G4Media.ro

Isărescu: După instituirea stării de urgență retragerile de numerar au atins niveluri…

Foto: Mugur Isărescu (InquamPhotos / Karina Knapek)

Isărescu: După instituirea stării de urgență retragerile de numerar au atins niveluri record, acum s-au redus substanțial / Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, arată într-o declarație de presă că ”vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit” și spune că retragerile de numerar care atinseseră niveluri record imediat după declararea stării de urgență ”s-au redus substanțial”.

Declarația de presă integrală

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, pentru a acoperi cererea populației și a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4.4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanțial. Valoarea numerarului din casele de circulație ale instituțiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea își pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăților și alimentarea fluentă a ATM-urilor.

Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudență și a crescut ușor în ultimele zile. În prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei. BNR recomandă, totuși, ca în această perioadă întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar. În ceea ce privește asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuitățile au fost determinate atât de cererea mare, cât și de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situația este în curs de normalizare. Sistemul bancar românesc este solid și funcționează cu parametrii de lichiditate și solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăți a lucrat fără eroare.

Chiar dacă la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferința pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgență, blocaje temporare și punctuale în finanțarea cheltuielilor bugetare și a economiei reale, precum și unele majorări de rate de dobândă, în special pe piața monetară.

După anunțarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operațiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanțarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil. Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu ușoară tendință de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creșterea cheltuielilor statului cu finanțarea datoriei publice în valută și a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipațiile de deteriorare a situației macroeconomice.

Personalul BNR lucrează de la începutul lunii martie a.c. în condiții de urgență, conform planului de continuitate specific băncilor centrale din sistemul european al băncilor centrale. Acum obiectivul nostru principal este să păstrăm stabilitatea recâștigată și în același timp să asigurăm lichiditățile necesare finanțării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale și populației. Celor aflați în prima linie în lupta cu inamicul invizibil – personalul medical, militar și cel din Ministerul Afacerilor Interne – le transmitem nu numai recunoștința noastră, dar și promisiunea fermă că vom acoperi cu prioritate și fără sincope nevoile de lichiditate, în lei și valută, pentru finanțarea operațiunilor prin care se asigură cele necesare activității lor. Mulțumim pe această cale colegilor din Ministerul Finanțelor Publice și din sistemul bancar cu care am conlucrat și conlucrăm pentru atingerea obiectivelor menționate.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României

Foto: Mugur Isărescu (InquamPhotos / Karina Knapek)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Si se mai reduce.De unde bani de cheltuiala?Romanii strang punga.

    • @ OMV retragerile de numerar sunt o greseala, cand poti plati orice cu cardul, mai sigur decat sa umbli cu mana pe bani. Retreagerile masive de numerar, create de panica, pot darama sistemul bancar mondial, si abia atunci incepe jalea cea mai mare. Retragerile de numerar nu sunt cheltuieli.

    • Daramarea sistemului bancar se face prin rascumpararea titurilor de stat SUA cumparate de China…OHOOOO!

  2. Oare dl. guvernator , in sinea lui, la atita lichiditate in lei nemai intilnita cam ce curs valutar se asteapta peste 2 luni adica 1 euro la 6 sa 7 lei ?

    • N-o sa spună niciodată, tine doar pentru el. Cum crezi ca și-a făcut ditamai averea, din salariu și bonusuri?!!!!

  3. Ei uite eu am retras euro din banca si ii voi tine *la saltea* deoarece:

    1) dobanda practic nu mai exista
    2) la retragere am comision

    Practic banca se foloseste de banii mei si in plus ma taxeaza atunci cand aveam nevoie de euro cash!

    De fiecare data cand am nevoie sa fac plati in euro alimentez contul si la revedere. Adio banca, nu vreau sa mai mai tin banii blocati in cont.

    Acum raportat la ce spune Isarescu: domnul ne minte. Asteptati sa vedeti ce proleme vor fi in maxim o luna pt ca: euro tot creste, totnce vine de la import va fi mult mai scump, pretul la mancare o va lua spre cer, o sa avem si un pic de inflatie crescuta, oamenii vor continua sa retraga banii din banci..

    • macar te-ai asigurat de comision!
      cheltuielile le ai in euro?

    • Foarte bine! Dacă-i haos, foarte bine ca se duc dracu și băncile și astfel va avea și BNR o problema. Dacă e sa o luam de la zero, atunci sa o luam toți. Cred ca asa e corect.

    • Aici radiostanția Sputnik: ”dacă-i haos, foarte bine ca se duc dracu și băncile și astfel va avea și BNR o problema”.

    • Da, o mare parte din cheltuieli este in euro

  4. „Ionut”, „Radulescu Marcel”, „Ionas”?!? Ce nume de ruşi sunt astea? Ca numai ruşii ar pune atâtea întrebări idioate şi tendenţioase…

  5. Bancile sa se bazeze pe banii lor! Ce fac acum bancile nici cămătărie nu se poate numi. Se bazează pe banii fraierilor.

  6. Păi dacă s-au terminat paleții cu făină și ulei, respectiv sacii cu ceapă… s-au terminat și lichiditățile la piețari/buticari

  7. Deci:
    Economia e in căcat mare, domnul guvernator al BNR are o problema cu numerarul. Acum vreo câteva săptămâni il pusese pe Adrian Vasilescu sa abereze la digi24 tot cu declarații împotriva numerarului.
    Înverșunarea asta ne pune pe gânduri. Ce urmează sub acoperirea stării de urgență și a combaterii răspândirii bolilor? Limitarea retragerilor de numerar? Naționalizarea valutei pe model stolojan?

    • Când scrii/vorbești faci și mu?

    • N-ai înțeles! Pregătește motive care sa devina justificarea pornirii tiparnitei de la Imprimeria Națională. La cum se arunca în piață lichiditate fără acoperire materiala, la inflația care va rezulta din asta, mi se pare de bun simt

    • Marcele, tie, parca, tot timpul iti pare rau ca nu se duce totul dracului mai repede! Tu probabil ca te consideri realist-pesimist, dar eu iti spun ca esti paranoic! Si daca ai trai in Elvetia tot asa ai scre! Om vedea ce-o fi!

  8. Bubu…”bunica ta e tigan”sau ai 2 clase, la fel ca personalul?