”Islamismul de stânga” provoacă o dezbatere majoră în Franța. Ministrul Cercetării comandă o anchetă despre pierderea dreptului la liberă exprimare în universități
Frédérique Vidal, ministrul Cercetării din Franța, a comandat o anchetă în universitățile și centrele de cercetare din țară pentru a evalua impactul curentului numit ”islamism de stânga” asupra libertății de exprimare și libertății academice.
Pierre-Henri Tavoillot, conferențiar la Sorbona și președintele colegiului de filosofie, unul dintre cei mai influenți intelctuali publici din Franța, a denunțat cu tărie ”islamismul de stânga”. Într-o postare pe Facebook, el a definit principalele direcții ale acestui curent: ”islamul este religia celor oprimați, musulmanii oprimați sunt noua forță revoluționară pentru combaterea capitalismului și democrației burgheze”.
Decizia demnitarului francez a suscitat vii polemici. Ea este sprijinită de o parte însemnată a lumii intelectuale, dar sute de cercetători și profesori au denunțat inițiativa.
Frédérique Vidal arată într-un interviu pentru Le Journal du Dimanche că ”islamismul de stânga” este tot mai răspândit în mediul universitar, având ca efect cenzurarea opiniilor profesorilor și studenților care denunță excesele și violențele săvârșite în numele islamului.
”Islamismul de stânga cangrenează societatea în ansamblul său, iar universitățile nu sunt ferite (…) Observăm în universități că există persoane care își pot utiliza pozițiile pentru a promova idei radicale sau militante”, a declarat Vidal într-un alt interviu pentru Le Figaro citat, provocând polemici pe rețelele sociale și în presa din Hexagon.
În replică, 600 de profesori universitari și cercetători au semnat o scrisoare publicată de Le Monde în care denunță inițiativa ministrului și îi cer demisia.
Cu toate acestea, ancheta oficială cerută de Frédérique Vidal va continua, în linie cu noua politică anunțată anul trecut de președintele Emmanuel Macron, care a anunțat că Franța intră în ”război cu separatismul islamist”.
Context. Și în Marea Britanie există îngrijorări tot mai mari legate de libertatea de exprimare în mediul academic. Ministrul britanic al Educației, Gavin Williamson, a anunțat săptămâna trecută că guvernul va adopta o lege prin care le va permite studenților și profesorilor să dea în judecată universitățile care le interzic să se exprime liber – un fenomen tot mai răspândit atât în mediul universitar din Marea Britaine, cât și în SUA.
Ministrul Williamson a declarat că noua lege este replica la ”cancel culture”, un fenomen promovat de stânga liberală și progresistă din SUA, ajuns și în Europa, prin care se „anulează” persoane, branduri, emisiuni, cărți sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.
Printre victimele fenomenului ”cancel culture” se numără personaje istorice precum Winston Churchill, fostul premier britanic acuzat tot mai des în mediul universitar pentru presupuse atitudini rasiste.
Oficialul britanic a citat un studiu realizat anul trecut în rândul universităților din regat și care a arătat răspândirea pe scară largă a fenomenului prin care studenți sunt exmatriculați din cauza opiniilor lor, iar multor profesori le sunt cenzurate cursurile sau conferințele. (Foto: Captură Youtube)
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii