Israel: Un studiu britanic despre masacrul din 1948 din fostul sat palestinian Tantura identifică trei posibile locații de gropi comune
O investigație privind masacrul dintr-un sat palestinian distrus, comis de forțele israeliene în războiul din 1948 legat de crearea statului Israel, a identificat trei posibile gropi comune sub o stațiune balneară din zilele noastre, scrie The Guardian.
Supraviețuitorii și istoricii palestinieni susțin de mult timp că bărbații care locuiau în Tantura, un sat de pescari de aproximativ 1.500 de persoane în apropiere de Haifa, au fost executați după ce s-au predat Brigăzii Alexandroni, iar cadavrele lor au fost aruncate într-o groapă comună despre care se crede că se află sub o zonă care este acum o parcare pentru Dor Beach. Estimările au variat între 40 și 200 de persoane.
În ultimii ani, un număr tot mai mare de dovezi privind masacrul de la Tantura a generat controverse semnificative în Israel, unde atrocitățile comise de forțele evreiești în 1948 rămân un subiect extrem de sensibil: un documentar realizat în Israel despre ceea ce s-a întâmplat în sat s-a confruntat cu reacții de respingere pe scară largă la lansarea sa, anul trecut.
Noua investigație amplă realizată de agenția de cercetare Forensic Architecture identifică ceea ce spune că este un al doilea sit de groapă comună în fostul sat Tantura, precum și alte două posibile locații, în cea mai cuprinzătoare cercetare de până acum.
Forensic Architecture, cu sediul la Goldsmiths, Universitatea din Londra, a analizat date cartografice și fotografii aeriene din perioada mandatului britanic, coroborate cu mărturii de arhivă și cu mărturii ale martorilor oculari recent colectate de la supraviețuitori și făptași, precum și cu înregistrări ale armatei israeliene. Datele au fost folosite pentru a crea modele 3D care să determine locurile probabile ale execuțiilor și ale gropilor comune, precum și limitele cimitirelor existente anterior și dacă este posibil ca vreun mormânt să fi fost exhumat sau îndepărtat.
Raportul Tantura a fost comandat de Adalah, un grup pentru drepturile omului condus de palestinieni care se concentrează pe probleme juridice. Pe baza constatărilor, Adalah a depus miercuri o petiție juridică în Israel, prima de acest fel, în numele mai multor familii Tantura care se află încă în țară, pentru a delimita siturile.
„Este greu de susținut că nu există gropi comune în Tantura. Drepturile familiilor de a vizita aceste situri și dreptul la o înmormântare demnă au fost în mod evident încălcate atât în conformitate cu legislația israeliană, cât și cu cea internațională”, a declarat Suhad Bishara, directorul juridic al Adalah.
„Ceea ce sperăm prin depunerea dosarului este că nu este o chestiune asupra căreia instanțele israeliene să decidă „da” sau „nu”, ci doar cum să faciliteze accesul”, a spus Bishara.
Mormântul comun identificat anterior în Tantura a fost descris ca fiind situat pe un câmp deschis, lângă tufișuri de smochini și trei copaci, iar acum se crede că se află sub parcarea de mașini, deși locul nu a fost exhumat sau excavat.
Cea de-a doua posibilă locație, aflată într-o livadă din apropierea locului în care se afla piața satului, are asemănări cu primul și se crede că se află acum sub betonul unei parcări.
Se crede că un posibil loc de execuție ar fi fost o curte din spatele casei familiei Haj Yahya. Oase umane ar fi fost găsite în acest loc ani mai târziu, ceea ce i-a determinat pe cercetători să evalueze că acolo ar putea exista și o groapă comună.
Adnan Haj Yahya, acum în vârstă de 92 de ani, avea 17 ani când Tantura a căzut în mâinile forțelor israeliene. El a mărturisit în mai multe publicații academice și jurnalistice de-a lungul anilor că el și un prieten au fost forțați de soldați să sape o groapă în acel loc și să arunce zeci de cadavre în ea.
„Nu voi uita niciodată acea zi, este încă foarte clar pentru mine. Mi-am pierdut credința în Dumnezeu în acea zi”, a declarat Haj Yahya, telefonic, de la locuința sa din Germania. „Lumea ar trebui să știe ce s-a întâmplat cu noi în Tantura”.
Comitetul familiilor din Tantura și Adalah speră că noua investigație va duce la mai multe anchete privind evenimentele din 1948, pe care palestinienii le numesc Nakba, sau catastrofa. Aproximativ 700.000 de persoane – aproximativ jumătate din populație – au fost expulzate sau au fugit din casele lor în acel război, iar aproximativ 500 de sate au fost distruse.
Forensic Architecture a declarat că proiectul Tantura este primul dintr-o serie de investigații vizuale pe care organizația le realizează în legătură cu masacrele raportate legate de Nakba.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank