G4Media.ro

Israel: Există semne de scădere a infecţiilor Delta după administrarea celei de-a…

sursa foto: gov.il

Israel: Există semne de scădere a infecţiilor Delta după administrarea celei de-a treia doze de vaccin

La mai puţin de o lună de la debutul campaniei de administrare a unei a treia doze de vaccin pentru Covid-19, în Israel au apărut primele semne ale impactului acesteia asupra ratei de infectare şi a formelor grave de îmbolnăvire alimentate de varianta Delta a coronavirusului, potrivit autorităţilor şi specialiştilor, transmite News.ro, citând Reuters.

Delta a intra în Israel în iunie, chiar când  ţara începea să beneficieze de efectele celei mai rapide campanii de vaccinare. Cu  economia deschisă şi majoritatea restricţiilor eliminate, Israelul a trecut rapid de la un număr cu o singură cifră al infecţiilor  şi niciun deces la circa 7.500 de cazuri zilnice săptămâna trecută, 600 de persoane spitalizate în stare gravă şi peste 150 de decese.

Israel, prima țară care a administrat a treia doză de vaccin

Pe 3 iulie, Israelul a început să administreze a treia doză a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BionTech persoanelor de peste 60 de ani, fiind prima ţară care a făcut acest lucru. Joi, eligibilitatea a fost extinsă la persoanele cu vârste de cel puţin 30 de ani care au primi a doua doză acum cel puţin 5 luni, afirmând că vârsta ar putea fi redusă în continuare.

În ultimele 10 zile, pandemia a început să scadă la prima grupă de vârstă, din care au fost vaccinate deja cu a treia doză peste 1 milion de persoane, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii şi specialiştilor intervievaţi de Reuters.

Rata de răspândire a bolii în rândul persoanelor vaccinate cu vârsta de peste 60 de ani – cunoscută sub numele de rata de reproducere – a început să scadă constant în jurul datei de 13 august şi a coborât sub 1, indicând faptul că fiecare persoană infectată transmite virusul la mai puţin de o altă persoană. O rată de reproducere mai mică de 1 înseamnă că un focar cedează.

Deşi vaccinul este încă extrem de eficient în prevenirea bolilor grave, protecţia acestuia scade în timp

Specialiştii au spus că rapelurile au un impact asupra infecţiilor, dar că şi alţi factori contribuie probabil şi la declin. „Cifrele sunt încă foarte mari, dar ceea ce s-a schimbat este că creşterea foarte mare a ratei infecţiilor şi a cazurilor severe a încetinit, la fel ca şi ritmul în care se răspândeşte pandemia”, a spus Eran Segal, cercetător de date la Institutul Weizmann şi consilier al guvernului. ”Acest lucru se datorează probabil celei de-a treia doze, absorbţiei persoanelor care iau prima doză şi numărului mare de persoane infectate pe săptămână, posibil până la 100.000, care au acum imunitate naturală”, a spus Segal.

După ce a atins una dintre cele mai mari rate de infecţie per capita din lume în această lună, întrebarea este acum dacă Israelul poate să se lupte pentru a ieşi dintr-un al patrulea focar fără a impune un alt blocaj care i-ar afecta economia.

Au apărut dovezi care arată că, deşi vaccinul este încă extrem de eficient în prevenirea bolilor grave, protecţia acestuia scade în timp. Dar nu există un consens între oamenii de ştiinţă şi agenţiile de reglementare că o a treia doză este necesară, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că mai întâi ar trebui să fie vaccinaţi cu o primă doză mai mulţi oame ni la nivel mondial înainte ca oamenii să primească a treia doză.

Potrivit lui Doron Gazit, membru al echipei de experţi pentru Covid-19 a Universităţii Ebraice, care acordă consultanţă guvernului, creşterea numărului de persoane vaccinate grav bolnav în grupul de 60 de ani şi mai în vârstă a încetinit în mod constant în ultimele 10 zile. Mai mult de jumătate dintre persoanele de peste 60 de ani au primit o a treia doză, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Rata noilor cazuri severe în rândul pacienţilor nevaccinaţi de cel puţin 70 de ani este acum de şapte ori mai mare decât în cazul pacienţilor vaccinaţi, iar decalajul va continua să crească atâta timp cât infecţiile vor creşte, potrivit Gazit.

Dintre cei peste 50 de ani, acest decalaj este de patru ori. „Suntem optimişti, dar foarte precauţi. Ne oferă mai mult timp, încetineşte răspândirea şi ne îndepărtăm de blocare”, a declarat duminică ministrul israelian al Sănătăţii, Nitzan Horowitz, pentru radiodifuzorul public Kan.”

Dar chiar dacă rapelurile încetinesc ritmul pandemiei, este puţin probabil să protejeze complet de varianta Delta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pic…pic…pic……….

  2. Si varianta Epsilon se va combate cu doza 4 de vaccin in Israel, si asa mai departe. Astia au de facut planul de achizitii de vaccin.
    Am facut cele 2 doze regulamentare, am dat nas de nenumarate ori prin vestul Europei cu Delta, nu am avut absolut nimic. Nu vad de ce as face doza 3 acum.

  3. Probabil ca este oarece scadere, problema e ce fac dupa aia, cand o expira si asta?

  4. „Delta a intra în Israel în iunie, chiar când ţara începea să beneficieze de efectele celei mai rapide campanii de vaccinare.”
    pai uite ca nu se leaga
    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12725690
    „In general, virus-specific antibodies are considered antiviral and play an important role in the control of virus infections in a number of ways. However, in some instances, the presence of specific antibodies can be beneficial to the virus. This activity is known as antibody-dependent enhancement (ADE) of virus infection. The ADE of virus infection is a phenomenon in which virus-specific antibodies enhance the entry of virus, and in some cases the replication of virus, into monocytes/macrophages and granulocytic cells through interaction with Fc and/or complement receptors. „

    • Asa este.

  5. Pana una-alta, desi cica doza 3 functioneaza si a scazut R-u, israelienii tocmai au depasit ieri 10000 de cazuri, pentru prima data dupa mult timp (cam atata au avut la varful celorlalte valuri de pana acum).

    Ca si decese, e inca prematur de comparat cu valurile anterioare, datorita intarzierii curbei deceselor fata de cea a cazurilor. Curba cazurilor este mult mai abrupta in acest val, creste mult mai repede. De exemplu, ca sa ajunga de la o medie la 7 zile de 1000 la una de 8000, cat au acuma, in valul anterior le-a luat o luna si jumatate, acum doar o luna.

    • Ieri au avut 12113, care cred ca este record all time.
      De asemenea, graficul deceselor este mai ascendent ca in precedentele valuri, si da, vine undeva la vreo doua saptamani in urma infectarilor.
      Deci articolul asta pare depasit daca nu fals.

  6. Mai bine ar baga mai multa shakshuka pa’ grumaz.