirusului? Ironia pandemiei – dacă putem spune așa. Până acum, festivalul berii organizat la Qingdao (estul Chinei), împrumutând mult de la adevăratul Oktoberfest, trecea drept cea de-a doua mare serbare a berii din lume.

Anul acesta, fiindcă în Bavaria nu se mai organizează festivalul, dar la Qingdao da, cel din China devine cea mai mare manifestare de acest fel din lume.

Evenimentul căruia organizatorii îi spun cu plăcere „Oktoberfest-ul Chinei“ a început deja și se va încheia pe 23 august. Se estimează că standurile cu bere vor avea câteva sute de mii de vizitatori. Acestora li se înregistrează datele personale și li se măsoară temperatura. Toți poartă mască de protecție.

Regulile par să nu influențeze numărul participanților. Conform presei din China, la deschiderea festivalului au fost mai mulți vizitatori ca anul trecut.

Două concepte

Oktoberfest-ul din München nu se mai organizează anul acesta. A fost anulat din timp. În schimb, în capitala Bavariei, au loc „Vară în oraș“ și „Wirtshauswiesn“ – două evenimente noi-nouțe. Cu respectarea normelor de igienă, dar fără senzația de Oktoberfest.

În Qingdao se ține festivalul berii ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Chiar dacă și acolo se impun reguli de igienă, fluxul mare de vizitatori nu pare să deranjeze. Însă nici soluția bavareză, nici cea din China nu-i mulțumește pe fanii adevăratului Oktoberfest. Speranța vine doar de pe site-ul oficial al uriașei manifestări cu originea în Germania: „Tradiționala serbare a berii va începe sâmbătă 18 septembrie 2021 la ora 12:00“.

Foto: Festivalul berii de la Qingdao, China / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Organizatorii din Qingdao au pregatit tone de carnati din lilieci, pangolini, caini turbati… plus alte surprize pentru fanii Oktoberfest.

  2. Mai ramane sa faca o replica dupa festivalul de la Woodstock, evident pe o scara mult mai mare si cu sistem de supraveghere video modern, cate o camera la fiecare 50 metri de teren arabil si recunoastere faciala.

  3. Americanii se implica si ei… au ridicat mai multe corturi in zona festivalului, dar se pare ca ei se ocupa de logistica. Au fost observate mai multe frigidere si congelatoare care repede au fost bagate in corturile amenajate, fara a da explicatii presei.
    Pana ce si filantropul Bill Gates se implica serios in organizarea festivaluiui, oferind internet de mare viteza, 5G, gratuit, iubitorilor festivalului de bere.

  4. Oh, și – au refăcut septelu’de câini, bravo orezarilor!